In de techniek is er plek voor iedereen. Toch is het aantal vrouwen in technische beroepen nog altijd laag. Gelukkig is er een verandering gaande. Steeds meer vrouwen kiezen voor een technische mbo-opleiding via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Bij de meeste BBL-opleidingen houdt dit in dat je meestal één dag in de week naar school gaat. De rest van de week werk je bij een leerbedrijf. In onderstaande video die we gemaakt hebben met FME vertellen Janne Koeman en Wendy Vlaar, student en docent mechatronica aan het Talland College, hoe zij techniek beleven – en waarom dit óók voor vrouwen is.
Meer vrouwen in BBL-trajecten
Dat Janne en Wendy zo positief zijn over techniek en dan in het bijzonder de BBL-opleiding, is niet gek. In onderstaande grafiek zijn de veranderingen in het aantal instromende mbo-studenten bètatechniek vanaf studiejaar 2018/19 te zien. Na een daling in 2020/21 is de instroom van vrouwelijke BBL-studenten de afgelopen jaren sterk toegenomen, meer vrouwen kiezen dus voor zo’n technische BBL-opleiding. Een positieve ontwikkeling: meer vrouwen vinden hun plek in de techniek – en bedrijven profiteren daarvan. Gemengde teams zorgen voor nieuwe inzichten, betere samenwerking en meer innovatie.
Erkende leerbedrijven spelen een sleutelrol
Deze ontwikkeling komt mede door de erkende leerbedrijven, die een leer-werkplek bieden voor de studenten. Een BBL-traject kan alleen bestaan als studenten terechtkunnen bij bedrijven waar ze leren én werken. Door je bedrijf aan te melden als erkend leerbedrijf bij SBB, geef je talenten als Janne de kans om zich te ontwikkelen in de praktijk. Tegelijk investeer je in je eigen toekomstige vakmensen.
Samenwerken aan technisch talent
Een goed voorbeeld van zo’n bedrijfstakschool is Tetrix. Tetrix biedt BBL-opleidingen in de techniek en werkt samen met bedrijven om jongeren in de praktijk op te leiden tot vakmensen. Ook jouw bedrijf kan zich aanmelden bij een bedrijfstakschool zoals Tetrix. We hebben de voordelen voor je op een rijtje gezet:
- Toegang tot jong technisch talent dat direct meewerkt op de werkvloer
- Opleiden volgens je eigen werkwijze en bedrijfscultuur
- Duurzame oplossing voor personeelstekort in de techniek
- Begeleiding vanuit bedrijfstakschool bij het leertraject en de rol als leerbedrijf
- Positief werkgeversimago door te investeren in de vakmensen van de toekomst
Diversiteit cruciaal voor succesvolle Nederlandse hightech
De Nederlandse hightech-industrie heeft slechts 15% vrouwelijke medewerkers en een lage vertegenwoordiging van mensen met een andere culturele achtergrond. Dit terwijl diversiteit niet alleen meer talent kan aantrekken, maar ook leidt tot innovatie, succes en hogere medewerkerstevredenheid, waardoor het belangrijk is voor werkgevers om diversiteit te bevorderen. Meer weten over rolmodellen in techniek en diversiteit in Human Capital?