Er is dringend behoefte aan een betere diagnose en behandeling van cardiovasculaire aandoeningen, zoals aneurysmata en arteriële stenose. Het scheuren van abdominale-aorta-aneurysmata (AAA's) is één van de belangrijkste oorzaken van plotselinge dood. Informatie over de 3D-bloedstroom in het bloedvat en 3D eigenschappen van de vaatwand zouden de risicobeoordeling aanzienlijk verbeteren, waardoor optimalisatie van vasculaire therapie mogelijk wordt, onnodige risicovolle en kostbare interventies worden vermeden en de sterfte en morbiditeit van de patiënt worden verminderd.

De huidige ultrasound probes zijn echter niet in staat deze belangrijke 3D-informatie te leveren, omdat ze alleen trage 2D beelden kunnen maken, terwijl meer dan 1000 3D-beelden van het bloedvat per seconde nodig zijn. Binnen het Nederlandse Perspectief Programma Ultra-X-treme hebben we de beeldvormingstechnieken en transducertechnologie onderzocht die nodig zijn om dit mogelijk te maken, resulterend in de ontwikkeling van een uniek ultrasnel 3D-prototype, waarin geïntegreerde schakelingen (ASIC's), ontwikkeld aan de TU Delft, worden gecombineerd met capacitive micro-machined ultrasound transducers (CMUT's), ontwikkeld door Philips. De verdere ontwikkeling van deze veelbelovende technologie in de richting van klinische toepassingen wordt echter belemmerd door hardware-complexiteit en fabricage-uitdagingen.

De verdere ontwikkeling van deze veelbelovende technologie in de richting van klinische toepassingen wordt echter belemmerd door hardware-complexiteit en fabricage-uitdagingen. In dit project werken TU Delft and Philips spin-off XIVER samen om deze uitdagingen op te lossen, door de CMUT-on-ASICtechnologie te verbeteren en technieken te onderzoeken om de robuustheid te verbeteren en de probe kleiner en minder complex te maken. We zullen een nieuwe generatie prototypes maken die de weg vrijmaken naar een betere diagnose van cardiovasculaire aandoeningen, evenals naar vele andere nieuwe 3D-beeldvormingstoepassingen.