Nieuws Event Human Capital Internationaal Diversiteit in tech MKB innovatie Digitalisering & Smart Industry Veiligheidstechnologie Circulaire economie Energietransitie PPS financiering Nationale Technologie Strategie Valorisatie & Marktcreatie Visie 2030 Nationaal Groeifonds KIA Sleuteltechnologieën KIA Veiligheid

Afscheid boegbeeld Marc Hendrikse & Peter Stolk nieuwe voorzitter 

Op 9 december 2024 namen wij afscheid van ons boegbeeld Marc Hendrikse tijdens het symposium ‘Hightech Hollands Glorie’ in Eindhoven. Het symposium ruimte voor reflectie op de impact van onze topsector en een blik vooruit. Dit bijzondere evenement markeerde ook het afscheid van boegbeeld Marc Hendrikse en de start van een nieuw hoofdstuk met de komst van Peter Stolk als voorzitter per 1 januari 2025. In dit artikel blikken we terug op deze inspirerende dag. 

Aftermovie

Bekijk de aftermovie van het EVENT Hightech Hollands Glorie hier.

Tijdens deze middag keken we naar wat wij samen met ons ecosysteem hebben bereikt en hoe de hightechsector kan blijven bijdragen aan een innovatieve, duurzame en concurrerende economie. Marc benadrukte tijdens zijn keynote dat innovatie geen sprint is, maar een marathon, en dat samenwerken in de triple helix cruciaal blijft voor een leefbaar, circulair en energiebestendig Nederland. 

Moderator Simone van Trier trapte de dag af en gaf het woord aan Leo Warmerdam, algemeen directeur Holland High Tech: 

We hebben jullie uitgenodigd hier in de Glaskathedraal. Ik hoop dat jullie net zoals wij aangenaam verrast zijn door deze omgeving. De Glaskathedraal is in 1956 ingewijd. Toen was dit voor Philips dé plek waar al hun innovatie voor glas plaatsvond.

Een belangrijke take-away uit de introductie van Leo Warmerdam: 

Hoe gaan we in Nederland ervoor zorgen dat de volgende bedrijven zoals ASML ontstaan, dat die als groeibriljantje kunnen ontwikkelen, dat ze groot kunnen worden en succesvol zijn. En als dat bereikt is, hoe kunnen we ervoor zorgen dat ze wortelen in de Nederlandse maatschappij? Dat ze uiteindelijk ook, als ze internationaal succes boeken, werkelijk van belang blijven voor onze Nederlandse economie.

Keynote Tjark Tjin-A-Tsjoi

Vervolgens nam keynote Tjark Tjin-A-Tsjoi (CEO TNO) het woord. Hij sprak over de rol van innovatie in het versterken van de concurrentiekracht van Nederland en de nieuwe strategie van TNO.

In het kader van de hightech, systemen en materialensector is er door Holland Hightech en NXTGEN Hightech ontzettend veel bereikt. Er is een goede basis gelegd om te gaan doen wat er gedaan moet worden. Dit zijn trajecten van lange adem. Je zet zoiets uit, je begint iets, maar dat heeft waarschijnlijk decennia nodig om echt tot vruchten te leiden.

Er zijn eigenlijk drie punten waar we alert op moeten zijn. Ten eerste: het ondernemingsklimaat in Nederland moet echt beter. Het tweede punt is dat meer startups naar scale-ups moeten kunnen doorgroeien en als derde punt moeten we letten op het feit dat een heel groot deel van de Nederlandse economie bestaat uit MKB-ers en dienstsectoren.

De oplossing is eigenlijk dat de economie zich moet vernieuwen. Deel door nieuwe bedrijven die succesvol worden, waarvan ASML natuurlijk een echt buitencategorie successtory is. Die zul je niet iedere keer hebben. Maar we kunnen wel BSML, CSML en DSML proberen te creëren. Zodat je niet afhankelijk bent én zodat onze economie niet een one-trick-pony wordt. Dat eist dat wij keihard gaan werken aan onze startup scale-up motor.

Wil je deze keten op gang brengen dan heb je keihard venture capital nodig. We moeten ook de financiers als onderdeel van de oplossing gaan zien.

Panelgesprek | Secotoren aan het woord

Vervolgens vond het panelgesprek plaats met panelleden Arno van Mourik, Edward Voncken, Brigit van Dijk - van de Reijt en Hans Büthker. In dit panelgesprek gaven panelleden hun blik op de keynote van Tjark Tjin-A-Tsjoi.

Brigit van Dijk - van de Reijt (CEO, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij):

Als je een sterk innoverend land wilt zijn, zijn er meer middelen nodig. Wat dat zijn wij, ondanks die tegenvallende R&D uitgaves. Kapitaal is een deel van het antwoord. Ik geloof zelf heel sterk in die publiek-private samenwerking, om inderdaad die ontwikkelingen, die nog niet altijd een rendement hebben bewezen, weg te zetten.

Hans Büthker (CEO, Neways Electronics International):

Je kunt ook zeggen dat het glas half vol is, toch moeten we nu echt aan de bak met elkaar. Die consistentie om bij te blijven dragen aan R&D-spending, dat is heel belangrijk.

Arno van Maurik (CEO & Founder, Airborne) over de keynote van Tjark Tjin-A-Tsjoi:

Er komt meer dan alleen financiering kijken bij de groei van scale-ups. Financiering is van groot belang, niet zo zeer de hoeveelheid maar de juiste hoeveelheid per investeringsmoment.

