Micro-elektronica is alomtegenwoordig in onze samenleving. Het belang van deze technologie is nog duidelijker geworden chip-tekorten en internationale politieke spanningen. Nederland heeft behoefte aan kleinere, veiligere, snellere en ‘koelere’ chiptechnologieën om de exportpositie van Nederlandse fabrikanten te versterken, de afhankelijkheid van buitenlandse leveranciers te verminderen, de nationale veiligheid te vergroten, de digitalisering van onze samenleving te bevorderen en innovaties in energiezuinige technologieën te stimuleren. Het Nederlandse micro-elektronica-ecosysteem is sterk en publiek-private samenwerkingen zijn intrinsiek onderdeel van het ecosystem.
Looptijd programma: 4 jaar | 2024 - 2027
Vraagstelling
De opkomst van moderne elektronica heeft baanbrekende innovaties mogelijk gemaakt, zoals mobiele communicatie, elektrische mobiliteit, alomtegenwoordige sensoren, kunstmatige intelligentie (AI), en big data. Deze ontwikkelingen zullen blijven doorgaan, omdat maatschappelijke uitdagingen op het gebied van energie, klimaat, water, mobiliteit en veiligheid doorbraken vereisen die alleen mogelijk zijn met een nieuwe generatie elektronische componenten en systemen. Innovaties in micro-elektronica zullen verdere miniaturisatie mogelijk maken en de prestaties en veiligheid van elektronische componenten verbeteren, waardoor ze kleiner, veiliger, sneller en energiezuiniger worden. Dit maakt de realisatie van complexe systemen met verbeterde energie-efficiëntie en prestaties mogelijk.
Doelstelling
Een nationaal consortium van micro-elektronicabedrijven en onderzoeksorganisaties streeft er in de eerste plaats naar om het micro-elektronica-ecosysteem te versterken en de ontwikkeling van technologieën te ondersteunen die van cruciaal belang zijn onder andere voor de energietransitie en de digitaliseringstransitie. Nieuwe technologieën die gericht zijn op deze transities zullen ook impact hebben op de KIAs Gezondheid & Zorg, Landbouw, Water & Voedsel, en Mobiliteit (waarbij veiligheid deel uitmaakt van de digitaliseringstransitie). Vanuit een innovatieperspectief is een van de belangrijkste doelen het nationaal afstemmen van onderzoeks- en innovatieagenda's om maximale synergie te creëren en sterke clusters van bedrijven te vormen die kunnen concurreren met de VS en China.
Aanpak
Nederlandse chipontwerpbedrijven en onderzoeksorganisaties hebben een lange traditie van samenwerking binnen gefinancierde publiek-private samenwerkingsprojecten (PPP), uitwisseling van bachelor- en masterstudenten, en contractonderzoek-projecten voor de industrie. Dankzij deze lange traditie stromen studenten en promovendi direct door naar de industrie, wat de banden tussen organisaties verder versterkt.
Aanvrager
Programmaconsortium
TNO | TU Delft | TU Eindhoven | Universiteit Twente | NWO-I ASTRON
Technologische roadmaps
Geavanceerde meetapparatuur
Gezondheistechnologie
Veiligheidstechnologie
Halfgeleidermachines
Systeem Engineering
Nanotechnologie
Smart Industry
Ruimtevaart
Automotive
Luchtvaart
Electronica
Fotonica
Urgente transities
Sleuteltechnologieën
Energietransitie
Digitalisering & Smart Industry
Programma's en projecten
Holland High Tech ondersteunt programma's en projecten in de topsector High Tech Systemen & Materialen. Uitgevoerd in nauwe samenwerking tussen publieke en private partijen binnen het missiegedreven innovatiebeleid. Hier vind je een overzicht van de gefinancierde R&D-programma's en -projecten van Holland High Tech.