‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Lees online in de browser
UPDATE | Innovatie in actie
26 november 2024

MKB-Call-1-1.png

MKB HighTech call | 16 december open

Onze nieuwe MKB hightech call gaat bijna open. In deze call dagen wij hightech MKB-ondernemingen uit om samen met een onderzoeker van een onderzoeksinstelling twee jaar lang te werken aan een innovatief project. Als ondernemer bepaal je welk industrieel onderzoek de wensen en behoeften van jouw onderneming ondersteunt. Als MKB-onderneming ontvang je binnen het consortium met een onderzoeksinstelling ook zelf subsidie. Holland High Tech kan je ondersteuning bieden bij het vinden van passende samenwerkingspartners. Deze call gaat 16 december open, en is 'first come, first serve'. Lees de call-tekst voor alle informatie.

Lees meer
Complete-terugkoppeling-Visie-Ambitie-Sessies.png

Complete terugkoppeling Visie & Ambitie Sessies

Onlangs hebben we drie succesvolle regiosessies gehouden in Oost, West en Zuid, met als doel innovatie, samenwerking en de inzet van sleuteltechnologieën in de Nederlandse hightechsector te bevorderen. Met regionale partners verkenden we uitdagingen en kansen in uiteenlopende domeinen: van crossovers tussen sleuteltechnologieën tot strategisch gebruik van AI voor procesoptimalisatie en de kansen en uitdagingen van hightech innovaties met Defensie. Deze sessies hebben waardevolle inzichten en ambities opgeleverd die bijdragen aan het versterken van de Nederlandse positie als innovatieland. Klik op de button voor de volledige terugkoppeling.

Lees meer
Marc-Hendrikse-IPC-1.png

Nederlandse recept voor innovatie: samenwerking, onafhankelijkheid en een anti-hiërarchische mentaliteit

Bracht onze handelsgeest de Nederlanders zoveel rijkdom in de zeventiende eeuw? Nee, de Nederlandse Gouden Eeuw was gebaseerd op technologische innovatie. En dat is vandaag de dag nog steeds zo, zegt Marc Hendrikse, ons boegbeeld, tijdens de International Precision Conference in Veldhoven. Hij gaf begin november een overtuigende analyse waarom Nederland nog steeds uitblinkt in hightech innovatie. “Als Nederland zijn hightechsucces wil voortzetten, moet het zijn cultuur van samenwerking en anti-hiërarchische manier van werken koesteren. En natuurlijk moeten we blijven investeren in innovatie.”

Lees meer
Terugblik-SEMICON-Europa-2024.png

Terugblik SEMICON Europa 2024

In november was de internationale halfgeleiderindustrie aanwezig tijdens SEMICON Europa 2024. Onze partner High Tech NL kijkt terug op een zeer succesvolle editie waarbij het NL Paviljoen een centrale rol speelde in het verbinden van bedrijven, netwerken en innovaties waar een breed scala aan Nederlandse deelnemers hun geavanceerde technologieën presenteerden.

Ook onze directeur Leo Warmerdam blikt terug op een succesvol gezamenlijke NL Paviljoen, met veel enthousiasme van de standhouders en een perfecte organisatie door het High Tech NL-team. Hij sprak ter plekke zelf met Thomas Kralinski, staatssecretaris van Freistaat Sachsen, over internationale samenwerkingsmogelijkheden.

Lees meer
TNO-s-lasercommunicatieterminal-behaalt-prestigieuze-overwinning-bij-EARTO-Innovation-Awards.png

TNO’s lasercommunicatieterminal behaalt prestigieuze overwinning bij EARTO Innovation Awards

TNO heeft eind oktober de tweede prijs in de categorie ‘Impact Delivered’ gewonnen bij de 16e EARTO Innovation Awards voor de CubeCAT lasercommunicatieterminal, ontwikkeld als PPS-project onder de Holland High Tech-regeling tot en met 2023. Deze technologie, momenteel aan boord van een satelliet in een baan om de aarde, gebruikt lichtgolven in plaats van radiogolven, wat zorgt voor een hogere capaciteit en snellere, veiligere verbindingen.

