Harm Edens van BNR Duurzaam gaat in deze aflevering in gesprek met Hans van der Weijde, Innovatiedirecteur bij Tata Steel in IJmuiden en voorzitter van de HTSM-werkgroep circulaire economie. Het gesprek gaat onder meer over zeldzame metalen, Europese afhankelijkheden en de kunst van het hergebruiken. Want wat betekenen de geopolitieke spanningen en schaarser wordende grondstoffen voor Nederland? En wat is er nodig om écht circulair te worden – van ontwerp tot productie?
Hans Van der Weijde legt uit waarom design-for-recycling cruciaal is en hoe Tata nu al stappen zet richting hergebruik, schrootrecycling en het nuttig inzetten van restproducten zoals staalslakken. Natuurlijk bespreken we ook de recent aangekondigde ontslaggolf en de vraag die op ieders lippen ligt: wat merken omwonenden nu van de duurzame ambities van Tata? Is de belofte van groen staal in 2030 haalbaar of vooral een hoopvolle ambitie?
Hans van der Weijde, Innovatiedirecteur bij Tata Steel en voorzitter van de HTSM-werkgroep circulaire economie:
Een van de dingen die ik belangrijk vind in deze periode, met minder budget, is het stellen van prioriteiten. Dit wordt steeds belangrijker. Met de nadruk op de Nationale Technologie Strategie (NTS) hebben we vanuit het kabinet en EZ een duidelijke focus aangebracht. Dat betekent ook keuzes maken, en soms doet dat pijn, want er zijn dingen waar we niet voor kiezen. Maar ik geloof dat de NTS ons echt de mogelijkheid biedt om als Nederland stappen vooruit te zetten. Het is mooi om te zien dat de activiteiten van Holland High Tech (TKI High Tech Systemen en Materialen) hier perfect op aansluiten, en we proberen ook andere bredere thema’s zoals duurzame mobiliteit zoveel mogelijk in te passen in de NTS.