Het Europese project GIANCE (Graphene Alliance for Sustainable Multifunctional Materials to Tackle Environmental Challenges) werkt aan alternatieve materialen en fabricagemethodes om onderdelen te kunnen maken voor sectoren die hoge kwaliteitseisen stellen. De combinatie van composiet en grafeen schept nieuwe mogelijkheden voor lucht- en ruimtevaarttoepassingen. Sterk, flexibel, stijf en slechts één atoom dik: grafeen, een veelzijdige materiaal dat volledig uit koolstof bestaat. Door dit in de hars van composieten (vezelversterkte kunststoffen) te verwerken, kunnen de eigenschappen van constructies sterk verbeteren. GIANCE werkt daarom aan een robuust en geïntegreerd platform voor industriële partijen uit allerlei sectoren om onderdelen te kunnen maken van de volgende generatie grafeen-gemodificeerde materialen. Dit maakt het mogelijk om composieten constructies te produceren met verbeterde thermische, mechanische en chemische eigenschappen.
Strenge kwaliteitseisen
Koninklijke NLR werkt in het project samen met Nederlandse mkb’s Dawn Aerospace Nederland en Lenntech, TNO, Boeing en andere partners aan de ontwikkeling van zogenoemde high performance composieten gericht op toepassingen voor in de lucht- en ruimtevaart. Vanwege de zware condities waaronder toestellen en systemen veilig en langdurig moeten functioneren, stelt de lucht- en ruimtevaart-sector hoge eisen aan materialen zoals voor temperatuurbestendigheid, gewicht en bestendigheid bij blikseminslag.
Doorgeven van kennis
Koolstofvezels, geïmpregneerd met een grafeenversterkte hars vormen de basis voor de composietmaterialen. Om er zeker van te zijn dat constructies geschikt kunnen zijn voor de gewenste toepassingen onder de relevante condities, zal het project de materialen uitvoerig testen. Ook zal GIANCE elke processtap – van ontwerp, analyse, fabricage tot aan testen – grondig doorlopen om ervoor te zorgen dat de kennis en middelen uiteindelijk beschikbaar zijn voor de Nederlandse industrie – inclusief het mkb – zodat Nederlandse partijen deze gevalideerde, nieuwe technologie voor composietstructuren met hoge prestatie-eisen zelf kunnen toepassen.
Credits foto: NLR