In 2023 bracht CompositesNL, in opdracht van RVO, de Composiet Monitor uit. Dit rapport zet de innovatieve en lichtgewicht materiaaloplossingen van composiet in de schijnwerpers. Het initiatief trok onder andere de aandacht van het Ministerie van Defensie, dat de unieke mogelijkheden van composiet voor militaire toepassingen erkent. Om het onderzoek naar de mogelijkheden van composieten binnen Defensie te bevorderen, organiseerden CompositesNL en Defensie gezamenlijk twee evenementen in 2024. Deze bijeenkomsten resulteerden eind vorig jaar in de lancering van het Strategic Defense Innovation Research-programma (SDIR).
Het Ministerie van Defensie benaderde CompositesNL om samen te werken aan onderzoek naar innovatieve composiettoepassingen in de militaire sector. Als vertegenwoordiger van de composietindustrie vertaalde CompositesNL de vraag van Defensie naar de beschikbare expertise binnen de industrie.
Het SDIR, aangekondigd door COMMIT, richt zich op het verbeteren van toekomstige landingsvaartuigen door het gebruik van slimme composietmaterialen. Deze vaartuigen zijn essentieel voor het snelle en veilige transport van troepen en materieel. Door de inzet van composieten worden ze niet alleen sterker en wendbaarder, maar ook duurzamer. Bovendien bieden deze materialen extra bescherming tegen explosies en ballistische bedreigingen, wat de veiligheid van militairen aanzienlijk vergroot.
Een onderscheidend kenmerk van het SDIR is dat het mkb-bedrijven, start-ups en scale-ups stimuleert om innovatieve ideeën te ontwikkelen. Het programma biedt naast technische ondersteuning ook financiële hulp voor haalbaarheidsstudies. Dit stelt bedrijven in staat om hun concepten verder uit te werken en, bij positieve resultaten, door te groeien naar de ontwikkeling van prototypes.
In 2025 wordt de samenwerking tussen Defensie en de composietindustrie verder uitgebouwd Er staan meerdere bijeenkomsten en nieuwe uitvragen gepland. Dankzij het sterke ecosysteem van de Nederlandse composietindustrie, dat de volledige waardeketen omvat, kunnen deze innovatieve oplossingen volledig in eigen land worden gerealiseerd.
De samenwerking binnen het SDIR-programma slaat bovendien een belangrijke brug naar het NXTGEN Equipment-programma, dat zich richt op de ontwikkeling van geavanceerde productietechnologieën. Deze technologieën zijn cruciaal voor de uitvoering van het SDIR.
Met deze initiatieven verstevigt CompositesNL niet alleen de positie van composiet in de militaire sector, maar onderstreept het ook het innovatieve karakter van de Nederlandse industrie als geheel.