Automotive Campus in Helmond was donderdag in december het middelpunt van innovatie en duurzame energie-oplossingen tijdens het zeer succesvolle jaarlijkse evenement autoMEETive. Georganiseerd door RAI Automotive Industry NL en Automotive Campus, met ondersteuning van Holland High Tech, toonden industrieleiders, academisch talent en technologie-experts de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van oplossingen voor duurzame mobiliteit.
Een mijlpaal in batterijtesttechnologie
Het evenement ging van start met de opening van de geavanceerde batterijtestfaciliteit van VDL ETS. Henri Koolen, Executive Vice President van VDL Groep, en de nieuwbenoemde burgemeester van Helmond, de heer Sjoerd Potters, leidden de openingsceremonie. Glenn Haverkort, Managing Director van VDL ETS, merkte op: “Met de lancering van onze nieuwe faciliteiten, die we vol trots de grootste van Benelux mogen noemen, bevorderen we de reis naar emissievrije mobiliteit. Automotive Campus biedt ons toegang tot een bloeiend ecosysteem van bedrijven en een gote groep van talent die van groot belang is voor het vormgeven van de toekomst van de industrie.”
Innovatieve demonstraties: Een blik in de toekomst
Exclusieve demonstratierondleidingen volgden, waarbij deelnemers inzicht kregen in baanbrekende technologieën van belangrijke spelers zoals het studententeam van de TU/e InMotion, TNO, IM Efficiency en VDL ETS. Elk bedrijf benadrukte hun bijdrage aan duurzaamheid door integratie van technologie.
IM Efficiency demonstreerde hun revolutionaire SolarOnTop-systeem, een zonne-energieoplossing voor trailers met panelen op het dak, lithiumbatterijen en intelligent energiebeheer. Met deze innovatie kunnen vrachtwagens en trailers rechtstreeks hernieuwbare energie opwekken uit zonlicht.
InMotion pakt de uitdaging van de laadsnelheid van elektrische mobiliteit aan met hun Electric Refueling technologie. “Ons eigen koelsysteem voor het batterijpakket heeft een oplaadtijd van slechts 3 minuten en 56 seconden bereikt,” deelde een woordvoerder van het team. “We willen organisaties en de maatschappij inspireren om de volgende generatie elektrische voertuigen te omarmen.”
Pieter Rahusen, Business Developer bij Automotive Campus, benadrukt de centrale rol van de campus: “Automotive Campus is niet alleen een plek waar bedrijven gevestigd zijn; het is een ecosysteem waar talent, kennis en innovatie samenkomen. Dit evenement laat zien dat onze regio vooroploopt in de energietransitie en oplossingen biedt voor wereldwijde mobiliteitsuitdagingen.”
Sprekers benadrukken innovatie en samenwerking
Gedurende de dag onderstreepten vooraanstaande sprekers uit de sector het belang van innovatie. Bert van Mil van DENS deelde zijn visie op dit evenement: “Onze modulaire systemen zijn ontworpen voor praktische toepassingen en leveren stroom waar je het nodig hebt,” merkte van Mil op. “De vraag naar batterijmodules als alternatief voor verbrandingsmotoren is groter geworden dan we hadden verwacht. ”Als pionier op het gebied van innovatie introduceerde DENS de nieuwe PH9 Power Trailer, samen met Powerhub batterijcontainers. Deze mobiele energieoplossingen leveren schone, betrouwbare energie voor de bouw, infrastructuur en netstabilisatie. De grid hub-systemen van DENS pakken ook kritieke energie-uitdagingen aan, zoals schaarste bij piekbelasting, noodstroom en ontoereikende netaansluitingen. Door deze uitgebreide oplossingen te bieden, helpt DENS bedrijven hun ecologische footprint te verkleinen en zich aan te passen aan duurzame energiesystemen.
Bij VDL Groep ligt de focus op het onderzoeken, ontwikkelen en testen van nieuwe ideeën op het gebied van mobiliteit, met als doel het realiseren van emissievrij vervoer, zoals batterij- of waterstofvoertuigen. Het bedrijf richt zich ook op energietransitie, autonome voertuigen en de ontwikkeling van duurzame hardware- en softwareoplossingen voor mobiliteit en energieopslag.
De keynote spreker vanuit deze organisatie, Hans Bekkers, Directeur Business Development bij VDL Special Vehicles voegt daaraan toe: “Met meer dan 300 miljoen kilometer ervaring in batterij- en waterstof-elektrische aandrijflijnen, loopt VDL voorop ten aanzien van de zero-emissie mobiliteitsrevolutie. Onze uitgebreide staat van dienst in zowel batterij- als waterstofelektrische oplossingen onderstreept onze toewijding voor duurzaamheid en innovatie. Door een scala aan opties aan te bieden, zorgen we ervoor dat onze klanten de beste oplossing kunnen kiezen voor hun specifieke toepassingen, of het nu gaat om bussen, vrachtwagens of off-road-, luchthaven- en/of landbouwmaterieel.”
We sloten de middag af met Summa Automotive Racing. Student Niels Teunissen van Manen toonde prestaties op het gebied van duurzame mobiliteit door hun deelname aan een wereldwijde waterstofcompetitie. Richard Hoogenboom, teamleider bij Summa Automotive, is natuurlijk erg trots op Team42, het studententeam dat deelnam aan de challenge: “Binnen Summa Automotive bereiden we onze studenten voor op de toekomst van de Automotive industrie. Dit betekent dat we petrol heads & EV Fanatics hebben! We geven les over verbrandingsmotoren, elektrische voertuigen en alternatieve brandstoffen zoals H2.”
Een call to action
Ter afsluiting van het evenement blikte Bram Hendrix, moderator van de dag en programmamanager bij RAI Automotive Industry NL, terug op de resultaten van de dag: “De uitdagingen die voor ons liggen zijn immens, maar de vooruitgang en samenwerkingen die vandaag zijn getoond bevestigen dat we op de goede weg zijn. Samen maken we stappen in de richting van intelligente en duurzame mobiliteitsoplossingen.”
AutoMEETive heeft opnieuw de rol van de Automotive Campus als katalysator voor innovatie, samenwerking en ambitie onderstreept en versterkte zijn positie als leider in de overgang naar een zero-emissie maatschappij.
Op de foto staan Henri Koolen, Executive Vice President van VDL Groep (midden), en burgemeester Sjoerd Potters van Gemeente Helmond (tweede van rechts) afgebeeld; zij worden hier rondgeleid door Glenn Haverkort, directeur VDL ETS.
Dit evenement werd mede mogelijk gemaakt door een Holland High Tech MIT-Netwerkactiviteitensubsidie (MIT-regeling–NetwerkActiviteiten).