AMOLF heeft een uniek instrument aangeschaft: een Transmission Electron Microscope (TEM). Met deze microscoop kunnen onderzoekers nu materialen op atomaire schaal bekijken en zien wat er in de loop van de tijd en onder invloed van licht gebeurt. Deze microscoop is voor iedereen met een academische of industriële affiliatie toegankelijk tegen een uurtarief. De lancering werd gevierd op het Sustainable Energy Materials symposium op 11 oktober.
De editie van dit jaar van het symposium richtte zich op de lichtgestuurde processen die worden gemonitord in de transmissie-elektronenmicroscoop (TEM). Vier keynote sprekers deelden hun ervaringen met TEM-microscopie en de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied. Na deze keynotes werd het TEM officieel geopend.
Nieuwe ontdekkingen en technologische vooruitgang
Wiebke Albrecht (AMOLF-groepsleider Hybrid Nanosystems): “Het moderne leven is grotendeels afhankelijk van fossiele brandstoffen om onze economie van stroom te voorzien. Helaas weten we dat dit veel problemen heeft veroorzaakt rondom klimaatverandering. Idealiter willen we elektriciteit, brandstoffen en alle materialen produceren met alleen zonlicht. Voor echte bedrijfsomstandigheden van een katalysator of een zonnecel, zou je gas- of vloeistofomgevingen of warmte- en elektrische biasing kunnen introduceren. Dit is te combineren met de lichtexcitatie in onze TEM. Een van de redenen waarom het zo uniek is. Deze mogelijkheid zal nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen en technologische vooruitgang mogelijk maken.”
Betere zonnecellen en katalysatoren
“In een normale elektronenmicroscoop zien materialen er volkomen stabiel uit”, zegt Erik Garnett (AMOLF-groepsleider Nanoscale Solar Cells). “Wat de onderzoeker normaal gesproken niet kan zien, is wat er gebeurt onder echte bedrijfsomstandigheden, zoals wanneer er licht op een zonnecel schijnt om elektriciteit op te wekken of in een katalysator om een chemische reactie aan te drijven. Wat je met de TEM ziet, zijn nanodeeltjes die als katalysator fungeren. Wanneer het licht aangaat, beginnen ze heel snel van vorm te veranderen. De exacte vorm en structuur van de katalysator maakt een groot verschil in de eigenschappen, zoals het katalytische gedrag, maar normaal gesproken kunnen we dit niet zien. Nu we de exacte vorm onder licht kennen, kunnen we betere zonnecellen en betere katalysatoren maken.”
SHINE-consortium gefinancierd door NWO
De TEM is het resultaat van samenwerking tussen AMOLF, Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit (VU) en het Advanced Research Center for Nanolithography (ARCNL). Dit consortium ontving financiering uit de NWO Research Infrastructure (RI)-call voor het project ‘Shining light on atomic-scale processes’ (SHINE).
De TEM gebruiken voor onderzoek?
Deze microscoop is open voor iedereen binnen en buiten Nederland voor zowel academische als industriële onderzoekers. Als je geïnteresseerd bent, kan je een e-mail te sturen naar support.nanolab@amolf.nl. Vervolgens plannen we een intake om dit verder te bespreken. Je krijgt zelf een training op de microscoop of Amolf kan de metingen voor je doen. Ga voor meer informatie naar amolf.nl/tem.