nl

Veiligheidsmarkt

Vrede en veiligheid zijn essentiële voorwaarden voor een bloeiende samenleving en een sterke economie. De huidige geopolitieke ontwikkelingen benadrukken dat Nederland en diens bondgenoten de komende decennia complexe uitdagingen tegemoet gaan. Investeringen in nieuwe en verbeterde technologieën en methoden zijn noodzakelijk om veiligheidsorganisaties in staat te blijven stellen hun taken te vervullen. Daarnaast ambieert Nederland meer zekerheid op de productie en levering van defensieproducten en open strategische autonomie door een sterkere positie in internationale toeleveringsketens (‘control points’). Dit is zowel vanuit het oogpunt van veiligheid als het economisch verdienvermogen voor Nederland van belang 

Looptijd programma: 3 jaar | 2025 - 2027

Vraagstelling

De huidige Nederlandse veiligheidsmarkt is relatief klein en kent een beperkt aantal OEMs (original equipment manufacturers), maar omvat wel diverse hoogwaardige leveranciers. Ook zijn er diverse gespecialiseerde kennisinstituten, universiteiten en hogescholen actief op dit domein. In de (inter-)nationale veiligheidsmarkt is sprake van grote groei, die de komende jaren naar verwachting door zal zetten. Met een kleine thuismarkt is het voor Nederlandse bedrijven echter niet eenvoudig om een positie te verwerven. Door innovatie kunnen Nederlandse bedrijven zich internationaal onderscheiden. De centrale probleemstelling is dan ook: Voor Nederlandse bedrijven is het vanwege de kleine thuismarkt zonder innovatie niet eenvoudig om internationaal positie te verwerven, wat noodzakelijk is voor meer productiezekerheid en open strategische autonomie voor Nederland.

Doelstelling

Het strategisch Pprogramma Veiligheidsmarkt richt zich op het versterken van de publiek-private samenwerking voor onderzoek en innovatie in de veiligheidsmarkt. Dit moet leiden tot een stevigere kennis- en industriepositie van Nederland en nieuwe (dual use) oplossingen voor militaire en veiligheidsvraagstukken, inclusief de samenwerking met de Nederlandse industrie die deze oplossingen kan omzetten in producten en diensten (valorisatie).

Aanpak

Het strategisch programma Veiligheidsmarkt versterkt het Nederlandse veiligheidsecosysteem door het stimuleren van doelgerichte publiek-private samenwerkingsverbanden, die zich richten op kennis en innovatie voor veiligheidsvraagstukken waar zich ook daadwerkelijk een vraag van veiligheidsorganisaties in binnen- of buitenland manifesteert.

Indieners

Het kennisconsortium bestaat uit 18 kennisinstellingen; TNO, NLR, MARIN, Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV), TU Delft, TU Eindhoven, NWO-I, Radboud Universiteit Nijmegen, Universiteit Twente, Avans Hogescholen, De Haagse Hogeschool, Fontys Hogescholen, Hanze Hogescholen, Hogeschool Leiden, Hogeschool Utrecht, NHL Stenden, Politieacademie, en Saxion Hogescholen.

Relatie met urgente transities, KIA's en technologieën

Het strategisch programma Veiligheidsmarkt heeft een sterke relatie met de Transitie Digitalisering en de Transitie Sleuteltechnologieën. De noodzaak tot digitalisering (automatisering) wordt in de veiligheidssector sterk gevoeld. Dit heeft niet alleen te maken met personele tekorten, maar ook met het veranderende karakter van (inter)nationale dreigingen, de toenemende complexiteit van diezelfde dreigingen door een historisch ongekende geopolitieke interconnectiviteit en een operationeel tempo wat voor mensen zelfstandig niet meer bij te houden is. De focus van het strategisch programma Veiligheidsmarkt ligt op autonome systemen, sensoren en materialen, die in het algemeen voor hun verdere ontwikkeling afhankelijk zijn van kennis- en productontwikkeling in meerdere van de geprioriteerde sleuteltechnologieën in de Nationale Technologie Strategie.

De focus van het programma ligt wat betreft behoeftestelling op de missies “Maritieme hightech voor een veilige zee” en “Hightech Landoptreden”. De innovatiegebieden waar het strategisch programma zich binnen deze kaders op richt zijn autonome systemen, sensoren en nieuwe materialen (rode draden uit de twee genoemde missies), met als faciliterende elementen cyberveiligheid en human capital. Alle KIA-V missies hebben dual use toepassingsmogelijkheden.

Programma's en projecten

Holland High Tech ondersteunt programma's en projecten in de topsector High Tech Systemen & Materialen. Uitgevoerd in nauwe samenwerking tussen publieke en private partijen binnen het missiegedreven innovatiebeleid. Hier vind je een overzicht van de gefinancierde R&D-programma's en -projecten van Holland High Tech.

Naar programma's en projecten

switch to English