In een productpaspoort worden de samenstelling en technische gegevens van producten van A tot Z digitaal vastgelegd en in elke fase van de (toelever)keten aangevuld. Dit geeft helderheid over de productsamenstelling en ondersteunt de mogelijkheden voor recycling en hergebruik. Productpaspoorten worden daarmee als essentieel gezien om de transitie naar een circulaire economie te realiseren en te versnellen. Regieorgaan SIA heeft, in samenwerking met Topsector ICT, de financieringsregeling Digitale Productpaspoorten geopend. Voor de regeling is in totaal 2,7 miljoen euro beschikbaar. De call sluit op 25 maart 2025.
Omdenken
Digitale productpaspoorten zijn een uitvloeisel van Europese (ESPR) en nationale afspraken. Bedrijven die vooruitlopen op de regelgeving realiseren nu al (meer)waarde met circulaire businessmodellen. Ook kunnen digitale productpaspoorten misstanden in de waardeketen, zoals grondstofwinning onder slechte omstandigheden, zichtbaar maken. "Het vraagt omdenken van organisaties", zegt Annelotte Vonk, programmamanager van de regeling. "Hoe ga je hiermee aan de slag en welke kennis en ervaring is er al? Hogescholen kunnen hier met hun praktijkgericht onderzoek een grote rol spelen."
Praktijkgerichte kennis
Regieorgaan SIA en Topsector ICT hebben een gezamenlijke ambitie om het praktijkgericht onderzoek te versterken op thema’s die centraal staan in de Kennis- en Innovatieagenda (KIA) Digitalisering. Voor de regeling is in totaal € 2,7 miljoen beschikbaar. Frits Grotenhuis, directeur van Topsector ICT: "Ik ben heel blij dat we als Topsector ICT met deze call een bijdrage leveren aan het onderzoeken van digitale productpaspoorten. De uitdaging is om op korte termijn praktijkgerichte kennis over de toepassing van digitale productpaspoorten beschikbaar te maken om het bedrijfsleven en overige organisaties met deze ontwikkelingen op weg te helpen."