Nieuws Internationaal Human Capital High Tech Materialen Diversiteit in tech

Rolmodellen zijn essentieel in de techniek. In deze nieuwe videoreeks neemt Jacquelien Scherpen het woord als als inspirerend rolmodel in de techniek. Jacquelien is hoogleraar bij Rijksuniversiteit Groningen, Captain of Science van het Topteam van Holland High Tech & winnaar van de Prins Friso Ingenieursprijs 2023. Ze deelt in deze video haar inzichten en ervaringen met betrekking tot de rol van vrouwen in de technieksector. 

In deze video vertelt Jacquelien wat zij doet, wat volgens haar het belang van hightech is en waarom daarbij vrouwen essentieel zijn. Daarnaast vertelt Jacquelien ook hoe zij is geholpen in haar jeugd, wie rolmodellen voor haar zijn geweest en hoe zij vandaag de dag deze rol op zich neemt. We maken deze videoreeks over diversiteit in Human Capital in samenwerking met FME. In dit artikel wordt daarnaast de visie van Jacquelien versterkt door bevindingen uit recente artikelen en de internationale paneldiscussiedie 'Women in Tech' op de Hannover Messe 2023. Deze benadrukken het belang van meer diversiteit in de hightech.

Gebrek aan Vrouwen in Tech

De High Tech industrie in zowel Nederland als Duitsland kampt met een gebrek aan vrouwen in technische functies. Uit studies blijkt echter dat diverse teams, bestaande uit zowel mannen als vrouwen, niet alleen innovatiever en succesvoller zijn, maar ook zorgen voor een grotere werktevredenheid. Om deze reden besteedt Holland High Tech in 2023 specifieke aandacht aan dit onderwerp.

Dit onderwerp was dan ook aanleiding voor de Nederlands-Duitse sessie 'Women in Tech' op de Hannover Messe op 17 april 2023. Ook Jacquelien deed mee aan deze paneldiscussie. Tijdens deze paneldiscussie werd de noodzaak van meer vrouwen in techniek besproken, evenals manieren om dit te bereiken en wat er nodig is om vrouwen te behouden. Jacquelien Scherpen tijdens de 'Women in Tech' sessie op de Hannover Messe 2023: 

In Nederland is bekend dat veel leraren onbewuste vooroordelen hebben. Uit een een recent onderzoek over het advies dat jongeren krijgen op de middelbare school blijkt dat jongens 50% meer advies krijgen voor het kiezen van een technologische richting vergeleken met meisjes die dezelfde resultaten behalen voor wiskunde en natuurkunde. Er is een sterke vooringenomenheid. In het hoger onderwijs zie ik dit ook veel. In de kinderopvang zouden we daarom al moeten beginnen met het verwerpen van onbewuste vooroordelen daarbij kan het helpen om op de basisschool te beginnen met technieklessen en rolmodellen. De rolmodellen zijn dan vrouwelijke leerkrachten die technische vakken geven.

Verslag paneldiscussie Vrouwen in Tech

Over Jacquelien Scherpen

Jacquelien Scherpen is hoogleraar bij Rijksuniversiteit Groningen en captain of science van het Topteam van Holland High Tech. Ze heeft een indrukwekkend trackrecord opgebouwd op het gebied van systeem- en regeltechniek. Haar onderzoek richt zich met name op het ontwikkelen van wiskundige modellen en algoritmen om complexe systemen te begrijpen en te optimaliseren.

Jacquelien is ook betrokken bij verschillende nationale en internationale initiatieven om de rol van vrouwen in de technieksector te bevorderen. Ze is een voorvechter van diversiteit en inclusie in de hightech industrie en benadrukt het belang van het creëren van gelijke kansen voor mannen en vrouwen.

Met haar winst van de Prins Friso Ingenieursprijs 2023 wordt de voortdurende impact van Jacquelien Scherpen op de technische sector erkend. Haar prestaties, leiderschap en inzet voor innovatie maken haar een inspirerend rolmodel voor vrouwen in de techniek en dragen bij aan het bevorderen van diversiteit en inclusie in de industrie.

Nieuws Internationaal Human Capital High Tech Materialen Diversiteit in tech