Halfgeleidermachines Fotonica Nieuws

ASML is met circa 200 miljard euro het meest waardevolle bedrijf van Nederland. VPRO Tegenlicht maakte de documentaire 'Het geheim van ASML' waarin achter de schermen wordt gekeken van een van 's werelds grootste aanjagers van technologische vooruitgang. Een actuele weergave van een roerige en mooie ontwikkelingen. 

Kijk de documentaire (50 min)

Door de hoge vraag naar chips breiden chipfabrikanten razendsnel uit. Ook ASML moet opschalen in hetzelfde tempo. Het bedrijf neemt wekelijks honderd nieuwe medewerkers aan en probeert technisch talent van over de hele wereld naar Veldhoven te laten komen.

Tegelijkertijd is ASML een geopolitieke speelbal geworden, door het wereldwijde tekort aan chips en de machtspositie die chipproductie met zich meebrengt. Hoe heeft deze druk van buiten impact binnen de muren van ASML?

VPRO Tegenlicht kreeg toegang tot het reilen en zeilen bij ASML en volgde een aantal medewerkers. Zij spreken onder andere met CEO Peter Wennink over de veranderende rol van het groeiende Brabantse techbedrijf.

Halfgeleidermachines Fotonica Nieuws