Nieuws Human Capital

Vandaag op de dag van de ingenieur is de Prins Friso Ingenieursprijs 2023 uitgereikt door het Koninklijke Instituut Van Ingenieurs (KIVI). Jacquelien Scherpen heeft vanavond de Juryprijs gewonnen! Jacquelien is hoogleraar in de Systeem- en Regeltechniek bij het Engineering and Technology Institute Groningen (ENTEG), directeur van het Groningen Engineering Center en captain of science van het topteam Holland High Tech. De publieksprijs ging naar Kerusha Lutchmiah, afvalwaterdeskundige bij Royal HaskoningDHV. De KIVI - Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) Engineering Student Team Award was voor team CORE Changemakers uit Eindhoven.

Rolmodel voor nieuwe generatie ingenieurs

Het juryrapport onderbouwt de beslissing voor Jacquelien Scherpen als winnaar Prins Friso Ingenieursprijs 2023 als volgt: Gedreven door haar integrale benadering is Jacquelien expert geworden in het slechten van obstakels en het leggen van verbindingen. Verbindingen tussen de wetenschap en technologische industrie, tussen leren, werken en innoveren. Tussen verschillende onderzoeksgebieden. Tussen vrouwen en techniek. Tussen onderzoekers en maatschappelijke ontwikkelingen en tussen innovaties en de praktische uitvoerbaarheid en ga zo maar door.

Op die manier slaagt ze er telkens weer in om draagvlak en enthousiasme te krijgen voor haar plannen om die vervolgens, bij voorkeur samen met partners, van binnen en buiten de universiteit op een succesvolle wijze uit te voeren.

Jacquelien behoort op haar vakgebied tot de meest toonaangevende wetenschappers ze combineert dit op energieke wijze en vergroot de bestuurlijke, nationale en internationale inzet voor de wetenschap en de techniek. Ze is de drijvende kracht achter het versterken en verbreden van het engineering onderzoek en onderwijs in Groningen. Bijvoorbeeld door intensieve samenwerkingen met bedrijven en het opzetten van nieuwe opleidingen.

Maar ze zet zich ook in voor de zichtbaarheid van techniek in het algemeen onder meer zoals ze zelf ook al vertelde door jongeren te enthousiasmeren voor het vak van ingenieur en gender stereotyperingen ten aanzien van vrouwelijke ingenieurs te doorbreken. Ze heeft met haar veelzijdig werk enorme impact en alles bij elkaar maakt dit haar tot een rolmodel voor nieuwe generatie ingenieurs.

Jacquelien-scherpen-wint-foto-met-Prinses-Beatrix.jpeg

Lees meer op de pagina van het Koninklijke Instituut Van Ingenieurs (KIVI).

Lees hier meer

Nieuws Human Capital