Fotonica Nieuws Duurzaamheid

De introductie van nieuwe technologieën brengt risico’s met zich mee. Zo ook voor batterijen. PhotonFirst (onderdeel van Photondelta.nl) biedt oplossingen om veiligheidssystemen van lithium-ion-batterijen verder te optimaliseren. Daarvoor worden glasvezels met geïntegreerde fotonica gebruikt. 

Systemen met geïntegreerde fotonica verbruiken heel weinig energie en er kunnen hele nauwkeurige metingen mee gedaan worden. Zo kan PhotonFirst in een glasvezel zo dun als een haar honderden sensoren plaatsen. Door zo’n vezel in een batterijpack te integreren en het gedrag daarvan te meten, komt er heel veel data beschikbaar over de staat van een batterij.

De toepassing van deze meetoplossingen gaat veel verder dan alleen de lithium-ion-batterijen van elektrische auto’s. Zo kan het systeem ook oververhitting in vliegtuigen detecteren. Of de staat en het gebruik van bestaande infrastructuur, zoals gebouwen en bruggen, vaststellen.

Innovation Origins interviewt Paul van Wijk, commercieel directeur  PhotonFirst en Mark Cremer, marketing manager PhotonFirst, over de innovaties die veiligheid en energietransitie verbeteren en de ontwikkelingen van het fotonica-ecosysteem en de groeiende markt.

Foto: Innovation Origins

Lees het volledige artikel op IO

Fotonica Nieuws Duurzaamheid