Voor het eerst in haar bestaan heeft Holland High Tech een call ontwikkeld die specifiek gericht is op het betrekken en ondersteunen van het midden- en kleinbedrijf (MKB): de MKB hightech call. Deze call daagt ondernemers uit om in samenwerking met onderzoeksorganisaties gedurende twee jaar te werken aan innovatieve projecten. Met een totaalbudget van €5 miljoen ondersteunt de call industrieel onderzoek dat zich richt op de ontwikkeling en toepassing van sleuteltechnologieën. Daarmee versterkt Holland High Tech – ook bekend als de topsector High Tech Systemen en Materialen – de kennispositie en R&D-capaciteit van het MKB, zodat innovaties sneller en effectiever naar de markt kunnen worden gebracht. In deze eerste ronde zijn 13 projecten toegekend, die zich onder meer richten op parallelle testmethodes voor quantumchips, realtime moleculaire analyse van antibioticaresistente tuberculose, gecoördineerde droneformaties voor zonne-irradiatiemeting en baanbrekende technologie voor 3D-chipverbindingen in de halfgeleiderindustrie.
Peter Stolk, voorzitter Holland High Tech, topsector High Tech Systemen en Materialen:
Holland High Tech is gericht op de urgente transities met een focus op economische en maatschappelijke impact. Het hightech MKB speelt een cruciale rol in dit innovatielandschap van Nederland. Door hen de lead te geven in publiek-private samenwerkingen, stimuleren we doelgerichte innovaties die aansluiten bij de praktijk en tegelijkertijd de kennisinfrastructuur versterken. Deze call laat zien dat juist in de samenwerking tussen ondernemers en onderzoekers de sleutel ligt tot versnelling van technologische doorbraken.
MKB hightech call 2024
In de MKB hightech call 2024 geeft Holland High Tech de ondernemer de lead bij het bepalen van de richting van innovatie. In totaal gaan 13 MKB-ers aan de slag met industriële onderzoeksactiviteiten in samenwerking met een onderzoeksorganisatie. De tweejarige projecten die nu van start gaan focussen op het naar de markt brengen van onderzoek. De MKB-onderneming ontvangt zelf subsidie. Holland High Tech heeft waar nodig ondersteuning geboden bij het tot stand komen van de consortia tussen hightech MKB-bedrijf en onderzoeksorganisaties.
13 toegekende projecten op een rij
FononTech in samenwerking met TNO
Impulse Printing: The fastest 3D interconnect in the world
FononTech ontwikkelt Impulse Printing™ een baanbrekende technologie die de productie van 3D-chipverbindingen in de halfgeleiderindustrie zal transformeren. Nu traditionele schaalvergrotingsmethoden tegen fysieke en economische grenzen aanlopen, wordt innovatie in advanced packaging steeds belangrijker.
Innovatiedomein: Semiconductor Technologies
1NA Technologies in samenwerking met Leids Universitair Medisch Centrum
Nano-Integrated Molecular Imaging for Therapeutic Innovation
Het project Nano-Integrated Molecular Imaging for Therapeutic Innovation (NIMITI) ontwikkelt een innovatief beeldvormingsplatform dat high-throughput single-molecule imaging (NanoLoom) en cryo-elektronenmicroscopie (cryo-EM) combineert. Dit maakt realtime moleculaire analyse mogelijk, met als doel de ontwikkeling van antibiotica tegen multiresistente Mycobacterium tuberculosis (M. tuberculosis) te versnellen.
Innovatiedomein: Imaging Technologies
IMSystems in samenwerking met Universiteit Twente
Contact Optimization for Reducer Efficiency
De gepatenteerde Archimedes Drive is de nieuwe standaard in tandwieltechnologie. In tegenstelling tot onnauwkeurige traditionele systemen, gebruikt de Archimedes Drive tractiecontact om koppel over te brengen. Verbeterde prestaties maken de aandrijving een belangrijke enabler voor groeiende hightech-sectoren. Het CORE-project pakt key uitdagingen aan bij het optimaliseren van aandrijvingen en levert nieuwe kennis en expertise die nodig zijn om verdere prestatieverbeteringen mogelijk te maken.
Innovatiedomein: Mechatronics and Optomechatronics
Somni Solutions in samenwerking met Haagse Hogeschool
Innovatieve optische reksensor voor grote vervorming van composieten
Somni Solutions ontwikkelt in samenwerking met de Haagse Hogeschool (HHS) een innovatieve glasvezelspanningssensor voor composietmaterialen die wordt gebruikt in de luchtvaart, waterstofopslag en windenergie. Deze sensor verbetert de veiligheid door materiaalspanning tot 5000 microstrain te detecteren. In samenwerking met de HHS bevordert het project optische sensortechnologie voor de energietransitie. Na voltooiing wil Somni de sensor wereldwijd commercialiseren.
Innovatiedomein: Optical Systems and Integrated Photonics
SpectX in samenwerking met Eindhoven University of Technology
Dynamic Swarm Coordination for Solar Irradiance Mapping and Monitoring
Dit project richt zich op de ontwikkeling van beeldvormingstechnologieën voor de meting van irradiatie en wolkendekking boven grote zonneparken. Door middel van gecoördineerde drone formaties, hoge resolutie beeldsensoren en AI-gestuurde dataverwerking, streeft het project naar een verbeterde nauwkeurigheid van zonnevoorspellingen. Validatie vindt plaats in een realistische simulatieomgeving voor een kosteneffectieve en schaalbare ontwikkeling van lucht-gebaseerde omgevingsmonitoring technieken.
