Internationale koplopers onderzoek fotonica kunnen samenwerken aan innovatie

11 mei 2021

Internationale koplopers onderzoek fotonica kunnen samenwerken aan innovatie

Nederland en Taiwan, beide koplopers op het gebied van fotonica-onderzoek, kunnen via een nieuw samenwerkingsprogramma de krachten bundelen. Fotonica is een technologie die wordt toegepast in tal van producten, zoals in camera's van mobiele telefoons, het internet en verlichting. Gezamenlijk onderzoek moet leiden tot fotonische innovaties die bijdragen aan economische kansen voor maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering. NWO stelt samen met de wetenschapsfinancier uit Taiwan 3 miljoen euro beschikbaar en faciliteert matchmaking-activiteiten om consortia te vormen.

Belangrijke sleuteltechnologie
Fotonische oplossingen zijn het antwoord op groeiende behoeften op het gebied van communicatie, voedselproductie, wooncomfort en gezondheid. Niet voor niets wordt fotonica gezien als een van de belangrijke sleuteltechnologieën voor de toekomst. Nederland heeft een sterke positie op het gebied van fotonica. Ook Taiwan besteedt veel onderzoekscapaciteit aan dit vakgebied en heeft een uitstekende positie op het gebied van de productie van halfgeleiders. 

Sterke banden onderzoek en bedrijfsleven
Nederland en Taiwan kunnen van elkaars sterke punten profiteren door hun krachten te bundelen in publiek-private samenwerkingsverbanden. Het programma Consortia in fotonica (Taiwan) beoogt een impuls te geven aan het fotonica-onderzoek in beide economieën. NWO en de Taiwanese wetenschapsfinancier MOST investeren in onderzoek waarin bestaande en nieuw te vormen consortia kunnen voortbouwen op de reeds bestaande sterke banden in onderzoek en bedrijfsleven. 

Call for proposals
Deze call for proposals is een van de missiegedreven calls van het financieringsprogramma van het Kennis- en Innovatieconvenant (KIC). Gezamenlijk onderzoek moet leiden tot innovaties in fotonica. Binnen deze call is een budget van 3 miljoen euro beschikbaar, waarbij per project aan Nederlandse zijde maximaal 750.000 euro kan worden aangevraagd. De deadline voor het indienen van volledige aanvragen is 9 november 2021. Een eerste virtueel matchmaking event voor deze call zal plaatsvinden in juni. Blijf op de hoogte via de NWO nieuwsbrief en de programmapagina Consortia in fotonica (Taiwan).

Lees meer op de website van NWO

Volg ons op YouTube

Bekijk onze video's over hightech innovaties en samenwerkingen. Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Go!