Twente wordt het middelpunt van een wereldwijde revolutie in fotonica met de ontwikkeling van New Origin. Dit is een geavanceerde productiefaciliteit voor fotonische chips. Dankzij een subsidie van de Provincie Overijssel en de toetreding van regionale ontwikkelingsmaatschappij Oost NL als aandeelhouder maakt het bedrijf de volgende stap van planvorming naar de daadwerkelijke bouw van de fabriek.
De komst van New Origin versterkt Twente's positie als internationale koploper in geïntegreerde fotonica, een technologie die licht inzet om informatie sneller en efficiënter te verwerken. New Origin is ontstaan vanuit de historische kennisopbouw in de regio, mede voortgekomen uit het baanbrekende werk van het MESA+ Institute van de Universiteit Twente (UT). De ambitie van New Origin is om eind 2026 de eerste fotonische chips te produceren en zo de basis te leggen voor toepassingen in onder andere ultrasnelle communicatie voor AI, consumenten producten, medische apparaten, en kwantumtechnologie.
Investering voor innovatie en groei
De realisatie van New Origin is een belangrijke stap voor ChipTech Twente, waarin onderwijs, overheid en bedrijfsleven nauw samenwerken om de regionale unieke sterkte in analoog chipontwerp, chip design software, toelevering aan de halfgeleider industrie en nieuwe technologie als kwantum en fotonica verder te ontwikkelen. New Origin richt zich op de productie van hoogwaardige Silicium Nitride (SiN) fotonische chips. Fotonische chips maken gebruik van licht in plaats van elektriciteit, waarmee informatie overdracht met hogere snelheden en lagere energieconsumptie kan worden gerealiseerd. Verdere toepassingen zijn veelomvattend: van slimme sensoren in auto's tot medische diagnostiek en van kwantumcomputers tot AR/VR.