Nieuws MKB innovatie KIA Sleuteltechnologieën Duurzaamheid Smart Industry

Flexibele automatisering in de maakindustrie

Fieldlab Flexible Manufacturing, onderdeel van het innovatieprogramma Fabriek van de Toekomst bij onze partner op Brainport Industries Campus (BIC), krijgt een vervolg. Het fieldlab, waar door bedrijven, onderzoeksinstellingen en onderwijs wordt gewerkt aan de toepassing van flexibele automatisering in de maakindustrie, werd de afgelopen jaren ondersteund door de Provincie Noord-Brabant. Nu deze ondersteuning aan het einde van dit jaar afloopt, hebben een aantal reeds deelnemende maar ook nieuwe partijen de handschoen opgepakt om samen verder te werken op dit thema in het Experience Center Fabriek van de Toekomst.

Bron: Brainport Industries

Fieldlab Flexible Manufacturing is sinds de opening van BIC de plek waar bedrijven, onderzoeksinstellingen en onderwijs samenwerken aan oplossingen voor de maakindustrie als het gaat om automatisering en robotisering om kostenefficiënt te kunnen produceren in een high-mix low-volume omgeving. Studenten en technici ontwikkelen en bouwen met behulp van nieuwe technologieën oplossingen voor uitdagingen die door maakbedrijven worden aangeleverd, onder andere op het gebied van mens-robot samenwerking, zelflerende assemblagelijnen en bin-picking. “Denk daarbij bijvoorbeeld aan het sorteren van geproduceerde objecten met verschillende afmetingen en vormen door middel van vision en bin-picking. Dan loop je tegen verschillende uitdagingen aan, waarvoor we samen een oplossing ontwikkelen,” zegt Edwin van der Weele, project manager van het Fieldlab. “In het Experience Center Fabriek van de Toekomst staan verschillende opstellingen waarop potentiële oplossingen gedemonstreerd kunnen worden. De deelnemende partners gaan ook graag in gesprek met maakbedrijven om hun uitdagingen op het gebied van automatisering en robotisering op te pakken en op te lossen”, aldus Van der Weele.

Samenwerkingsverband

Na de beëindiging van de ondersteuning van de provincie Noord-Brabant aan het einde van dit jaar, zal Fieldlab Flexible Manufacturing worden voortgezet als een samenwerkingsverband met onder anderen Brainport Industries, TNO, Fontys, Yaskawa, CBoost, Affix Engineering, VinciTech, AM-Flow en Etteplan. De thuisbasis blijft het Experience Center Fabriek van de Toekomst.

“Het is fantastisch om te kunnen concluderen dat ook na afloop van een gesubsidieerd project er veel animo is om de activiteiten hiervan voort te zetten,” vindt John Blankendaal, Managing Director van Brainport Industries, kartrekker van het Fieldlab en initiator van het innovatieprogramma Fabriek van de Toekomst,

“Eerder dit jaar werden ook twee andere projecten uit het innovatieprogramma, Smart Connected Supplier Network en High Tech Software Cluster, doorgestart in een private samenwerkingsvorm. Dat geeft een goed beeld van de relevantie van de Smart Industry thema’s waar wij aan werken.”

Lees meer

Nieuws MKB innovatie KIA Sleuteltechnologieën Duurzaamheid Smart Industry