Terugblik Holland High Tech Voorjaarsevenement 2019
Dinsdagmiddag 11 juni 2019 was het jaarlijkse Holland High Tech Voorjaarsevenement waarin de topics China en scale-ups op het programma stonden. In de China-sessie leerde het publiek de nuances kennen van zakendoen met China. In de sessie over scale-ups lichtte Arno van Mourik (MKB-lid Topteam HTSM en directeur Airborne) de eerste plannen toe voor een financieringsfonds voor kennisintensieve scale-ups. Langjarige financiële ondersteuning van dit type scale-up is volgens hem nodig om te voorkomen dat ‘dit goud’ naar het buitenland verdwijnt.
Lees het verslag, bekijk de China-powerpoint van FME en loop door de foto-carrousel onderaan dit bericht.
Maatschappelijke uitdagingen
Boegbeeld Marc Hendrikse opende de middag met een filmpje over het missiegedreven innovatiebeleid. Aan de hand van dit beleid wordt door de topsectoren samengewerkt op gemeenschappelijke missies. Hendrikse gaf speciale aandacht aan de sleuteltechnologieën, omdat die een cruciale rol spelen bij het oplossen van maatschappelijke uitdagingen en zorgen voor ‘business en banen in onze sector’.
Zakendoen met China
Daarna kon de zaal luisteren naar een mini-college van Pieter Hanson (belangenbehartiger bij FME) over de opkomst van China als wereldwijde technologiespeler. Hanson liet zien dat de Chinese technologiesector een transitie doormaakt van productie naar hoogwaardige technologie. Zo zijn de Chinese R&D uitgaven gestegen van 1,2 procent van het BBP in 2002 naar 2,1 procent in 2017. En ligt de focus op technologiegebieden als High-Speed rail, supercomputers, de telecom en ICT. Dit biedt handelskansen voor Westerse bedrijven.
Download de presentatie van Pieter Hanson
In college-tour stijl met prikkelende stellingen opende Nick Schoemaker (Nederlands Debatinstituut) vervolgens het tafelgesprek met China-deskundigen Charles Smit (General Counsel Nexperia; leading the legal and IP team in its worldwide service), Yi Duan (Counsel De Brauw Blackstone Westbroek; advising multinationals doing business in Asia and assisting Asian companies making investments abroad) en Taake Manning (Science & Technology Counsellor Nederlandse Ambassade China).
Zowel de kansen als de uitdagingen van zakendoen met China kwamen aan bod waardoor de zaal zich er een goed beeld over kon vormen. Vanwege de enorme markt (massa van consumenten) liggen er veel mogelijkheden voor westerse bedrijven. De politieke agenda speelt een rol maar technologische ontwikkelingen zijn minstens zo’n belangrijke drijver voor innovatie in China. Ook op het gebied van fundamentele innovatie liggen er voor Nederland kansen, de focus in China is meer gericht op stapsgewijze innovatie.
Ook waren er tips op cultureel gebied: laat je ongeduld varen (Taake Manning) en houd er rekening mee dat Chinezen veel op ad-hoc basis doen en discretie hoog in het vaandel hebben (Yi Duan). Tot slot stelde Schoemaker de vraag of het voor scale-ups ook interessant is op zoek te gaan naar Chinese investeerders. Charles Smit kon uit eigen ervaring vertellen dat het voor Nexperia een hele goeie keuze was met ‘smart money and a lot of consumers’.
Financieringsfonds voor scale-ups
Na een korte break was het podium voor Arno van Mourik (MKB-lid Topteam HTSM en directeur Airborne) die de plannen toelichtte van de hightech sector om een financieringsfonds op te richten voor kapitaalintensieve kennisgedreven scale-ups. Deze scale-ups hebben volgens hem niet alleen smart money (investeerders met technologisch verstand en kennis van de markt) nodig maar ook patiënt money omdat de route naar de markt vaak langer duurt. De echt grote ‘tickets’ (50 miljoen of meer) ontbreken volgens Van Mourik nu nog en dat is zonde omdat je het risico loopt dat het buitenland er vandoor gaat met het goud oftewel ‘de technologie en de brains’.
De praktijk aan het woord
De roep om grotere tickets, een langere adem en verstand van de sector werd ook duidelijk in de twee praktijk verhalen van Ronny van 't Oever (CEO Micronit) en Cristianne Rijcken (CSO en Founder Cristal Therapeutics). Van ’t Oever vindt dat investeerders meer moeten meedenken en moeten delen in de bedrijfsambitie. Ook hebben beide ondernemers last van Nederlandse regelgeving waardoor de time-to-market langer is. Rijcken noemt de vele stappen die nodig zijn om financiering te krijgen, die het lastig maken, en dat zijzelf als CSO ook veel moet aanschuiven bij financieringsgesprekken waardoor je je niet kunt focussen op je bedrijf.
Vervolgens werden twee partijen die mee willen denken bij de opzet van het financieringsfonds op het podium geroepen te weten Guustaaf Savenije (CEO VDL ETG) en Mariette Doornekamp (Raad van Bestuur ABP). Met hen besprak Nick Schoemaker wat er nog nodig is voor betere scale-up financiering. Savenije vertelt dat het supergoed zit met onze kennis en de spin-offs vanuit universiteiten/industrie en dat het nu tijd is om ook de financiering goed aan te pakken. Zijn advies is te focussen op de lange termijn met een duidelijk doel voor Nederland. Doornekamp wijst erop dat het geen doel op zich is voor ABP om bedrijven op te laten schalen, maar dat het belangrijk is voor onze infrastructuur om dit soort initiatieven in Nederland te houden. En dat naast geld, kunde ook belangrijk is. Dit vraagt om intensieve ondersteuning met verstand van zaken volgens Doornekamp.
Meer informatie scale-ups
Wilt u meer informatie over de plannen voor een financieringsfonds voor kapitaalintensieve scale-ups? Stuur uw vraag naar info@hollandhightech.nl onder vermelding van Financieringsfonds voor scale-ups.
Lees ook het persbericht over de investeringen van het kabinet in start-ups en scale-ups.
Presentatie Holland High Tech Voorjaarsevenement 2019