‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Lees online in de browser
Update | Innovatie
28 maart 2024

Niet alleen maart roert zijn staart. Ook in de hightech systemen en materialensector gebeurt er veel, van regionaal tot op internationaal niveau. In deze nieuwsbrief hebben we goed en minder goed nieuws: het Nationaal Groeifonds is gepauzeerd, maar Operatie Beethoven loopt nog. Alles lijkt af te hangen van de kabinetsformatie. Daar hebben wij geen invloed op, wij kunnen alleen doen waar we (erg) goed in zijn: zorgen voor innovatie. We hebben diverse mogelijkheden op een rij gezet waar je als expert in de hightech en materialensector bij kan aansluiten. Lees mee voor alle updates!

Holland High Tech nieuwsbrief

Update Nationaal Groeifonds

Het Nationaal Groeifonds gaat voorlopig dicht en het is onduidelijk wanneer het weer opengaat. Minister Micky Adriaansens van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft 19 maart besloten tot deze ‘pauze’, nadat de Tweede Kamer zich had gekeerd tegen een oproep om het fonds juist overeind te houden. 

Marc Hendrikse zegt hierover: "Dit is zorgwekkend. De maandenlange voorbereidingen door bedrijven en instellingen voor cruciale innovatieprogramma's lijken nu voor niets te zijn gedaan. Zo wordt het vertrouwen van bedrijven in een consistente overheid geschaad. Bovendien lijkt het toekomstige verdienvermogen van Nederland nu ondergeschikt te worden gemaakt aan formatiebesprekingen."

Wij hebben als Holland High Tech eerder, samen met een grote groep van bedrijven en kennisorganisaties, een brandbrief aan de Tweede Kamer ondertekend om het uitstel van deze ronde te voorkomen.

Lees meer
Photon-Delta.png

PhotonDelta en MIT presenteren routekaart geïntegreerde fotonica-industrie 

Meer dan 400 technologie-, academische en industriële organisaties van over de hele wereld hebben bijgedragen aan een nieuwe geïntegreerde routekaart voor fotonica onder leiding van stichting PhotonDelta en het Microphotonics Center van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Peter van Arkel, CTO van PhotonDelta: "Het inzetten van alle onderzoeks- en ontwikkelingsmiddelen van de geïntegreerde fotonica-industrie en de academische wereld zal bijdragen aan het op spectaculaire wijze oplossen van de grote maatschappelijke uitdagingen. De kern van de routekaart is een mondiale aanpak waarmee de geïntegreerde fotonica-industrie zich kan scharen achter de kernproblemen."

Lees meer

Europese strategie Geavanceerde Materialen

De Europese Commissie heeft een strategie voorgesteld om van de EU een industriële leider te maken op het gebied van geavanceerde materialen. In de mededeling over geavanceerde materialen voor industrieel leiderschap worden concrete stappen voorgesteld die het mogelijk maken onderzoeks- en innovatieprioriteiten en investeringen in de EU op één lijn te brengen, waardoor Europees leiderschap op het gebied van deze sleuteltechnologie wordt gewaarborgd.

Lees meer
Fujitu-en-TU-Delft.png

Fujitsu en TU Delft Quantumlab

Fujitsu en de Technische Universiteit Delft intensiveren hun samenwerking op het gebied van quantum computing en hebben eind januari 2024 het Fujitsu Advanced Computing Lab Delft opgericht. De samenwerking is volledig gewijd aan de ontwikkeling van quantumcomputingtechnologieën en is onderdeel van het Fujitsu Small Research Lab-initiatief. Het lab wordt opgezet bij het toonaangevende quantumtechnologie-onderzoeksinstituut QuTech.

Lees meer

Netwerkbijeenkomst Roadmap Electronics

Op 29 februari 2024 was de netwerkbijeenkomst Roadmap Electronics van Holland High Tech. Van energiebesparende technologieën tot supergeleidertoepassingen in de gezondheidstechnologie: het spectrum aan mogelijkheden was enorm en inspirerend. Deze eerste editie, gehost door Prodrive Technologies en georganiseerd door High Tech NL, maakte de weg vrij voor inzichtelijke discussies en veelbelovende partnerschappen. Voor meer informatie en de powerpoints, klik de button hieronder.

