Nieuws Internationaal Energietransitie Circulaire Economie Valorisatie & Marktcreatie Visie 2030

Zonne-energie is de motor van de wereldwijde elektriciteitstransitie.

Volgens de energiedenktank Ember is voor het eerst sinds de jaren 1940 meer dan 40% van de elektriciteit in de wereld afkomstig van koolstofarme bronnen. Het aandeel van de EU is zelfs nog schoner, met meer dan 71% koolstofarme elektriciteit. De bevindingen maken deel uit van de Global Electricity Review voor 2024 van de organisatie.

Bron: IO+

In totaal produceerden hernieuwbare energiebronnen 858 TWh aan nieuwe elektriciteit - genoeg om bijna een vierde van het jaarlijkse verbruik in de VS te dekken. Nieuwe opwekking van zonne-energie was goed voor meer dan de helft van deze productie - 474 TWh. Volgens de analisten zal de groei van hernieuwbare energie de stijgende vraag naar elektriciteit de komende jaren overtreffen.

"Zonne-energie is de motor achter deze wereldwijde overgang. Het was de grootste bron van elektriciteit in de afgelopen drie jaar, en het heeft meer dan twee keer zoveel toegevoegd in vergelijking met elke andere bron van elektriciteit in 2024," zegt Nicolas Fulghum, hoofdauteur van het onderzoek.

Nederland: koploper in groene elektriciteit

Nederland is een van de koplopers in deze transitie. Uit een analyse van Ember blijkt dat 54% van de elektriciteit die in 2024 in het land wordt opgewekt, afkomstig is van koolstofarme bronnen. Wind is de primaire bron van groene stroom (27%). Wind en zon dragen samen voor 45% bij aan de totale productie - drie keer zoveel als het wereldwijde gemiddelde.

Bovendien behoudt Nederland zijn positie als wereldleider op het gebied van zonne-energie, met een 6e plaats wereldwijd wat betreft het aandeel van met zonne-energie opgewekte elektriciteit. "Voorbeelden zoals Nederland versterken het belang van zonne-energie. Ondanks dat het land op zo'n hoge breedtegraad ligt, maakt zonne-energie 18% uit van de elektriciteitsmix," benadrukt Fulghum.

EU loopt voorop

De EU loopt voorop in de energietransitie. Het gebruik van fossiele brandstoffen is sterk gedaald en sinds 2007 gehalveerd. Momenteel zijn wind en kernenergie de belangrijkste opwekkingsbronnen. Daarnaast voeren de lidstaten de hitlijsten aan wat betreft het aandeel van zonne- en windenergie in de elektriciteitsopwekking. Hongarije heeft het hoogste aandeel in de opwekking van zonne-energie (25%), terwijl Denemarken de lijst aanvoert wat betreft het aandeel van windenergie (58%). Ierland, Portugal, Duitsland, Nederland, Finland, Zweden en Spanje behoren tot de top vijftien van landen met het grootste aandeel in windenergie.

Hoe kan de EU de uitbreiding van hernieuwbare energiebronnen ondersteunen? Door in te zetten op batterijopslag en flexibiliteit van het elektriciteitsnet. “Het blok profiteert van een onderling verbonden systeem, aangezien de Europese Commissie actie onderneemt om de uitbouw van de transmissie in de verschillende landen op elkaar af te stemmen,” zegt de Ember-analist.

Lees volledige artikel via IO+

Nieuws Internationaal Energietransitie Circulaire Economie Valorisatie & Marktcreatie Visie 2030