nl

Actueel dossier:
Groeifonds
NXTGEN HIGHTECH

Nederland is kampioen in hightech equipment

Nederlandse bedrijven maken ultra-nauwkeurige, hoogtechnologische machines en apparatuur voor bijvoorbeeld medicijnontwikkeling, de productie van medische instrumenten, datacommunicatie, productiesystemen, halfgeleiderproductie en diverse ander markten. Om Nederland toekomstbestendig te maken én de maatschappelijke problemen waarmee we nu worden geconfronteerd het hoofd te kunnen bieden is echter een nieuwe generatie hightech equipment nodig. Zonder innovatie en nieuwe technologieën is vooruitgang onhaalbaar.

NXTGEN HIGHTECH ontvangt 450 miljoen uit Nationaal Groeifonds 

Het NXTGEN HIGHTECH programma krijgt een bijdrage van 450 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds om zo de structurele en duurzame economische groei in Nederland te stimuleren. Het besluit van de adviescommissie onder voorzitterschap van Jeroen Dijsselbloem is op 14 april 2022 door de ministerraad overgenomen. 

Toepassingsgebieden

In NXTGEN HIGHTECH wordt vanuit zes essentiële domeinen hightech oplossingen geboden voor de nieuwe generatie technologie voor de toekomstige generatie:

 • Duurzame energie
  groene (waterstof)energie en nieuwe batterijen door efficiënte(re) apparatuur te produceren met dunne film technologie
 • Lasercommunicatie
  apparatuur voor datacommunicatie via laserbundels en satellieten, energiezuinig, veilig en met hogere capaciteit
 • Gezondheid
  productietechnologie voor nieuwe chips die miniatuur diagnostiek (‘Lab-on-Chip’) mogelijk maken, waarmee organen nagebootst (‘Organ-on-a-Chip’) of vervangen (kunstorganen) kunnen worden én de zoektocht naar nieuwe medicijnen en therapieën versnellen, waar mogelijk zonder dierproeven
 • Snellere chips
  ontwikkeling van apparatuur om nog snellere en energiezuinigere chips te maken die deels ook met licht schakelen waardoor er meer toepassingen ontstaan, zoals op medisch,- voeding,- en veiligheidsgebied
 • Lichte materialen
  machines die met innovatieve composiettechnologie lichtgewicht constructies maken om vervoer (luchtvaart, auto’s) energiezuiniger te maken
 • Robotica in land- en tuinbouw
  snelle en precieze robots die bijdragen aan een duurzame voedselketen

Marc Hendrikse, boegbeeld Holland High Tech én NXTGEN HIGHTECH

“We zijn trots dat de adviescommissie heeft gekozen voor een serieuze investering in de nieuwe generatie hightech equipment die een significante bijdrage gaat leveren aan oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen op het gebied van de energietransitie, gezondheid, veiligheid en voeding. Ons voorstel, met meer dan 40 uitgewerkte projectplannen voor hightech machines en apparatuur, biedt gelijktijdig een grote bijdrage aan het verdienvermogen en de werkgelegenheid van Nederland. Het programmateam gaat nu hard aan de slag om, samen met alle bedrijven (waarvan het merendeel MKB), kennisinstellingen, regiopartijen en brancheorganisaties, de ambities en het vertrouwen om te zetten in resultaten.”

Nederlandse hightech sector in 2040 leidend in Europa

De Nederlandse hightech sector is goed voor een bijdrage aan het Bruto Nationaal Product (bnp) van € 72 miljard per jaar. Nederland staat op nummer 6 in de Global Innovation Index. Doelstelling is om ‘wereldkampioen hightech’ te worden.

Inclusief de bijdrage van € 450 miljoen uit het Nationaal Groeifonds, gaat NXTGEN HIGHTECH tot 2040 ongeveer een miljard investeren. Daarmee kan het consortium de Nederlandse hightech sector het leidende cluster in Europa maken en een extra bijdrage leveren aan het bnp van € 6 tot 11 miljard per jaar.

Samenwerkende partners

De uitvoering van het programma ligt in handen van stichting i.o. NXTGEN HIGHTECH. Het programma is een initiatief van Holland High Tech, TNO, High Tech NL, FME, Universiteit Twente, Technische Universiteit Delft, Technische Universiteit Eindhoven, Wageningen University & Research, Rijksuniversiteit Groningen en een aantal ROM’s (waaronder InnovationQuarter, Oost NL, BOM) en het Nederlandse bedrijfsleven.

Groeifonds

Holland High Tech jaagt voor de groeifondsprojecten initiatieven aan en verenigt technologie-industrie en onderzoeksorganisaties in waardeketens. We agenderen voorstellen en breedgedragen programma’s, ondersteunen onderzoeksorganisaties en bedrijven bij het gezamenlijk uitwerken van hun plannen en werken aan draagvlak.

Nationaal Groeifonds

Contact

Vragen? We helpen je graag verder.

Stuur een mail

Meer over NXTGEN HIGHTECH

Naar de website

Thema's

Holland High Tech zorgt dat het ecosysteem zich kan richten op belangrijke maatschappelijke uitdagingen. Met vijf grote thema’s brengen we de innovatiehelix tot leven. In dit dossier werken wij onder andere aan deze thema's: 

Duurzaamheid
Gezondheid
Klimaat
Mobiliteit
Veiligheid

 

Technologieën

De technologieën die ontwikkeld worden in onze topsector hebben een groot aantal toepassingen en zijn overal in de samenleving terug te vinden. Dit dossier zijn de volgende relevante technologieën betrokken.

Electronica
Fotonica
Geavanceerde meetapparatuur
Gezondheidstechnologie
Halfgeleidermachines
High Tech Materialen
Smart Industry
System Engineering
Veiligheidstechnologie

Actuele dossiers

Wat speelt er in het ecosysteem? Blijf op de hoogte van de meest up-to-date ontwikkelingen in onze topsector en ontdek de laatste hightechtoepassingen en lopende onderzoeken.

Naar de actuele dossiers