nl

Verbeterd varkenswelzijn

Verbeterd varkenswelzijn: Geluidsmonitoring als oplossing

Geluidsmonitoring bij varkens om het welzijn en de gezondheid te tracken. En dat op een geautomatiseerde manier. Het onderzoek van HAS Hogeschool, Fontys en Noldus, onder leiding van HAS-lector Lenny van Erp, richt zich precies hierop. “Veehouders controleren natuurlijk regelmatig zelf, maar dat kost tijd en energie. Even geleden zijn we begonnen met het bijhouden van de geluiden die varkens maken om dit vervolgens te koppelen aan hun gedrag. Dat brengen we in beeld met een recent uitgebrachte geluidscamera. Deze is ontwikkeld voor consumentgebruik, maar we zijn het nu aan het inzetten in de veehouderij.”

Direct inspelen op de situatie. De combinatie tussen beeld en geluid is essentieel

In eerdere toepassingen en andere gedragsanalyses van varkens werd er al gebruik gemaakt van WAV-bestanden, maar in het kader van de uiteindelijke visualisering van de gegevens waren die oplossingen erg beperkend. “We hebben de combinatie van het geluid en het beeld hard nodig. Als één varken schreeuwt en je ziet dat er een ander varken bij de staart staat, dan is het waarschijnlijk ruzie. En aan die informatie hebben we erg veel. We kunnen nu heel vroeg zien waar de bron is. Zo kun je veel gerichter gaan behandelen en inspelen.”

“Als je één varken hebt, kun je het prima monitoren, maar probeer er maar eens duizend in je stal te hebben. Wij zorgen voor dat welzijnsplusje. En daar heeft iedereen wat aan.”

Gedragsanalyse met geluid levert een complex datalandschap op

De gedragsanalyse was er al wel, maar voor het geluid waren er complexe datawetenschapstoepassingen nodig. Daarvoor komen partners Noldus en Fontys om de hoek kijken. “De databestanden zijn erg groot. Voor één seconde heb je verschillende frequenties en die hebben weer een aantal decibellen. Om dat op te schrijven in een dataset moet je per tiende seconde driedimensionale plaatjes in een landschap gaan optekenen. En daar moet je dan het omgevingsgeluid nog uitfilteren. Dat maakt het heel complex.”

Een slim waarschuwingssysteem voor de veehouder

Het eindproduct wordt een waarschuwingssysteem voor de veehouder. “Daarbij kun je denken aan een app. De eindgebruiker willen we er niet uithalen: we willen juist helpen om het makkelijker te maken.” Een van de toepassingen, die nu al in de praktijk wordt gebruikt, is een hoestmonitor. Maar dat is nog op stalniveau. Het team van Van Erp gaat het proces verfijnen, waardoor er op een kleinere schaal en op dierniveau gemeten en gemonitord kan worden. “Wij geloven dat we bedrijven hiermee ondersteuning bij het diermanagement en betere processen kunnen bieden en het scheelt ook nog eens in de dierenartskosten. Bovendien bieden we hulp in de verzorging van zeugen en hun biggen. Biggensterfte, doordat de zeug op een biggetje gaat liggen, is helaas erg normaal. Daar krijg je met onze oplossing veel minder mee te maken. We kunnen de zeug bijvoorbeeld een seintje geven als we merken dat een big in verdrukking raakt. Zo helpen we de veehouder en verbeteren we het dierenwelzijn.”

Projectpartners