nl

High Tech Materials

Materialen vormen de basis van onze fysieke omgeving. Sinds het begin van de mensheid hebben nieuwe toepassingen van materialen de maatschappelijke ontwikkeling gestaag aangedreven. Materiaalinnovatie is belangrijk voor het stimuleren van technologische groei die het welzijn van de samenleving bevordert. Nieuwe materialen zijn nodig om de uitdagingen van energietransitie, duurzaamheid, circulaire economie en kritieke grondstoffen aan te gaan, dit zijn dominante thema's in het programma. Het programma omvat een breed scala aan materiaalklassen, van “gewone” constructiematerialen tot nieuwe materialen voor hightech toepassingen, die allemaal relevant zijn voor de concurrentiekracht van de Nederlandse industrie en het verbeteren van onze samenleving.

Looptijd programma: 4 jaar | 2024 - 2027

Innovaties op het gebied van materialen zijn de drijvende kracht achter de groene transitie. Het eerste punt van belang, vooral met het oog op de sterke drang naar autonomie en veerkracht van de toeleveringsketen, is de circulaire economie waarbij materialen aan het einde van de levenscyclus als secundaire grondstoffen terugvloeien in de productieketen. Circulariteit zal een overkoepelend thema zijn in toekomstig materiaalonderzoek in alle materiaalklassen. De tweede belangrijke drijfveer zijn duurzaamheid en de energietransitie. Om de doelstellingen in broeikasgasemissie te halen zijn materiaalinnovaties nodig, variërend van functionele materialen voor zonnepanelen tot batterijmaterialen en sterke composietmaterialen voor windturbines. In de context van duurzaamheid vraagt de opkomende waterstofeconomie om waterstofbestendige materialen. Met de steeds groeiende rekenkracht van computers spelen big data en AI een steeds belangrijkere rol in de digitalisering voor het simuleren van materiaal- en productprestaties, het screenen van nieuwe materialen en het optimaliseren van productieprocessen.

Doelstelling

Het doel van dit programma is het ontwikkelen van een duurzame hightechindustrie in Nederland met een focus op het materialendomein. Materiaalonderzoek en -innovatie zal leiden tot hogere efficiëntie van producten en processen, hogere kwaliteit en nieuwe toepassingen, waardoor de concurrentiekracht van de Nederlandse industrie toeneemt en de samenleving verbetert, rekening houdend met de wereldwijde grenzen van de bronnen om de aarde niet uit te putten.

Aanpak

Vanuit dit programma zullen meerdere projecten op het gebied van materiaalkunde worden opgestart met als doel de kennis uit de wetenschap om te zetten in nieuwe of verbeterde producten en diensten - een cruciale stap op weg naar een grote impact op industrie en maatschappij. De wetenschappelijke output van de projecten lost problemen op die momenteel de economische groei belemmeren of biedt toegevoegde waarde aan bestaande bedrijven of de maatschappij. Het resultaat zal een verbeterd product of proces zijn, of hogere materiaal- of energiebesparingen die nodig zijn voor de overgang naar een meer duurzame, veerkrachtige en circulaire economie.

Aanvrager

Programmaleider

Programmaconsortium

M2i | NLR | TU Delft | Universiteit Twente | TU Eindhoven | Rijksuniversiteit Groningen | Wageningen Universiteit

(betrokken bedrijfspartners worden bij de betrokken projecten bekendgemaakt)

Programma's en projecten

Holland High Tech ondersteunt programma's en projecten in de topsector High Tech Systemen & Materialen. Uitgevoerd in nauwe samenwerking tussen publieke en private partijen binnen het missiegedreven innovatiebeleid. Hier vind je een overzicht van de gefinancierde R&D-programma's en -projecten van Holland High Tech.

Naar programma's en projecten

switch to English