FSO Instruments en partners leveren aardobservatiesatelliet aan het Nederlandse Ministerie van Defensie in 2027
FSO Instruments en partners zullen een satelliet ontwikkelen, bouwen en lanceren voor de Nederlandse krijgsmacht, die in 2027 gelanceerd wordt. De satelliet, PAMI-1, zal bijdragen aan de inlichtingenpositie van Nederland door een soevereine capaciteit te bieden om de aarde vanuit de ruimte te monitoren. PAMI-1 zal daarnaast de technologie van lasersatellietcommunicatie demonstreren, waarmee snelle en veilige informatieoverdracht mogelijk is, zowel naar een grondstation als naar andere satellieten.
De Nederlandse krijgsmacht moet haar soevereine ruimtevaartcapaciteiten blijven uitbouwen
De Nederlandse krijgsmacht heeft de behoefte vastgesteld om haar eigen ruimtevaartcapaciteiten verder te ontwikkelen. Het Defense Space Security Centre, onderdeel van de Koninklijke Luchtmacht, leidt de inspanningen om de ruimtevaartstrategie voor de Nederlandse Defensie te implementeren. PAMI-1 is een belangrijke stap in de richting van het opzetten van de Nederlandse capaciteit om soevereine inlichtingen uit de ruimte te verzamelen. De capaciteit zal ook bijdragen aan verdere versterking van internationale samenwerkingen binnen de NAVO, de EU en andere.
PAMI-1 wordt gebouwd door een Nederlands consortium, gebruikmakend van capaciteiten van wereldklasse
Het consortium dat PAMI-1 gaat bouwen, wordt geleid door FSO Instruments en Axient Systems. FSO Instruments, dat het project heeft geïnitieerd, zal een leidende rol spelen in het PAMI Project Office, naast het leveren van de lasersatellietcommunicatietechnologie. Axient Systems, een in Delft gevestigde volledige dochteronderneming van Astrion, een Amerikaanse defensiecontractant met 6000 medewerkers, draagt haar schat aan ervaring in ruimtevaartprojecten bij door verantwoordelijkheid te nemen voor missie-integratie.
De satelliet wordt volledig in Nederland gebouwd. Een belangrijk lid van het consortium is contractfabrikant VDL ETG die de satelliet gaat bouwen. Dit wordt een ruimtevaart-bewezen Saturn ESPA-grande satellietplatform van Blue Canyon Technologies, Raytheon's kleine satellietfabrikant en missiedienstverlener. De aardobservatie-payload wordt ontwikkeld en geleverd door cosine, een leider in de ontwikkeling van optische remote sensing-payloads gevestigd in Nederland. Het project wordt verder ondersteund door het Nederlandse ecosysteem van wereldklasse voor ruimte en hightech, dat onderzoeksinstituten TNO en NLR omvat, evenals een reeks grotere en kleinere bedrijven. Het consortium combineert de wereldwijde leidende positie die Nederland heeft in hightech-productie voor halfgeleiders met de eveneens geavanceerde expertise op het gebied van ruimtetechnologie die ook in Nederland beschikbaar is.
Will Crowcombe, Managing Director van FSO Instruments, zegt: "We zijn verheugd over de kans om nauw samen te werken met de Nederlandse krijgsmacht en onze ecosysteempartners om de ruimteveiligheidsbehoeften van Nederland te ondersteunen met het Nederlandse hightech-ecosysteem. Dit is een van de beste manieren die we kunnen bedenken om onze dual-use technologie te laten zien en de Nederlandse productiecapaciteiten voor de industriële ruimte verder te ontwikkelen.”
Jay Kovacs, Managing Director van Axient Systems en Sr. Vice President voor internationale en commerciële programma's voor Astrion, voegde toe: “We zijn er trots op om onze ervaring met missie-integratie naar de PAMI-1-missie en Nederland te brengen. PAMI-1 zal helpen een soevereine ruimtecapaciteit voor het Nederlandse Space Security Centre op te zetten en we zijn verheugd om samen te werken met FSO Instruments en onze andere consortiumleden om hen te helpen dit doel te realiseren.”
PAMI-1 zal in de eerste helft van 2027 worden gelanceerd als de eerste satelliet in een reeks
De langetermijnruimte-ambities van Nederland, zowel voor militaire als civiele toepassingen, reiken verder dan één enkele missie. Om aan toekomstige vereisten te voldoen, bijvoorbeeld om meer gegevens te verzamelen en een betere dekking te bieden, zijn meerdere satellieten nodig waarvoor de consortiumpartners zullen investeren in de bijbehorende productiecapaciteit. Als zodanig zal het PAMI-programma de ontwikkeling van de Nederlandse productie-infrastructuur voor ruimteactiva ondersteunen.
PAMI-1 wordt gefinancierd door industriële participatie van Raytheon en andere overheidsbronnen
FSO Instruments en consortiumpartners hebben de kick-off van het project in korte tijd kunnen realiseren. Dit is mogelijk gemaakt door Raytheon, die het project ondersteunt met industriële participatiefinanciering, en door steun van de Nederlandse ministeries van Defensie en Economische Zaken.
Over FSO Instruments
FSO Instruments, gevestigd in Delft, Nederland, ontwikkelt, produceert en levert hoogwaardige instrumenten voor free-space optics (FSO), met name producten voor lasersatellietcommunicatie. FSO Instruments, een joint venture van Demcon en VDL Groep, bouwt voort op baanbrekende technologie die is ontwikkeld door TNO, de Nederlandse organisatie voor toegepast wetenschappelijk onderzoek. Een kernteam van systeemarchitecten, senior engineers en business developers werkt nauw samen met Demcon, VDL ETG, TNO en gespecialiseerde leveranciers.
Artist impressie van de PAMI-1 satelliet in een baan om de aarde