nl

Innovatiedomein 
Circulaire Economie

Het innovatiedomein Circulaire Economie is gericht op het vinden van antwoorden op vraagstukken rond herbruikbaarheid en grondstoffengebruik. De Nederlandse overheid heeft een ambitieus doel gesteld om in 2050 een transitie naar een volledig circulaire economie af te ronden.

In 2030 moet als tussenstap het gebruik van primaire grondstoffen zijn gehalveerd. Digitaal volgen van de leverketens is een essentieel bouwblok voor deze transitie, net zoals de ontwikkeling van nieuwe geavanceerde materialen en innovaties in verschillende andere sleuteltechnologieën. Een integrale aanpak is nodig met een gezamenlijke inzet van bedrijven, kennisorganisaties en de overheid.

De hightechsector kan een cruciale rol spelen in de transitie naar een volledig duurzame economie in 2050 door Circulaire Economie te integreren in roadmaps, waardeketens te vernieuwen en businessmodellen aan te passen. Holland High Tech ondersteunt de ontwikkeling van het ecosysteem in het innovatiedomein Circulaire Economie en stimuleert innovatie via strategische programma’s en publiek-private samenwerkingen.

Programmaraad

Hans-van-der-Weijde.png

Hans van der Weijde
Lid Programmaraad
Energy Materials

Innovatiedomeinen

Circulaire Economie is een van de innovatiedomeinen van Holland High Tech, de topsector High Tech Systemen en Materialen. Wij stimuleren innovatie op het gebied van Circulaire Economie voor consortia van onderzoeksorganisaties en bedrijven met subsidies van de PPS-Innovatieregeling van de overheid. Bekijk het overzicht van de gefinancierde R&D-programma's en -projecten van Holland High Tech.

Programma's & projecten

Technologie

De transitie naar een Circulaire Economie in de hightechsector vraagt om de ontwikkeling van verschillende technologieën zoals: 

  • Ontwerpen voor circulariteit: Modulair productontwerp, de inzet van nieuwe circulaire materialen, het gebruik van digital twins en het traceerbaar maken van materialen en componenten, faciliteren de ontwikkeling van een circulaire economie.  
  • Circulaire grondstofketens en processen: Meet- en detectiemogelijkheden, geautomatiseerde de-assemblage, terugwinning van kritieke materialen en geavanceerde recyclingtechnieken maken hergebruik van materialen en producten mogelijk. 
  • Systeemtransitie en acceptatie: Blockchain en andere technologieën voor veilig delen van data, zorgen voor kwaliteitsborging en vertrouwen. AI-gestuurde gedragsverandering en optimalisatie genereren inzichten voor efficiënt gebruik en onderhoud. Platformtechnologie helpt consumenten en bedrijven bij zelfstandig repareren.  
  • Digitalisering: Digitale technologieën ondersteunen de circulaire economie door gegevens te verzamelen en benutten. Dat kan onder meer met digitale productpaspoorten en simulatiemodellen voor onderhoud. Daarbij hoort ook de inzet van AI en data-analyse voor optimalisatie van grondstoffenverbruik en onderhoud, net als het ontwikkelen van internationale dataspaces voor interoperabiliteit.  

Toepassingen

Het Innovatiedomein Circulaire Economie heeft impact op verschillende aspecten van de industrie:  

