Bijeenkomst ‘Help ik ben gehackt’. Cyberweerbaarheid MKB maakindustrie
Cybercriminelen liggen op de loer. Bedrijven zijn een steeds interessanter doelwit voor cybercriminelen: bedrijven werken met (en zijn afhankelijk van) steeds grotere hoeveelheden data. Het verlies of niet beschikbaar zijn van die data levert problemen op voor de bedrijfsvoering, continuïteit en het imago. Kwaadwillenden misbruiken deze afhankelijkheid graag op slinkse wijze en plakken een flink prijskaartje op teruggave of herstel van gestolen data. Ook de MKB-maakindustrie is steeds vaker de klos en worden vanuit hun rol als toeleverancier in de keten nu ook geconfronteerd met de NIS2 wetgeving. De herziening van de Network and Information Security Directive (NIS2) is de nieuwe Europese cybersecurity wetgeving. Deze gaat eind 2024 in Nederland gelden.
Wat?
Wat als jij er op een kwade dag achter komt dat jouw bedrijf gehackt is? Alle computers zijn met ransomware geblokkeerd, niemand kan meer bij de gegevens. Kortom je bedrijf is gegijzeld. Medewerkers kunnen niet werken, de productie ligt stil, het gevoel van machteloosheid overheerst.
Henk Breman, directeur Breman Machinery, vertelt uit eigen ervaring hoe hij dit heeft aangepakt.
Evelien Bras, directeur The Cyber Partners, gaat dieper in op de Europese regelgeving op terrein van cyber zoals NIS2 en Cyra en de impact op de samenwerking met klanten en toeleveranciers.
Jochen den Ouden, Eigenaar Den Ouden Informatiebeveiliging staat stil bij het voorkomen van beveiligingslekken door de juiste maatregelen te nemen (wat te beveiligen en hoe: wachtwoorden, twee staps-verificatie, het nut van VPN, rol van medewerkers etc.). En welke oplossingen zijn al voorhanden om preventief te werk te gaan. Vervolgens gaat hij als ethisch hacker aan de slag om te laten zien hoe toegankelijk je systeem is.
Dat vraagt ook om een betere verdediging van de menskant. Lucas van der Heide, Sociaal psycholoog cybersecurity bij Secura laat zien door Inzichten vanuit de psychologie hoe menselijk gedrag is opgebouwd en aan welke knoppen gedraaid kan worden als we mensen weerbaarder willen maken.
Tijdens deze bijeenkomst ontvangen deelnemers handige tips over wat ze wel moeten doen als ze toch worden gehackt. Naast tips krijgen deelnemers ok een ‘to do’ maar vooral ook een ‘not to do lijstje’ mee na afloop van de bijeenkomst.
Voor wie?
Directeur-eigenaar bedrijven in de maakindustrie.
Resultaat
Na deze bijeenkomst weet je waar jouw specifieke bedrijfsrisico’s liggen en kun je gelijk de eerste stappen zetten om deze aan te pakken. Ben je op de hoogte van de nieuwe wetgeving en de consequenties hiervan op je eigen bedrijfsvoering. Je weet hoe je medewerkers kunt informeren over cyberbewustzijn en hun gedrag. Via diverse tools van onder andere Samen Digitaal Veilig kun je je verder verdiepen alleen of samen met andere ondernemers. Ook gaan we in op het aanbod vanuit verzekeringskantoor Mevas als het gaat om de Perfect Day Scan voor de maakindustrie.
Programma
14:30 uur Ontvangst
- Welkom en introductie gastondernemer
- Wat als je gehackt bent? De praktijk van Breman Machinery – Henk Breman, directeur
- Europese regelgeving op terrein van Cyber zoals NIS2 en de impact hiervan op de samenwerking tussen jou met je klanten en toeleveranciers – Evelien Bras, directeur The Cyber Partners
- Pauze en Rondleiding Breman Machinery
- Hoe kwetsbaar ben jij? Jochen den Ouden laat live zien hoe toegankelijk jouw bedrijfsdata zijn en hoe makkelijk het is om je systemen te ontgrendelen.
- De menskant van Cybersecurity vanuit een sociaal-psychologisch perspectief; Wat kan de psychologie ons leren over het weerbaar maken van medewerkers tegen cyberdreigingen?
- Lucas van der Heide, sociaal psycholoog cybersecurity bij Secura.
- Wat kun je nu al doen – praktische handvaten en tips waaronder Perfect Day Scan en andere dienstverlening. Jerry de Groot, verzekeringskantoor Mevas.
- Borrel
18:00 uur Einde bijeenkomst
Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door FME, Koninklijke Metaalunie, BOOST Robotics, Kennispoort Regio Zwolle en Novel-T.
Volg ons!
Meld je aan voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn