nl

Actueel dossier:
Groeifonds
GroenvermogenNL

Groene waterstof en chemie voor een duurzaam Nederland

Nederland staat met de rest van de wereld voor een immense klimaatopgave. Onze op fossiele grondstoffen gebaseerde maatschappij en industrie moeten worden omgebouwd. Dit doet Nederland met groene waterstof als trekkracht voor die transitie. GroenvermogenNL is het investeringsprogramma voor het groene vermogen voor de Nederlandse economie en maatschappij.

Met een investering van 338 miljoen uit het Nationaal Groeifonds bouwen topsectoren ChemistryNL, Energie en Holland High Tech samen met industriële partners en kennispartners aan de kansen van waterstof voor de energietransitie en in de groene chemie.

Hiermee kan Nederland een nieuwe industrie en een aantrekkelijk vestigingsklimaat opbouwen. Om deze transitie mogelijk te maken zijn goed opgeleide mensen en een sterke structuur van kennisdeling noodzakelijk. Dat is wat GroenvermogenNL doet:

  • opschalen & innoveren
  • ombouwen & opbouwen
  • omscholen & opleiden

Goed voor klimaat én economie

Het investeringsprogramma loopt tot 2028 en krijgt een vliegende start vanwege de grote interesse bij Nederlandse partijen om waterstofprojecten op te schalen. De potentie van waterstof en duurzaam opgewekte elektronen voor groene chemie is groot. GroenvermogenNL gaat een substantiële bijdrage leveren aan de opschaling van klimaat-neutrale waterstof en toepassing van groene elektronen in energie-intensieve industrieën. Naast de doelen van de energie- en grondstoffen-transitie, draagt GroenvermogenNL ook sterk bij aan de kracht van ondernemend Nederland. 

Marc Hendrikse, boegbeeld Holland High Tech

“GroenvermogenNL creëert geweldige kansen voor de toeleverende hightech-maakindustrie op het gebied van elektrolyse, systeemintegratie en materialen. Door technische innovatie te koppelen aan scholing en arbeidsmarkt, zorgt GroenvermogenNL voor een impuls waar zowel samenleving, als economie, als bedrijfsleven sterker van worden.”

Groeifonds

Holland High Tech jaagt voor de groeifondsprojecten initiatieven aan en verenigt technologie-industrie en onderzoeksorganisaties in waardeketens. We agenderen voorstellen en breedgedragen programma’s, ondersteunen onderzoeksorganisaties en bedrijven bij het gezamenlijk uitwerken van hun plannen en werken aan draagvlak.

Nationaal Groeifonds

Contact

Vragen? We helpen je graag verder.

Stuur een mail

Meer over GroenvermogenNL

Naar de website

Thema's

Holland High Tech zorgt dat het ecosysteem zich kan richten op belangrijke maatschappelijke uitdagingen. Met vijf grote thema’s brengen we de innovatiehelix tot leven. In dit dossier werken wij onder andere aan deze thema's: 

Klimaat
Duurzaamheid

Technologieën

De technologieën die ontwikkeld worden in onze topsector hebben een groot aantal toepassingen en zijn overal in de samenleving terug te vinden. Dit dossier zijn de volgende relevante technologieën betrokken.

Electronica
Geavanceerde meetapparatuur
High Tech Materialen
System Engineering

Actuele dossiers

Wat speelt er in het ecosysteem? Blijf op de hoogte van de meest up-to-date ontwikkelingen in onze topsector en ontdek de laatste hightechtoepassingen en lopende onderzoeken.

Naar de actuele dossiers