  • Ontwerp en materiaalgebruik: De vroegste fase van productontwikkeling en inrichting van productieprocessen vraagt om aandacht voor reparatie en upgrading van machines en het gebruik van circulaire grondstofalternatieven.  Dit kunnen ook indirecte effecten zijn, zo zorgt energiebesparing bijvoorbeeld voor een afname van de vraag naar magneten voor windmolens 
  • Productieprocessen en toeleveringsketen: Traceerbaarheid van materialen, terugdringen van verspilling en het opzetten van circulaire waardeketens zijn essentieel voor een gesloten kringloop.  
  • Onderhoud en Levensduurverlenging: Implementatie van preventief en voorspellend onderhoud (predictive maintenance), de inzet van gereviseerde kapitaalgoederen en ‘As-a-service’-bedrijfsmodellen helpen assets langer in bedrijf te houden en afval te verminderen. 
  • Recycling en afvalverwerking: Het inrichten van automatische demontage en scheidingstechnologieën, hoogwaardige recyclingtechnieken, nascheiding en materiaalherwaardering dragen bij aan het hergebruik van materialen.  
  • Innovatie en Digitalisering: Focus op circulaire technologie biedt kansen voor hightechbedrijven om nieuwe productiemethoden en materialen te ontwikkelen, bijvoorbeeld met de inzet van kunstmatige intelligentie en geavanceerde data-analyse.    
  • Economische en strategische positionering: Aandacht voor recycling en substitutie maakt de hightechindustrie minder afhankelijk van de import van kritieke grondstoffen. De weerbaarheid van bedrijven neemt toe en nieuwe verdienmodellen en productcategorieën bieden nieuwe marktkansen. 

Deze aspecten leveren een essentiële bijdrage aan Circulaire Economie en de technologische vooruitgang van Nederland. 

Raakvlakken met andere innovatiedomeinen 

Het innovatiedomein Circulaire Economie heeft raakvlakken met verschillende andere innovatiedomeinen:  

Optical Systems & Integrated Photonics

Het verbruik van zeldzame materialen (zoals indium, gallium en fosfor) kan worden gereduceerd met substitutie of herwinning van deze materialen uit afgedankte componenten. Modulair ontwerp en reparatie-opties zorgen voor levensduurverlenging.

Quantum Technologies

De bouw van quantumsystemen maakt gebruik van zeldzame aardmetalen en supergeleidende materialen. Terugwinning daarvan is onderdeel van een circulaire strategie. Systemen waarvoor cryogene koeling en complexe elektronica nodig zijn, verkeren veelal nog in de ontwerpfase. Efficiënt materiaal- en energiegebruik zijn belangrijke circulaire aspecten.

Imaging Technologies

Biologisch afbreekbare of recyclebare beeldsensoren, scanners en camera’s ontwikkelen, vereenvoudigt een circulaire bedrijfsvoering, net als de implementatie van predictive maintenance voor optimaal onderhoud en lange levensduur van apparaten.

Mechatronics & Optomechatronics

Aandacht voor een modulaire opzet bij het ontwerp van systemen, maakt het mogelijk bij een storing enkel onderdelen te vervangen, in plaats van complete systemen. De inzet van AI en sensordata helpt slijtage en onderhoud tijdig te voorspellen, waardoor systemen langer meegaan. Terugwinning van hoogwaardige materialen sluit de circulaire keten. 

Energy Materials

Energieopslag berust op het gebruik van materialen als lithium, kobalt en nikkel. De inzet van nieuwe recyclingtechnieken helpt het verbruik van deze zeldzame metalen terug te dringen. Verlaging van de CO2-uitstoot en het waterverbruik bij de productie van energieopslagmaterialen is een belangrijk element van een circulaire strategie.

Semiconductor Technologies

Het verminderen van materiaalgebruik door de inzet van efficiëntere productietechnieken zoals additive manufacturing en precisiebewerking, is een relevant circulair thema, net zoals het hergebruik van kritieke halfgeleidermaterialen als gallium en indium. Duurzame chipproductie is gericht op vermindering van chemisch afval en watergebruik en op het reviseren en hergebruiken van productiemachines.

Innovatie

Innovatie is voor Nederland essentieel. We werken aan slimme innovaties om de urgente transities aan te pakken: Nederlandse oplossingen voor mondiale vraagstukken. Met technologische innovatie en unieke kennis, anticiperen we als land op veiligheid, autonomie, zekerheid van werk en inkomsten in de toekomst. Holland High Tech vergroot de impact van innovatie. Ontdek meer over hoe we dat doen via onze focus op de urgente transities en de innovatiedomeinen die hier oplossingen voor leveren.

Urgente transities      Innovatiedomeinen

Dit is een alt-tag
switch to English