Automotive Human Capital Internationaal Duurzaamheid

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hebben van 27 tot 29 juni een staatsbezoek gebracht aan Oostenrijk. Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken, Jacquelien Scherpen (van ons topteam) en vertegenwoordigers van de roadmap automotive begeleiden het koninklijk paar. In dit artikel deelt Jacquelien haar ervaringen. 

De onderwerpen van dit bezoek waren onder andere vrouwen in techniek en verduurzaming van gemotoriseerd vervoer, innovaties in e-mobility, autonoom rijden, waterstof-toepassingen en batterijtechnologie.

Op dag drie werd de delegatie ontvangen door Hermann Schützenhöfer, de gouverneur van Stiermarken. Voorafgaand aan de lunch met de gouverneur volgden Willem-Alexander en Máxima een discussie over het belang van meer vrouwen in de bètawetenschappen.

Jacquelien Scherpen gaf een indringende speech. Hier een citaat: "At the University of Groningen, where I moved in 2006 to become full professor, I found they have the pioneering Rosalind Franklin program, focussing on hiring women of top quality at tenure track level. And, the faculty board always expressed that it is important to have women in the field. Why? Well, as role models, but also because awareness that diverse teams perform better, are more creative, and, let’s face it, also in engineering a female perspective is important.”

Jacquelien praatte verder over het belang van rolmodellen in bèta, techniek en IT. Samen met Johanna Pirker (Graz University of Technology) deelde zij haar persoonlijke ervaringen als vrouw in bètawetenschappen. Ook Sahar Yadegari, directeur van VHTO (Expertisecentrum genderdiversiteit in bèta, techniek en IT), was aanwezig.

Jacquelien over haar ervaring: "De koning en koningin waren zeer geëngageerd en begaan met het onderwerp, natuurlijk ook vanwege hun dochters. We hebben gesproken over bewustwording van de 'unconscious bias' voor de (zeker hardwerkende) docenten en leraren. Ook de rol van ouders werd ook genoemd als een punt van aandacht. 

Willem-Alexander en Máxima spraken over dat de technieksector meer talent nodig heeft en zij dat steunen. Een oplossing is om op jonge leeftijd aandacht te geven aan de mooie kanten van techniek, voor meisjes én jongens. Zij willen dit van harte steunen." 

Klik hier voor verslag van de bijeenkomst over vrouwen in techniek: 

1 2 3

Klik hier voor verslag van VDL over het e-mobility onderdeel van het bezoek 

1 2

Behoud vrouwen in techniek: hoe?

Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt hoe belangrijk het is dat meisjes en vrouwen zich kunnen spiegelen aan vrouwen in bèta, techniek en IT om voor zichzelf een toekomst in deze beroepen te zien. Dat is niet alleen belangrijk om meisjes te enthousiasmeren, en ook om vrouwen te behouden voor de sector want helaas stromen er nog altijd te veel vrouwen uit.

Lees hier de whitepaper van VHTO

Nederland - Oostenrijk

Nederland en Oostenrijk zijn partners met uitstekende relaties op politiek, economisch en cultureel gebied, zowel bilateraal als binnen de Europese Unie (EU), de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en de Verenigde Naties (VN). Het staatsbezoek staat in het teken van duurzame mobiliteit, verbonden samenleving en culturele uitwisseling.

Automotive Human Capital Internationaal Duurzaamheid