Nederland staat voor grote opgaven. Verschillende transities zorgen voor uitdagingen, maar bieden ook talloze nieuwe kansen. Nederland heeft op vele vlakken een sterke basis voor kennisontwikkeling en innovaties. Met het Nationaal Groeifonds (NGF) investeert de overheid tussen 2021 en 2025 € 20 miljard in projecten samen met initiatiefnemers en andere investeerders. De projecten waarin het Nationaal Groeifonds investeert zijn duurzaam, goed voor de economie én de maatschappij als geheel.
Holland High Tech jaagt initiatieven voor groeifondsprojecten aan en verenigt technologie-industrie en onderzoeksorganisaties in waardeketens. We agenderen voorstellen en breedgedragen programma’s, ondersteunen onderzoeksorganisaties en bedrijven bij het gezamenlijk uitwerken van hun plannen en werken aan draagvlak.
In eerste ronde is geld toegekend en gereserveerd voor tien projecten, waarvan twee projecten in de hightech- en materialensector die Holland High Tech van harte onderschrijft. Beide projecten zijn volop in ontwikkeling en hebben grote impact in en op innovatie in ons hightech-ecosysteem.
GroenvermogenNL
Groene waterstof is cruciaal voor het realiseren van de mondiale klimaatdoelen, met name voor een duurzame industrie en duurzame luchtvaart. GroenvermogenNL gaat een substantiële bijdrage leveren aan de opschaling van klimaat-neutrale waterstof en toepassing van groene elektronen in energie-intensieve industrieën.
Lees meer
Quantum Delta NL
Nederland is een internationale hotspot voor quantumtechnologie, met toonaangevende wetenschap, technologie en talent. Quantum Delta NL creëert een volledig functioneel nationaal ecosysteem voor quantuminnovatie, voor hooggetalenteerde professionals om quantumcomputers, quantuminternetwerken en quantumsensoren op de markt te brengen.
Lees meer
In tweede ronde is geld toegekend en gereserveerd voor 28 voorstellen, waarvan zes projecten in de hightech- en materialensector die Holland High Tech van harte onderschrijft. De innovatieontwikkeling van deze projecten heeft grote impact in en op innovatie in ons hightech-ecosysteem. Holland High Tech en ons ecosysteem zijn betrokken bij:
Einstein Telescope
De ondergrondse Einstein Telescope wordt Europa’s meest geavanceerde observatorium voor zwaartekrachtsgolven en van grote betekenis voor de internationale natuur- en sterrenkunde. De telescoop biedt Nederland de unieke kans een wereldwijde leiderschapspositie in te nemen in een nieuw baanbrekend wetenschapsgebied: zwaartekrachtsgolvenonderzoek.
Lees meer
GroenvermogenII
GroenvermogenII (onderdeel van GroenvermogenNL) versnelt de productie en het gebruik van groene waterstof en aanverwante technologie in verschillende industriële ketens, zoals chemie, kerosine, staal of kunstmest. Het programma maakt dat mogelijk door elektrolyser installaties van minimaal 100 MW te realiseren, gekoppeld aan industriële toepassingen.
Lees meer
Luchtvaart in Transitie
In 2050 moet de luchtvaart klimaatneutraal zijn. Er moet dus vaart komen in de verduurzaming van de luchtvaart. Luchtvaart in Transitie richt zich op doorbraaktechnologieën voor ultra-efficiënte vliegtuigontwikkeling om Nederland als innovatief en veerkrachtig luchtvaartland op de internationale kaart te laten staan.
Lees meer
NXTGEN Hightech
Nederland is internationaal koploper op het gebied van ultranauwkeurige hightech-equipment, maar de continuïteit van deze positie staat onder druk. Het doel van NXTGEN Hightech is om Nederland terug naar de top te brengen én een bijdrage te leveren aan oplossingen voor de grote maatschappelijke uitdagingen.
Lees meer
PhotonDelta
Fotonische chips maken de productie van apparaten mogelijk die aanzienlijk sneller en goedkoper te produceren zijn, en aanzienlijk minder elektriciteit verbruiken. Het PhotonDelta programma richt op de uitbreiding van de productie van fotonische chips, het aantrekken en opleiden van talent en het creëren van nieuwe markten.
Lees meer
Zero Emission Services
Zero Emission Services is een 'pay per use'-systeem voor de binnenvaart dat batterij-elektrisch varen betaalbaar maakt voor scheepseigenaren. Het is gebaseerd op verwisselbare batterijcontainers met groene stroom, laadstations en technische ondersteuning. Doel is een significante vermindering van uitstoot van CO2, stikstof en fijnstof.
Lees meer
In de derde ronde is geld toegekend en gereserveerd voor 18 voorstellen, waarvan zes projecten in de hightech- en materialensector die Holland High Tech van harte onderschrijft. De innovatieontwikkeling van deze projecten gaat grote impact hebben in en op innovatie in ons hightech-ecosysteem. Holland High Tech en ons ecosysteem zijn betrokken bij:
6G Future Network Services
Na de ontwikkeling van 5G mobiele netwerken begint nu wereldwijd de voorbereiding van 6G, de volgende generatie mobiel die naar verwachting in 2030 op de markt komt. Met het 6G Future Network Services programma wordt een internationale toppositie voor Nederland in 6G gecreëerd, gericht op onderdelen waar Nederland zich op kan onderscheiden.
Lees meer
Charging Energy Hubs
De overgang naar steeds meer batterij-elektrische voertuigen vraagt om extra capaciteit van het Nederlandse elektriciteitsnet. Dit is echter nog niet op deze stijgende vraag ingericht. Charging Energy Hubs gaat de integratie van laadinfrastructuur, batterijopslag en hernieuwbare energiebronnen binnen het bestaande net wél mogelijk maken.
Lees meer
Groeien met Groen Staal
Dit programma gaat een reeks technologieën ontwikkelen voor duurzaam staal op basis van waterstof, hernieuwbare energie en circulaire ijzer- en staalverwerking. Daarmee richt het zich op een versnelde transformatie van de gehele staalcyclus in Nederland met als doel een CO2 neutrale hightech-staalsector in 2050.
Lees meer
Material Independence & Circular Batteries
Batterijtechnologie speelt een cruciale rol in de energietransitie als opslagsysteem voor groene energie. Material Independence & Circular Batteries ontwikkelt een goed georganiseerde en geïntegreerde keten voor applicatiegerichte, circulaire batterijtechnologie die Nederland minder afhankelijk moet maken van schaarse en kritische grondstoffen.
Lees meer
POLARIS
Het POLARIS consortium gaat werken aan een nieuwe generatie technologie die ervoor zorgt dat Nederland voorop blijft lopen in het maken van complexe micro-elektronische Radio-Frequency-systemen. POLARIS verbindt drie hoogtechnologische sectoren: radartechnologie, MRI-scanners en telecommunicatie.
Lees meer
SolarNL
Zonne-energie speelt een hele belangrijke rol in de overgang naar duurzame energie. SolarNL gaat nieuwe concepten en technologieën ontwikkelen voor de volgende generatie volledig circulaire zonnepanelen. Het programma bouwt voort op de uitstekende kennispositie van Nederland in onderzoek en ontwikkeling van zonne-energietechnologie.
Lees meer