Innovatiedomein: Imaging Technologies
Q*Bird in samenwerking met Vrije Universiteit Amsterdam
Quantum Infrastructure for Secure Timing and Communications Systems
Veilige communicatie is van cruciaal belang voor onze samenleving, echter de huidige encryptiemethoden worden steeds onveiliger tegen (quantum)dreigingen. Tegelijkertijd vormt de kritische afhankelijkheid van de ICT-infrastructuur van timingsignalen afkomstig van in de ruimte gestationeerde GNSS-systemen eveneens een cyberveiligheidsrisico. Quantum beveiligde communicatie vormt een oplossing, maar is momenteel beperkt in afstand en timing functionaliteit moet worden geïntegreerd.
Innovatiedomein: Quantum Technologies
QuantaMap in samenwerking met TNO
QUACIMI: QUAntitative, Cryogenic Imaging of MIcromagnets on Quantum Chips
Kwantumcomputers hebben de potentie om de samenleving radicaal te veranderen door problemen, zoals het ontwerpen van nieuwe medicijnen, materialen en katalysatoren, met ongekende nauwkeurigheid op te lossen. Het QUACIMI-project richt zich op het verbeteren van kwantumchips door het ontwikkelen van een geavanceerde kwantitatieve beeldvormingstechniek. Het doel is om de magnetische velden van on-chip micromagneten te karakteriseren, cruciaal voor een schaalbare kwantumcomputer.
Innovatiedomein: Quantum Technologies
Cordis SUITE in samenwerking met Eindhoven University of Technology
AI-gestuurde Softwareontwikkeling met Formeel Geverifieerde Resultaten voor Kritieke Systemen
Het project SCS4AI richt zich op industrieel onderzoek met betrekking tot een innovatieve methode voor AI-gestuurde softwareontwikkeling met formeel geverifieerde resultaten. Door AI te combineren met Supervisory Controller Synthesis (SCS) wordt software voor kritieke systemen automatisch geverifieerd en gecorrigeerd. Dit verhoogt zowel de betrouwbaarheid als de productiviteit in ontwikkeling van besturingssoftware in sectoren zoals infrastructuur en industriële automatisering.
Innovatiedomein: Systems Engineering
Ore Energy in samenwerking met TNO
Improvement of the energy efficiency of Fe-air batteries through advanced electrocatalyst materials
IJzer-lucht batterijen bieden een kosteneffectieve oplossing voor energieopslag met een lange levensduur, wat cruciaal is voor de integratie van hernieuwbare energie. Groot voordeel is dat ijzer-lucht batterijen geen lithium of kobalt bevatten waardoor de kosten en de risico's van de toeleveringsketen afnemen. Dit project is gericht op het verbeteren van hun efficiëntie door het ontwikkelen en optimaliseren van geavanceerde elektrodematerialen specifiek voor ijzer-lucht-batterijtoepassingen.
Innovatiedomein: Energy Materials
CarbonsAI in samenwerking met Eindhoven University of Technology
An X-ray computational framework for integrated multiphase inorganic material characterization
Industriële processen zoals staalproductie en vuilverbranding produceren enorme hoeveelheden bijproducten, zoals staalslakken en as. Om de circulariteit van deze processen te verhogen, is het van cruciaal belang om duurzame oplossingen te ontwikkelen voor deze secundaire materialen. De bijproducten bestaan echter uit meerdere componenten en fasen en hebben variabiliteit in samenstelling, waardoor de karakterisering en het circulair gebruik wordt bemoeilijkt.
Innovatiedomein: Imaging Technologies
Lionite in samenwerking met VSL National Metrology Institute en Sol Photonics
Characterization of High-speed Acoustic Optical Sensors
Sensoren op basis van optische glasvezels werken met optische signalen om rek, druk of trilling extreem gevoelig te meten. Er liggen veel kansen voor optische glasvezels in akoestische toepassingen, zoals de medische diagnostiek en het detecteren van scheuren in composieten en beton. Met bestaande sensoren is dit door beperkte bandbreedte onmogelijk. In project CHAOS wordt nieuwe technologie ontwikkeld die de deur openzet voor de volgende generatie akoestische optische sensoren.
Innovatiedomein: Optical Systems and Integrated Photonics
Kalpana Systems in samenwerking met TU Delft
First Robust Industrial System for Battery Improvement by Atomic Layer Deposition
Om de energietransitie te versnellen, moeten er betaalbare batterijsystemen met hoge capaciteit en lange levensduur beschikbaar zijn. Voor deze batterijen is het belangrijk om een bulk elektrodemateriaal met hoge capaciteit, zoals silicium, te gebruiken voor dubbelzijdige elektroden. Daarnaast spelen stabiele interfaces een cruciale rol, aangezien de prestaties van de batterij, en met name de degradatie, sterk worden beïnvloed door interne interfaces zoals de elektrolyt-elektrode-interface(SEI).
Innovatiedomein: Energy Materials
Orange Quantum Systems in samenwerking met TU Delft
Parallel and Automated Qubit Characterization for Scalable Quantum Chips
Quantumcomputing kan industrieën transformeren door problemen op te lossen die buiten het bereik van klassieke computers liggen. Naarmate kwantumchips groter worden, wordt de vooruitgang echter beperkt door trage en intensieve karacterisatie en testprotocollen. Het PAC-QC project pakt dit knelpunt aan door automatisering te bevorderen en parallelle testmethodes te introduceren, zodat de ontwikkeling van quantumhardware efficiënt en schaalbaar blijft.
Innovatiedomein: Quantum Technologies