In januari van dit jaar werd met succes data verzonden van CubeCAT naar een grondstation in Den Haag, wat een wereldprimeur betekende met Nederlandse technologie. De prijs werd uitgereikt tijdens een speciale ceremonie in Brussel, bijgewoond door een breed scala aan politieke figuren en andere belanghebbenden. We zijn trots op TNO en ondersteunen dit soort innovaties graag, omdat ze bijdragen aan een sterke innovatieve toekomst voor Nederland.

Lees meer
Een-rudimentaire-quantum-netwerkverbinding-tussen-Nederlandse-steden-2.png

Rudimentaire quantum-netwerkverbinding tussen Nederlandse steden mogelijk

Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van QuTech heeft een netwerkverbinding gerealiseerd tussen quantumprocessoren over een grootstedelijke afstand. Hun resultaat is een belangrijke stap voorwaarts van de eerste onderzoeksnetwerken in het lab naar het toekomstige quantuminternet. Het team ontwikkelde volledig zelfstandig werkende knooppunten en integreerde deze met bestaande glasvezel internetkabels, waardoor een 25 km lange quantumverbinding mogelijk werd. De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in Science Advances. Dit project is mede mogelijk gemaakt via de PPS-toeslagregeling t/m 2023 van Holland High Tech.

Lees meer
Semiconductor-equipment-1.png

Strategisch programma in de spotlight: Semiconductor Manufacturing Equipment

Halfgeleider fabricage appratuur is cruciaal in het maken van geavanceerde chips en voor de continue ontwikkeling van chips zoals Moore dat bijna 50 jaar geleden voorspelde. Nederland is een grote speler in de wereld in continue ontwikkeling van geavanceerde materiaaldepositie technieken, lithografiemachines en procesinstrumentatie. 

Dit strategisch programma koppelt kennisinstellingen met industrieën in de cruciale fase van ontwikkelingen van nieuwe technieken om de roadmap ook in de toekomst veilig te stellen. In dit vierjarig strategisch programma zijn tot nu toe dertien PPS-projecten toegekend.

Lees meer
Europa-kiest-voor-proeffabriek-fotonische-chips-met-groot-aandeel-Nederland-1.png

Europa kiest voor proeffabriek fotonische chips met groot aandeel Nederland

Extra investeringen in innovatie, kennis, technologie zijn cruciaal. Een kansrijke technologie waarin Nederland wil blijven uitblinken is fotonica. Dat zijn chips die voor het overbrengen van informatie licht in plaats van elektronen gebruiken. Het consortium PIXEurope, dat bestaat uit partijen uit elf landen waaronder Nederland, is geselecteerd voor contractbesprekingen om een Europese proeffabriek voor fotonische chips te ontwikkelen. Eindhoven en Enschede zijn belangrijke toekomstige locaties voor de beoogde productiefaciliteiten.

Nederlandse bedrijven zoals Smart Photonics zijn betrokken om de beoogde nieuwe proeffabriek te kunnen gebruiken. TNO, TU/e en Universiteit Twente mogen de voorgestelde faciliteiten gaan realiseren. Dankzij het Nationaal Groeifonds-project PhotonDelta, waarin tientallen mkb-bedrijven met technologie- en innovatiepartners samenwerken, is Nederland goed gepositioneerd voor de productie van fotonische chips.In totaal is hiervoor 380 miljoen euro aan publieke investeringen gereserveerd vanuit Europa en de betrokken landen zelf.

Lees meer
Vereniging-High-Tech-NL-benoemt-Eric-Mark-Huitema-tot-nieuwe-algemeen-directeur.png

High Tech NL benoemt Eric-Mark Huitema tot nieuwe algemeen directeur

Het bestuur van onze industriepartner High Tech NL heeft Eric-Mark Huitema aangesteld als nieuwe algemeen directeur. Hij volgt Willem Endhoven op, die na tien jaar leiding te hebben gegeven aan de vereniging van zijn welverdiende ‘semi-pensioen’ gaat genieten.