Lees meer
kia-st-webinar-recap.png

RECAP 
Informatiesessie Nationale Technologiestrategie & KIA Sleuteltechnologieën

Op veler verzoek hebben we het beeldmateriaal van de (online) informatiesessie van 1 maart over met een update over de Nationale Technologiestrategie (NTS), de KIA Sleuteltechnologieën en de gelieerde NWO Calls online gezet. De video's op geven een korte recap van deze webinar. Via onderstaande link vind je de video's en presentaties van de webinar.

Video's en presentaties
KIEM-webinar-1.png

RECAP
Webinar KIEM HighTech 2024 

Op 1 maart 2024 hebben wij in samenwerking met het regieorgaan SIA een (online)informatiesessie gehost over de nieuwe KIEM-regeling. Tijdens de webinar ging Erik Knol van Regieorgaan SIA meer de diepte in over deze regeling. Erik Puik (Fontys) en Wouter Sparreboom (Bronkhorst) deelden hun praktijervaring met het inzetten van deze regeling voor innovatie en gaven tips hoe je nog meer profijt uit de samenwerking kan halen. Heb je de webinar gemist of wil je nog een keer kijken? Klik hieronder. Het volgende indienmoment is 21 mei.

Video's en presentaties

hoi

Holland High Tech nieuwsbrief

InnovatieMakelaar in beeld: Greetje de Kleuver

Ben je als MKB-erop zoek naar advies of begeleiding op het gebied van innovatie van producten, processen of diensten? Of ondersteuning voor het overdragen of toepassen van technologie? Dan is advies van een van onze InnovatieMakelaars een aanrader (en gratis). Bijvoorbeeld van Greetje de Kleuver. Zij is als InnovatieMakelaar vooral gespecialiseerd in het adviseren van scale-up bedrijven in hun groei, voornamelijk voor internationaliseringstrajecten. Greetje heeft daarnaast een ruime ervaring in de MedTech-sector. 

Lees meer
call-nxtgen.png

Call NXTGEN: Toekomstbestendige hightech apparatuur

Voor het stimuleren van de ontwikkeling van een nieuwe generatie hightech equipment is 10,6 miljoen euro onderzoeksfinanciering beschikbaar met een looptijd van 5 jaar. De toekomstbestendige hightech apparatuur is gericht op duurzaamheid, digitalisering, gezondheid en de technologie-soevereiniteit van Nederland. Deze PPS-call maakt onderdeel uit van NXTGEN Hightech, dat wordt gefinancierd in het kader van het Nationaal Groeifonds. Op 2 april 2024 organiseert NXTGEN Hightech in samenwerking met NWO een matchmakingevenement.

Lees meer
KIA-CE-CALL.png

Nieuwe subsidieregeling KIA CE

Ontwikkel je samen met bedrijven en kennisinstellingen innovatieve circulaire producten, processen en/of diensten die binnen 10 jaar klaar zijn voor de Nederlandse markt? En is dit in industrieel onderzoek of experimentele ontwikkeling? Vraag dan subsidie aan uit de regeling Kennis en Innovatie Agenda Circulaire Economie via RVO. De subsidie is voor toeleveranciers en fabrikanten van kapitaalgoederen, electrolysers, kleine accu's en elektronicaprojecten. De regeling richt zich op drie typen projecten:

  • Technologisch onderzoek naar en ontwikkeling van een nieuw of sterk verbeterd product, dienst en/ of proces
  • Onderzoek naar gedrag van consumenten, bedrijfs- of verdienmodellen (of een combinatie hiervan); deze activiteiten moeten helpen bij de ontwikkeling van een nieuw circulair product, dienst of proces
  • Combinatie van 1 en 2

De maximale subsidie per project is € 500.000. Deze subsidie staat open van 7 mei tot en met 15 augustus (beoordeling na sluiting op basis van kwalitatieve criteria).