Edward Voncken (CEO, KMWE Group B.V.):

Mijn favoriete onderwerp is: zorg dat de engineer op de vloer komt en dat de vloer bij de engineer komt. Toen ik bij Philips begon moest ik stagelopen in de fabriek... Door alle ontwikkelingen zijn we dat aan het loskoppelen. Dus... MBO betrekken is de key om uiteindelijk de innovaties ook om te zetten. Wat bedacht wordt, moet gemaakt worden... Ik zou dat meenemen in de gesprekken in het R&D team, dat ook daar productietechnologie meegenomen wordt.

Brigit van Dijk - van de Reijt:

Ik zie in Nederland dat we veel kennis laten liggen, dus ik pleit er ervoor om die funnel te laten groeien, hopelijk naar scale-ups, om die echt te verbreden. Samenwerken met kennisinstellingen, TNO en het bedrijfsleven, daar ligt een kans.

Hans Büthker:

Uiteindelijk denk ik dat gebaat zijn bij een hele sterke ontwikkelbasis in Nederland. Tegelijkertijd moeten we goed luisteren naar onze internationale klanten. Keuzes maken van waar je internationaal inzet is belangrijk. We zijn een krachtig ontwikkelland. We zijn altijd betrokken bij de productontwikkeling. Maar de productie vindt soms ergens anders plaats, of de helft ervan.

Arno van Mourik:

Uiteindelijk gaat het erom dat je commerciële teams in de markt staan, luisteren naar de behoeften van de klant, vervolgens dit terugvoeren in je organisatie zodat je kan aanpassen. Tegelijkertijd is het belangrijk dat je stakeholders begrip hebben en meebewegen in die richting.

De rol van de overheid

Erwin Nijsse (directeur-generaal Bedrijfsleven en Innovatie, ministerie van Economische Zaken) over de rol van de overheid:

Waar willen we naartoe met onze economie, met onze samenleving, met Nederland in Europa? We delen met Europa dezelfde analyse over knelpunten. In Duitsland en Frankrijk hoor je eigenlijk hetzelfde verhaal. Dat is een kans, we kunnen samen veel bereiken. Europa gaat soms langzaam, tegelijkertijd merk je ook dat in Brussel een enorme urgentie is. Dus ook daar gaat het om: hoe kunnen we als Nederland op de juiste speerpunten inzetten?

Het belang van de 5 i’s


Bekijk de volledige keynote van Marc hier.

Marc sloot de middag af met een keynote:

De 5 I's staan voor innovatie, industrialisatie, investeren, internationaliseren en invloed. Innovatie, daar hebben we al heel veel over gesproken, zonder innovatie start de cirkel van I's niet. Innovatie is de basis. Maar innovatie zonder industrialisatie heeft het geen waarde, geen valorisatie. De derde I is investeren. Daar werd door andere sprekers ook aan gerefereerd. Als wij niet durven te investeren, vooral in de scale-ups, dan hebben we geen toekomstig succes. De vierde I is invloed. Dat we in die nieuwe waardeketens van technologieën en toepassingen die internationaal gaan ontstaan, unieke punten in de keten hebt, unieke control points waar niemand omheen kan. De laatste I is internationaliserng. Hoe kunnen wij onze innovaties en het bijbehorende ecosysteem ook in het buitenland voor het voetlicht brengen? Daar hebben we ontzettend veel aandacht aan besteed. Ik ben blij dat we die bekendheid hebben weten te creëren in binnen- en buitenland. Dat samen met control points geeft je als land invloed en dat leidt tot een plek aan tafel.

Laten we allemaal innovatie blijven propageren. In 1600 was onze welvaart al te danken aan technologische uitvindingen en wat mij betreft geldt dat nog steeds. Dit moeten we blijven uitdragen. Dat zal ik persoonlijk nu niet meer namens Holland High Tech doen, maar natuurlijk wel op andere momenten en podia. Ik heb genoten van de afgelopen 13 jaar. Dank jullie allemaal voor de geweldige samenwerking.

Vervolgens verzocht Leo Warmerdam, Peter Stolk naar voren te komen en werd het stokje van Marc als boegbeeld overdgedragen aan Peter Stolk als voorzitter van Holland High Tech per 1 januari 2025. Bekijk de video van de overdracht hieronder.

Peter Stolk:

Ik ben erg vereerd om de rol van Marc Hendrikse binnen Holland High Tech over te nemen. Er is veel bereikt in de afgelopen 13 jaar en ik ben erg enthousiast om samen met de organisatie en alle betrokken partijen uit ons ecosysteem verder te bouwen aan innovatie. Onze hightech-, systemen- en materialensector speelt een cruciale rol in de noodzakelijke transities voor de toekomst van Nederland. Ik denk dat we met de dingen die we doen - publiek-private samenwerkingen, de sleuteltechnologieën - dat we daarmee echt kunnen bijdragen aan een veilig, bestendig, energiebestendig, duurzaam, circulair, sterk Nederland. Ik heb veel bewondering voor wat Marc samen met iedereen uit de topsector heeft neergezet in de afgelopen 13 jaar. Ik besef dat ik grote schoenen te vullen heb. Ik ga met veel energie en ambitie aan de slag om Marc’s legacy voor te zetten. Samen met het team van Holland High Tech en u allemaal!

 

Nieuws Event Human Capital Internationaal Diversiteit in tech MKB innovatie Digitalisering & Smart Industry Veiligheidstechnologie Circulaire economie Energietransitie PPS financiering Nationale Technologie Strategie Valorisatie & Marktcreatie Visie 2030 Nationaal Groeifonds KIA Sleuteltechnologieën KIA Veiligheid