Nieuws Printtechnologie KIA Sleuteltechnologieën Smart Industry

Met 3D-printtechnologie kun je op locatie op maat gemaakte driedimensionale onderdelen printen. Maar welke eigenschappen krijgen grote metalen objecten zoals scheepsschroeven als je ze print? Hoe zorg je ervoor dat een uit laagjes opgebouwd voorwerp niet vervormt, scheurt of op onverwachte plekken gaat roesten?Binnen het onderzoeksprogramma AiM2XL worden deze vragen behandeld met een groot consortium. Dit onderzoek wordt gefinancierd vanuit het instrument Perspectief.

Lees verder

Deze video gaat over de samenwerking in het consortium van AiM2XL en wat dit kan opleveren voor onderzoekers en gebruikers. In de video komen Fred van Keulen, een research engineer van Damen en Margot Weijnen (voorzitter NWO-domein TTW) aan het woord.

Eigenschappen bestuderen van geprint materiaal

Binnen het onderzoeksprogramma AiM2XL kijken onderzoekers naar geprinte metalen voorwerpen van tussen de 1 en 10 meter groot. Ze bestuderen de eigenschappen van het geprinte materiaal tot op microniveau, en maken modellen waarmee ze het gedrag van het totale object kunnen voorspellen en controleren. Daarna laten de onderzoekers deze modellen los op geprinte voorbeeldobjecten, zoals een sterk stalen hijsoog voor dikke stalen kabels en een scheepsroer van roestvrij staal.

AiM2XL is een groot consortium van onderzoekers en bedrijven dat onderzoek doet naar het 3D-printen van grote en innovatieve metalen objecten. Een voorbeeld is een innovatief scheepsroer, dat door deelnemer Damen Shipyards onder een schip is geplaatst. 

Nieuws Printtechnologie KIA Sleuteltechnologieën Smart Industry