Lees meer
informatiesessie-nts.png

Nationale Technologiestrategie: actieagenda’s en instrumentarium

Di 3 december 2024 | 12:30 - 13:30 uur | Webinar

De Nationale Technologiestrategie (NTS) prioriteert 10 (sleutel)technologieën die een grote bijdrage leveren aan ons verdienvermogen, cruciaal zijn voor maatschappelijke uitdagingen, belangrijk zijn voor de nationale veiligheid en Nederlands technologisch leiderschap mogelijk maken. Per prioriteit formuleert de NTS ambities voor 2035. In het regeerprogramma heeft het kabinet aangegeven actieagenda’s op te laten stellen op deze tien technologieën. Daarvoor stelt het relevante innovatie-ecosysteem per onderwerp gezamenlijk een plan op. Voor de realisatie van de ambities van de NTS is bovendien financiering nodig. In de webinar van dinsdag 3 december bespreken we de stand van zaken rondom het opzetten van actieagenda’s en de mogelijke financieringen.

Update programma & registreren
Vooraankondiging-call-Digitale-Productpaspoorten-1.png

Vooraankondiging call Digitale Productpaspoorten

De komende jaren moeten bedrijven en overige organisaties voor diverse productgroepen digitale productpaspoorten opstellen. Hogescholen kunnen met praktijkgericht onderzoek helpen bij de toepassing van deze paspoorten. Regieorgaan SIA opent, in samenwerking met Topsector ICT, hiertoe begin december de financieringsregeling Digitale productpaspoorten. In totaal is er 2,7 miljoen euro beschikbaar. Regieorgaan SIA organiseert in december en februari 2025 informatiebijeenkomsten over de regeling.

Lees meer
Nieuwe-subsidie-voor-duurzame-batterijen-2.png

Nieuwe subsidie voor duurzame batterijen

Ondernemers en onderzoeksorganisaties die samen willen werken aan het verbeteren en ontwikkelen van duurzame batterijen, kunnen vanaf 16 december 2024 t/m 16 april 2025 subsidie aanvragen. Met de subsidie Circular Batteries (circulaire batterijen) kunnen zij innovaties ontwikkelen voor batterijen met een lange levensduur, de volgende generatie lithiumbatterijen, batterijsystemen voor zware voertuigen en het stabiel houden van ons stroomnet, en recycling van batterijen. De subsidie vermindert zo de afhankelijkheid van schaarse grondstoffen, en versterkt de Nederlandse positie in de internationale markt van batterijen. Er is een totale subsidie beschikbaar van 95 miljoen euro. 

Lees meer

Nieuws

Agenda

28 nov.

SIA-congres 2024: Het kompas van praktijkgericht onderzoek

Extern evenement

28 nov.

Van fossiel naar duurzame mobiliteit | Nederland innoveert NU

Gezamenlijk evenement

2 dec.

Connect to High Tech at Mechanical Engineering

Extern evenement

3 dec.

Informatiesessie KIA ST | Nationale Technologiestrategie: actieagenda’s en instrumentarium

3 dec.

MBD Solutions Event

Extern evenement

3 dec.

Netwerkactiviteit Electrifying Aircraft “Batteries in Aerospace”

Gezamenlijk evenement

5 dec.

Netwerkactiviteit SIG MRO “Verbeter MRO-processen met duurzaamheid en digitalisering”

Gezamenlijk evenement

9 dec.

Batterij missie Duitsland 2024

Extern evenement

9 dec.

M2i Conference 2024

Gezamenlijk evenement

10 dec.

MaterialenNL Conference 2024

Gezamenlijk evenement

10 dec.

Kansenwebinar: Zakendoen in Noord-Frankrijk

Extern evenement

12 dec.

Netwerkactiviteit AutoMEETive 2024

Gezamenlijk evenement

13 dec.

Holland High Tech Paviljoen op SEMICON Japan 2024

Holland High Tech evenement

Aankomende en open calls 

Bekijk het overzicht van zowel onze eigen calls als die van (inter)nationale partnerorganisaties. 

Blijf op de hoogte

Holland High Tech
Winthontlaan 2
3526 KV Utrecht, NL
info@hollandhightech.nl