Lees meer

Nieuws

Tahira.png

Rolmodellen in techniek: Tahira Ahmed

Rolmodellen zijn essentieel in de techniek. In deze serie geven we het podium aan inspirerende mensen in de hightechsector en horen we hun verhalen, ervaringen en inzichten. In deze aflevering vertelt Tahira Ahmed van CurveWorks en CompositesNL hoe ze van nieuwsgierigheid in haar kinderjaren haar pad heeft gekozen in luchtvaarttechniek, wat haar inspireert in tech, wat de kracht is van diversiteit en inclusie en meer.

Klik hier voor de video
Fabriek-van-de-toekomst.png

De digitale fabriek van de toekomst

Fontys Hogeschool ICT in Eindhoven heeft onderzoek gedaan naar methodes en technieken voor het verbeteren van de software-ontwikkeling voor slimme high-tech embedded systemen. Het project richtte zich op het optimaliseren van productiedata in de maakindustrie door middel van een succesvolle simulatie van een Multi-Agent System (MAS). Studenten toonden aan dat deze technologie in de praktijk werkt. Dit project is onderdeel van de serie van Thematafel Sleuteltechnologieën.

Lees meer
checklist.png

Meer vrouwen in de techniek: checklist die werkt

Meer vrouwen interesseren voor een vacature bij een bedrijf in de techniek hoeft niet ingewikkeld te zijn. In een recent pilotproject van het Aanvalsplan Techniek heeft Monique Monique van Haasteren (projectmanager Arbeidsmarkt & Onderwijs voor FME en Human Capital projectmanager voor Holland High Tech) mogen ervaren dat bij de deelnemende bedrijven inderdaad nieuwe vrouwelijke collega's zijn aangenomen door meer aandacht aan vrouwen op de werkvloer te schenken. Zij deelt haar ervaringen en een checklist voor bedrijven.

Lees meer

Agenda

28 mrt.

Matchmaking: Smart Materials (KIC)

Extern evenement

2 apr.

Matchmaking: Toekomstbestendige hightech apparatuur

Extern evenement

9 apr.

Industrial Sustainability Congres 2024

Holland High Tech evenement

9 apr.

Netwerkevenement HBO Thematafel Sleuteltechnologieën + Digitalisering

Extern evenement

16 apr.

ESI symposium 2024

Extern evenement

17 apr.

TNO Semicon Innovation Day

Extern evenement

17 apr.

Webinar Aan de slag met skills voor de toekomst

Extern evenement

19 apr.

Industriedag Smart Materials

Extern evenement

22 apr.

NL Paviljoen op Hannover Messe 2024

Holland High Tech evenement

23 apr.

Meet the Dutch

Extern evenement

24 apr.

NL AI Congres 2024

Extern evenement

Robocup.png

RoboCup 2024 komt naar Nederland: doe mee als bedrijf

RoboCup is hét wereldkampioenschap voor robotica, opgericht om kennis over robotica te delen en ontwikkelingen te versnellen. Deze zomer is Eindhoven van 17 tot en met 21 juli het hart van de wereld voor internationale robotica-lovers, van jong tot oud. De organisatie verwacht meer dan 3.000 technische studenten uit 40 landen, tienduizenden toeschouwers, onder wie veel jeugd en gezinnen, honderden beslissers in AI en robotica, naast ontwikkelaars, adviseurs, financiers en opleiders en natuurlijk de internationale media (voorgaande edities hebben wereldwijd vele miljoenen mensen bereikt). Je kan als bedrijf nog meedoen om dit bijzonder evenement nog beter te maken. 

Lees meer

Aankomende en open calls 

Bekijk het overzicht van zowel onze eigen calls als die van (inter)nationale partnerorganisaties. 

Blijf op de hoogte

Holland High Tech
Winthontlaan 2
3526 KV Utrecht, NL
info@hollandhightech.nl