nl

Semiconductor Manufacturing Equipment

Halfgeleider-fabricage apparatuur is cruciaal voor het maken van steeds meer geavanceerde chips en voor de continue verbeteringen zoals Moore die meer dan 50 jaar geleden voorspelde. Nederland is een grote speler in de wereld van geavanceerde materiaaldepositie technieken, lithografiemachines, procesinstrumentatie, en mechatronica. Dit strategisch programma koppelt academische kennisinstellingen aan halfgeleiderindustrieën in de innovatiefase van nieuwe technologie om ook halfgeleider roadmap en Moore’s wetmatigheid ook in de toekomst veilig te stellen. Deze sector is voor Nederland van groot economische belang. Het strategisch programma concentreert zich op de mechatronica, en de natuurkunde van essentiële onderdelen van de technologie.

Looptijd programma 4 jaar | 2024 - 2027

De ontwikkelingen in de halfgeleiderindustrie heeft geleid tot industriële laboratoria waarin grote teams met veel competenties complexe systemen ontwikkelen en verbeteren. Naast systeeminnovaties is het noodzakelijk om aandacht te besteden aan innovaties op subsysteem niveau, en om maximaal gebruik te maken van doorbraken gekoppeld aan fundamentele disciplines. Kennisinstellingen hebben zich verzameld in dit programma om zulke doorbraken te realiseren.

Doelstelling

De doelstelling van het programma semiconductor manufacturing equipment is innovaties gebaseerd op vooruitgang binnen enkele competenties om industriële roadmaps binnen de halfgeleider instrumentatie industrie voor de komende decennia mogelijk te maken.  

Aanpak

Het programma bestaat uit een aantal projecten gesteund en geïnspireerd door ASM, ASML, ZEISS, en Schunk Xycarb Technology gericht op competentieverdieping, dan wel innovaties voor de deelnemende industrieën met een transparantie in de vorm van publicaties naar de academische wereld. De onderzoekingen zijn verdeeld over competentie verdieping en innovaties in de vorm van proces dan wel product veranderingen. Hiervoor wordt zowel experimenteel als modelmatig/theoretisch onderzoek ingezet. Het is belangrijk te onderschrijven dat het bij kennisinstellingen aanwezige innovatiepotentieel maximaal wordt ingezet en projecten dus een zeker mate van flexibiliteit kennen.

Aanvrager

Programmaleider

Programmaconsortium

TU Delft | TU Eindhoven | Universiteit Twente | Rijksuniversiteit Groningen | Universiteit Leiden | Advanced Research Center for Nanolithography (ARCNL) | TNO

(betrokken bedrijfspartners worden bij de betrokken projecten bekendgemaakt)

 

Programma's en projecten

Holland High Tech ondersteunt programma's en projecten in de topsector High Tech Systemen & Materialen. Uitgevoerd in nauwe samenwerking tussen publieke en private partijen binnen het missiegedreven innovatiebeleid. Hier vind je een overzicht van de gefinancierde R&D-programma's en -projecten van Holland High Tech.

Naar programma's en projecten

switch to English