19

Nederland wil volledig klimaatneutraal zijn in 2050. Voor 2030 is het doel om 55% reductie van CO2-uitstoot te realiseren ten opzichte van 1990. De energietransitie is daarmee een belangrijk thema en raakt op diverse vlakken activiteiten in onze hightech-, systemen- en materialensector. Als sector zijn we onze eigen energieconsumptie aan het reduceren en maken we meer gebruik van duurzame energie. Dit kan alleen door onze huidige productieprocessen en bedrijfsmodellen aan te passen.

Aanpak energietransitie

Dit hebben wij in 2024 verder vormgegeven door:

  • Programmeren van publiek-private samenwerkingen
  • Strategische programma’s Energietransitie
  • Projecten over Energietransitie
  • Ontwikkelen van calls 
  • Samenwerken met partners
  • Event: Van Fossiel naar Duurzame Mobiliteit

In de periode 2025 - 2027 wordt de aanpak uitgebreid met een Transitieteam Energietransitie.

Kansen energietransitie

We richten ons bij Holland High Tech op drie kansen van de energietransitie voor onze sector (zie ook onze VISIE 2030):

  • Innoveren om processen met fossiele brandstoffen te vergroenen
  • Innoveren om groene en duurzame energieopwekking, -opslag en vervoer mogelijk te maken 
  • Benutten van kansen die de transitie biedt voor nieuwe waardeketens

Programmeren van publiek-private samenwerkingen

Holland High Tech ondersteunt de energietransitie door hier aandacht voor te creëren in haar programmering. Aanvullend op Nederlandse en Europese activiteiten moedigen we ontwikkelingen en innovaties aan die bijdragen aan de energietransitie. Dit doen we door in te zetten op publiek-private samenwerkingen in strategische innovatieprogramma’s, innovatieprojecten en in diverse calls. We richten ons onder andere op innovaties om processen die nu nog werken met fossiele brandstoffen te vergroenen, energiezuiniger te maken of daar energiereductie te realiseren. Tevens richten we ons op de ontwikkeling van oplossingen en toepassing van innovaties die groene en duurzame energieopwekking, -opslag en vervoer mogelijk maken.

Strategische programma’s Energietransitie

In 2024 zijn twee strategische programma’s gestart waarin de focus ligt op de energietransitie.

Battery Integration | 2024-2027

De opslag van energie door middel van batterijen speelt een cruciale rol in de energietransitie. Het strategisch programma Battery Integration richt zich op vier cruciale aspecten: innovatieve batterijontwerpen, intelligente toepassingen en systemen, levenscyclusanalyse, second life en recycling en batterijmaterialen en -ontwerp.

 

Programmaconsortium: TU Delft (penvoerder), TU Eindhoven, Universiteit Twente, TNO (betrokken bedrijfspartners worden bij de projecten bekendgemaakt)

Naar Battery Integration

High Tech Materials | 2024-2027

Dit programma richt zich op nieuwe materialen die bijdragen aan energietransitie, duurzaamheid, circulaire economie en het beheer van kritieke grondstoffen. Het omvat een breed scala aan materiaalklassen die essentieel zijn voor de concurrentiekracht van de Nederlandse industrie en een betere samenleving.

 

Programmaconsortium: M2i (penvoerder), NLR, TU Delft, Universiteit Twente, TU Eindhoven, Rijksuniversiteit Groningen, Wageningen Universiteit (betrokken bedrijfspartners worden bij de projecten bekendgemaakt)

Naar High Tech Materials

Projecten over Energietransitie

In 2024 zijn zeven onderzoeksprojecten gefinancierd met de PPS-innovatieregeling (PPS-I, vanaf 2024) en PPS-toeslagregeling (t/m 2023) met de focus op de energietransitie. 

Ontwikkelen van calls

Nederland heeft ambitieuze doelstellingen op het gebied van CO₂-reductie en duurzame energie. Innovaties in hightech kunnen helpen bij het efficiënter opwekken, opslaan en gebruiken van schone energie. Holland High Tech doet calls op energietransitie om innovatie in de Nederlandse hightechsector te stimuleren en bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen. Holland High Tech brengt met de calls bedrijven en kennisinstellingen samen om te werken aan innovatieve oplossingen zoals nieuwe batterijtechnologieën, waterstofoplossingen en duurzame productiemethoden voor de energietransitie.

  • In de NWO HTSM call 2024 werd opgeroepen om innovatieve projecten in te dienen gericht op onderdelen van de technologieën Imaging Technologies en Energy Materials.
  • Voor Hogescholen en MKB-bedrijven heeft Holland High Tech in 2024 in samenwerking met Regieorgaan SIA de nieuwe subsidieregeling KIEM HighTech gelanceerd. In totaal zijn 105 projectaanvragen ingediend waarvan 69 zijn gehonoreerd. Negen daarvan richten zich op de energietransitie, waaronder: Thermal battery state of charge sensor development, Smart Energy Twin en Fuel cell as Hardware-in-the-Loop (HIL).

Samenwerken met parters

Naast het programmeren van innovatie via publiek-private samenwerkingen in strategische programma's, projecten en calls werken we samen met partners die zich inzetten voor innovatie in de energietransitie, waaronder de Topsectoren Energie en Chemie, programma’s van het Nationaal Groeifonds, waaronder GroenvermogenNL, Luchtvaart in Transitie, NXTGEN Hightech en Material Independence & Circular Batteries, en de overheid.

Event: Van Fossiel naar Duurzame Mobiliteit

In november organiseerden we samen met NAG (Netherlands Aerospace Group), Netherlands Maritime Technology (NMT), RAI Automotive Industry NL en de Topsector Logistiek het event ‘Van fossiel naar duurzame mobiliteit | Nederland innoveert NU’ in het Spoorwegmuseum (Utrecht). Dit event bracht de sectoren luchtvaart, automotive, maritiem en logistiek samen om de uitdagingen en kansen van de overgang naar een duurzame international mobiliteitsinfrastructuur te bespreken én de noodzaak van integrale samenwerking en innovatie. Met de focus op samenwerking tussen sectoren, overheid en industrie benadrukten we op deze middag de essentiële rol die innovatieve technologieën en integrale oplossingen hebben in het mogelijk maken van de overgang van fossiele brandstoffen naar een duurzame en toekomstbestendige mobiliteit.

2025 en verder: Transitieteam Energietransitie

Holland High Tech gaat de komende periode (2025 – 2027) een Transitieteam Energietransitie oprichten om, in lijn met de VISIE 2030, invulling te geven aan de bijdrage van Holland High Tech aan de energietransitie. Hierin wordt een actieagenda ontwikkelend, die passend binnen het overheidsbeleid, aangegeven waar de kansen en uitdagingen voor de hightech-sector liggen, en op welke wijze Holland High Tech kan bijdragen aan deze transitie.

Een aantal hoogtepunten uit 2024

Jaaroverzicht 2024
× Holland High Tech logo