Halfgeleidermachines Nanotechnologie High Tech Materialen Geavanceerde meetapparatuur Fotonica Electronica Nieuws Veiligheid

QuiX Quantum, de marktleider in fotonische quantum computing hardware, lanceert 's werelds grootste fotonische quantum processor. De processor, die is ontwikkeld in QuiX' bedrijfslocatie op Kennispark in Enschede, presteert bijna een factor 2 beter dan de huidige generatie processoren. De nieuwe quantum fotonische processor heeft een record aantal qumodes (20), en de hoogste operationele specificaties op de markt. Met dit nieuwe product blijft QuiX Quantum de grenzen van fotonische quantumcomputing verleggen.

Wat is quantumcomputing?

Quantum computing zal een revolutie teweegbrengen in de manier waarop we informatie verwerken, op gebieden zoals machine learning, chemie en financiën, vanwege het vermogen om supercomputers te overtreffen bij bepaalde rekentaken. Een kwantumfotonische processor is een apparaat dat gebruikt kan worden om licht te manipuleren voor berekeningen. Dergelijke processors vormen het hart van een fotonische kwantumcomputer, een kwantumcomputer die lichtdeeltjes gebruikt als de basisinformatiedragende eenheden.

Wat maakt QuiX' quantumprocessor speciaal?

Er zijn twee dingen van belang voor een fotonische processor: kwantiteit en kwaliteit. Kwantiteit betekent hier het aantal qumodes dat de processor kan ondersteunen. Qumodes zijn het optische equivalent van qubits, de informatiedragende basiseenheden in de computer. Dit aantal moet zo hoog mogelijk zijn. De kwaliteit van de processor wordt bepaald door de hoeveelheid licht die verloren gaat bij het passeren van de processor; hoe minder hoe beter. QuiX Quantum is erin geslaagd een processor te produceren die tegelijkertijd zeer lage optische verliezen en het grootste aantal qumodes heeft.

Met deze productlancering verstevigt QuiX Quantum zijn positie als wereldmarktleider op het gebied van fotonische quantumcomputing hardware. QuiX' producten onderscheiden zich van de concurrentie niet alleen door hun uitstekende specificaties, maar ook door hun commerciële maturiteit: het systeem is plug-and-play, en compatibel met een groot aantal andere kwantumfotonische hardware, waaronder alle fotonenbronnen en detectoren die momenteel op de markt zijn. Om deze redenen zijn de producten van QuiX de de-facto standaard geworden voor fotonische quantumcomputing in heel Europa, waaronder de Franse, Duitse, Britse en Hongaarse quantumecosystemen.

Over QuiX Quantum

QuiX Quantum is een kwantumtechnologiebedrijf gevestigd in Enschede, Nederland, en is een spin-out van de Universiteit Twente, met als belangrijkste investeerders Forward One en Oost NL.

Halfgeleidermachines Nanotechnologie High Tech Materialen Geavanceerde meetapparatuur Fotonica Electronica Nieuws Veiligheid