Het Drive Forward congres bracht het pad van strategie tot implementatie van digitalisering in kaart - en de noodzaak nu in actie te komen.
Hoe ziet de Europese mobiliteit er in 2040 uit? Volgens Casper Veenman van Roland Berger is het een toekomst vol mogelijkheden, maar alléén als Europa nu actie onderneemt. Tijdens de opening van het Drive Forward evenement in Helmond schetste Veenman een levendig beeld van de uitdagingen en kansen die voor ons liggen. “We hebben de verplichting om onze eigen productie en onze eigen technologie op te bouwen - en niet alleen maar alles te reguleren,” zei hij. “We moeten voorop lopen.”
Het was een passend begin van een dag die in het teken stond van de digitale transformatie van de autosector, met vooraanstaande denkers uit de industrie, het beleid en de academische wereld. De vraag die door elk panel liep: kan Europa de VS en China bijhouden in de wereldwijde race voor mobiliteitsinnovatie? De antwoorden varieerden van “zeker” tot “niet op korte termijn”.
Digitalisering en onze economie
Peter Stolk (Holland High Tech), Günther Gülker (Duits-Nederlandse Kamer van Koophandel) en van Margriet van Schijndel (TU Eindhoven) vroegen zich af wat de echte controlepunten van Europa zijn. Waar kunnen we voorop lopen? Stolk benadrukte Europa's sterke punten op het gebied van systems engineering en integratie.
“We bouwen misschien niet de volledige auto, maar we blinken uit in het combineren van componenten tot complexe systemen. Daar ligt onze grote waarde.”
Gülker voegde daar een diplomatieke noot aan toe: “De Chinezen zijn snel. Maar als Duitsland en Nederland samenwerken, kunnen we een krachtig innovatieblok bouwen.”