High Tech Materialen Geavanceerde meetapparatuur Nieuws Duurzaamheid Klimaat

Bladgewas doet het goed onder lichtdoorlatende zonnepanelen. Dat komt onder meer doordat het gewas beschermd wordt tegen slagregens en hagel. Ook zijn er meerdere teeltrondes mogelijk dankzij de hogere temperatuur onder de panelen. Dat blijkt uit een succesvolle proef die Duurzaamheidspark Oss afgelopen jaar heeft gehouden met het telen van verschillende gewassen. Het positieve nieuws is opgepikt door RTL Nieuws naar aanleiding van een verdiepend artikel op de website van RVO.

“Zonnepanelen beschermen gewassen tegen slagregens en hagel”

Dit project is een van de winnaars van onze HiTMaT-call in 2020 en het gewonnen kiemgeld is ingezet om de potentie van deze innnovatie verder uit te werken. Met resultaat! Patrick Bekkers van Duurzaamheidspark Oss teelde met collega's de afgelopen jaren verschillende gewassen onder zonnepanelen op een testlocatie in Oss. Het gaat om sperziebonen, boterbonen, rode kool, rode biet, aardappels, aardbeien, sla en andijvie. “De gewassen gedijen goed onder de zonnepanelen. De planten hebben water nodig, maar ook niet te veel. Door de zonnepanelen worden ze beschermd tegen slagregens en hagel en de bodem slaat daardoor niet zo snel dicht.”

Verder lezen bij RVO.nl

 

RTL Nieuws

RTL-nieuws-Oss-UP.png

De geslaagde proef was aanleiding voor RTL Nieuws om met een crew te filmen op locatie bij Duurzaamheidspark Oss. In het item van 14 mei 2022 (start 14 min 58 sec) legt Patrick uit wat de proef voor nuttige informatie heeft opgeleverd voor het vervolgraject. Doel is om op meerdere plekken in Nederland testen uit te voeren om tot nog betere resultaten te komen.

Klik hier voor het nieuwsitem (start 14:58) 

 

Regeling voor energie en klimaatinnovatie: DEI+

De proef in Oss is uitgevoerd met financiële hulp uit de regeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) via Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In deze proef werd onderzocht hoe de teelt van landbouwgewassen gecombineerd kan worden met zonnestroomproductie. Dit multifunctionele gebruik van landbouwland is een van de belangrijkste punten in het duurzame energiebeleid van minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten.

 

High Tech Materialen Geavanceerde meetapparatuur Nieuws Duurzaamheid Klimaat