nl

Internationaal:
samenwerken over
grenzen heen

Innoveren zit in het DNA van Nederland

De eerste microscoop, onderzeeboot of vierwielaandrijving, de Deltawerken, de Compact Disc, WiFi, Bluetooth of de bouw van een satellietnetwerk waardoor het Internet of Things wereldwijd realiteit wordt; dit zijn stuk voor stuk baanbrekende Nederlandse innovaties.

Wij zijn niet voor niets wereldwijd één van de voorlopers op het gebied van hightech innovaties; een gidsland. In 2019 bijvoorbeeld is Nederland vierde in de internationale ranking van het European Patent Office, met maar liefst 404 octrooiaanvragen per miljoen inwoners.

De vraag naar hightech producten neemt wereldwijd toe. Onze topsector ontwikkelt en produceert halffabricaten, componenten en materialen voor de hele wereld. Daarmee is het ecosysteem van Holland High Tech, een van de grootste exporteurs van onze topsectoren.

Wij zoeken actief naar oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen en werken daarbij graag samen met anderen. Holland High Tech treedt op als versneller van het innovatieproces. Door samenwerking in de innovatiehelix en de specifieke focus op sleuteltechnologieën creëren we kennis en oplossingen die in binnen- en buitenland bijdragen aan waardevolle innovaties. Nederlandse oplossingen voor mondiale vraagstukken.

Ons ecosysteem

In ons ecosysteem in Nederland zijn circa 500.000 mensen werkzaam, die voor € 70 miljard aan export genereren. Daarmee is de topsector Holland High Tech een van de grootste exporteurs van kennis en goederen.

De huidige marktontwikkelingen verschaffen Nederland een uitstekende positie. De vraag naar hightech producten neemt wereldwijd toe. Onze topsector ontwikkelt en produceert halffabricaten, componenten en materialen voor de hele wereld. Daarmee is het ecosysteem van Holland High Tech, een van de grootste exporteurs van onze topsectoren.

Veel eindproducten bestaan voor een steeds groter deel uit elektronica, software en nieuwe materialen. Deze ontwikkelingen zijn gebaseerd op sleuteltechnologieën die in Nederland stevig geworteld zijn: micro-/nano-elektronica, nanotechnologie, fotonica, geavanceerde materialen, halfgeleiders, elektronische componenten en -systemen.

Internationaliseringsstrategie Holland High Tech

Onze internationaliseringsstrategie kent vier hoofdthema’s:

 • export
 • technologische samenwerking
 • strategische acquisitie 
 • human capital

Ons doel is om samen met alle partners in ons ecosysteem internationaal tot de top te behoren, en onze export te verhogen tot zo’n € 75 miljard in 2025. Dit bereiken we door in te zetten op vier niveau’s:

 • Activeren
  Deelnemen aan strategische beurzen, handelsmissies, innovatiemissies, verkenningsmissies, etc.
 • Plannen per sector
  Plannen (gereed of in wording) voor automotive, robotics, fotonica, semiconductors, aerospace en composieten
 • Landenplannen
  We hebben samen met Nederlandse en buitenlandse partners en overheden in de innovatiehelix specifieke plannen ontwikkeld voor Duitsland en Frankrijk 
 • Programmamanagement
  Uitvoeren en monitoren van de actieagenda’s in de deelsectoren en landen in samenwerking met de posten in het buitenland, RVO en NL in Business

Internationale landenplannen

Welke marktkansen liggen er specifiek voor uw organisatie? Wat zijn de uitdagingen, welke innovaties zijn op korte termijn inzetbaar in het buitenland en welke kennisinstellingen en overheden zoeken (technologie)partners?

Holland High Tech heeft vanuit behoeften aan Nederlandse oplossingen in Duitsland en Frankrijk een aantal strategische instrumenten geformuleerd: de internationale landenplannen voor Duitsland en Frankrijk. Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen zijn aan zet om bij te dragen aan innovatieve oplossingen voor van Energie, Duurzaamheid en Digitalisering. Lees hier meer over in onze landenplannen.

Duitslandplan

clusters-duitsland.png

Dit plan focust op Energie en Digitalisering. Er wordt gekeken naar e-mobility, slimme laadpalen, het teruggeven van energie aan het grid, Artificial Intelligence, data-driven communicatie en ook naar de innovaties van lichtgewicht materialen met toepassingen in de automotive en de lucht- en ruimtevaartindustrie. Daarnaast wordt gekeken naar kansrijke handelsregio’s. 

Download hier het plan

Frankrijkplan

clusters-frankrijk.png

Dit plan is de start voor een meerjarige publiek-private programmering met als doel om Nederlandse en Franse partners samen te brengen in projecten en elkaar te versterken. De focus ligt op het gebied van Duurzaamheid en Digitalisering, waarbij gekeken wordt naar de luchtvaart en automotive branche en naar key enabling technologies waaronder composieten en fotonica.

Download hier het plan 

Video's

Voorjaarsevent 2021: Internationalisering

Tijdens het Voorjaarsevent van Holland High Tech tijdens Dutch Technology Week was het onderwerp Innovatie & export, marktkansen over de grens en de focuslanden Duitsland en Frankrijk. Kijk hier dit event terug.

Duitslandplan

De partners van Holland High Tech hebben hun krachten én kennis gebundeld in dit gezamenlijke Duitslandplan om nauwer samen te werken met Duitsland. Niet alleen als handelspartner, maar juist ook als technologie- en innovatiepartner.

Najaarsevent 2021

Guustaaf Savenije, algemeen directeur bij VDL ETG, sprak over de innovatiekracht van Nederland. “Het inzetten op quantumcomputing is belangrijk voor Nederland. [...] Thermal management is een prachtige spin-off van quantum computing! Wij kunnen wereldleiders worden in deze technologie en hier kunnen heel veel bedrijven uit ontstaan."

 

Contact

Meer weten? Neem contact op met:
Stijn Bouwhuis
Tel: +31629647803

Stuur een mail

Partners in samenwerking

Wij werken voor onze internationaliseringsstrategie samen met International Innovation Attachés Network, RVO en NL in Business. 

Actuele dossiers

Wat speelt er in het ecosysteem? Blijf op de hoogte van de meest up-to-date ontwikkelingen in onze topsector en ontdek de laatste hightechtoepassingen en lopende onderzoeken.

Naar de actuele dossiers