nl

Innovatiedomein
Energy Materials

Nederland kan in 2035 tot de wereldwijde kopgroep behoren op het gebied van batterijen, elektrolysers en warmteopslagsystemen​. Het innovatiedomein Energy Materials is een van de toekomstige aanjagers van het Nederlands verdienvermogen.

Het innovatiedomein Energy Materials richt zich op de ontwikkeling en toepassing van geavanceerde materialen waarmee duurzaam duurzame energie opgewekt, getransporteerd en opgeslagen kan worden. Dit interdisciplinaire onderzoeksgebied combineert materiaalkunde, scheikunde, natuurkunde en technologie om innovatieve materialen te creëren die de efficiëntie, duurzaamheid en prestaties van energiesystemen verbeteren. 

Energy Materials is bij uitstek een multidisciplinair innovatiedomein, waarbij zich op verschillende vlakken interessante uitdagingen voordoen. Om de klimaatdoelen voor 2030 binnen bereik te brengen, is een gecoördineerde aanpak tussen overheid, industrie en andere belanghebbenden essentieel om obstakels weg te nemen.

Nederland heeft unieke mogelijkheden om zijn positie te versterken door samenwerking van de sterke chemische industrie en een uitgebreid ecosysteem voor de bouw van hightechmachines. De focus ligt bij de ontwikkeling van circulaire, duurzame materialen en het verminderen van afhankelijkheid van kritieke grondstoffen. Holland High Tech ondersteunt de ontwikkeling van het ecosysteem en jaagt innovatie in het innovatiedomein Energy Materials aan met strategische programma’s en het stimuleren van publiek-private samenwerkingen.

Innovatiedomeinen

Energy Materials is een van de innovatiedomeinen van Holland High Tech, de topsector High Tech Systemen en Materialen. Wij stimuleren innovatie op het gebied van Energy Materials voor consortia van onderzoeksorganisaties en bedrijven met subsidies van de PPS-Innovatieregeling van de overheid. Bekijk het overzicht van de gefinancierde R&D-programma's en -projecten van Holland High Tech.

Programma's & projecten

Technologie  

Innovatieve ontwikkelingen in het innovatiedomein van Energy Materials spitsen zich toe op: 

  • Lithium-ion en alternatieven: Lithium-ion en alternatieven: nieuwe batterijtechnologieën zoals natrium-ion, die minder afhankelijk zijn van kritieke grondstoffen. 
  • Elektrolysers: Nieuwe ontwerpen zoals solid oxide en AEM-elektrolysers zijn in ontwikkeling naast bestaande PEM en alkaline technologie. 
  • Warmteopslag: Innovatieve methoden zoals latente en thermochemische warmteopslag maken gebruik van faseveranderingen en chemische reacties. 
  • Nanomaterialen en Dunne Films: Gebruikt in energieopslag en conversie met toepassingen in batterijen en zonne-energie. 

Toepassingen

Afzien van het gebruik van fossiele energiebronnen vraagt om duurzame, liefst circulaire alternatieven. Veelbelovend zijn:

  • Elektriciteit: Batterijtechnologie, met toepassingen in zwaar transport, bouwvoertuigen en nichemarkten. Alternatieve opslagmethoden, zoals vliegwielen en warmtebatterijen, worden ook overwogen.
  • Waterstof: Productie en opslag van waterstof via elektrolysers en brandstofcellen. Nederland heeft expertise in de volledige waardeketen van elektrolyse.
  • Warmteopslag: Innovaties in aquifer-opslag (ondergrondse opslag in isolerende grondlagen) en tanks voor warmteopslag zijn belangrijk voor het balanceren van energiepieken. Dit biedt ook exportmogelijkheden.

Raakvlakken met andere innovatiedomeinen

Het innovatiedomein Energy Materials heeft raakvlakken met verschillende andere innovatiedomeinen.  

Quantum Technologies

Quantum sensing en computing dragen bij aan de ontwikkeling van nieuwe energiematerialen.

Imaging Technologies

Imaging wordt gebruikt voor kwaliteitscontrole en monitoring van energiematerialen.

Mechatronics & Optomechatronics

Precisieapparatuur ondersteunt de productie van energiematerialen​.

Semiconductor Technologies

Halfgeleiders worden toegepast in energieopslag en conversiesystemen.

Innovatie

Innovatie is voor Nederland essentieel. We werken aan slimme innovaties om de urgente transities aan te pakken: Nederlandse oplossingen voor mondiale vraagstukken. Met technologische innovatie en unieke kennis, anticiperen we als land op veiligheid, autonomie, zekerheid van werk en inkomsten in de toekomst. Holland High Tech vergroot de impact van innovatie. Ontdek meer over hoe we dat doen via onze focus op de urgente transities en de innovatiedomeinen die hier oplossingen voor leveren.

Urgente transities      Innovatiedomeinen

Dit is een alt-tag
switch to English