De batterij-industrie bevindt zich op een kantelpunt. Terwijl de vraag naar elektrische voertuigen (EV’s) fluctueert en de markt te maken heeft met geopolitieke en economische onzekerheden, blijft de druk op Europese spelers hoog om concurrerend te blijven. Dit blijkt uit de nieuwste editie van de Battery Monitor 2024/2025 van Roland Berger, die de uitdagingen en kansen binnen de batterijwaardeketen in kaart brengt.
Roland Berger (RB), lid van RAI Automotive Industry NL (RAI AINL), speelt een belangrijke rol in het analyseren van de ontwikkelingen binnen de sector. RAI AINL, als vertegenwoordiger van de Nederlandse automotive industrie, is daarnaast een van de founding partners van Battery Competence Cluster-NL (BCC-NL) en zet zich actief in om de Nederlandse batterijsector te versterken.
Volgens Peter Engels, Programma Manager Batterijen bij RAI AINL en nauw betrokken bij de Nederlandse batterijontwikkelingen binnen BCC-NL, is de toekomst van de Europese batterijsector afhankelijk van strategische samenwerking en technologische innovatie: "Om de Europese batterij-industrie concurrerend te houden, moeten we niet alleen inzetten op kostenreductie en verduurzaming, maar ook op het versterken van de samenwerking binnen de waardeketen. Nederland kan hierin een sleutelrol spelen door onze sterke innovatiekracht en gezamenlijke initiatieven zoals BCC-NL."
De concurrentiestrijd met China en de VS
De Battery Monitor 2024/2025 schetst hoe Chinese en Amerikaanse producenten met forse staatssteun hun dominantie in de markt verder uitbreiden. Terwijl de VS met de Inflation Reduction Act (IRA) grootschalige investeringen aantrok, worstelde Europa met fragmentatie en een minder gecoördineerde aanpak. Dit legt een enorme druk op Europese fabrikanten, die geconfronteerd worden met prijsdruk en een toenemende afhankelijkheid van grondstoffen buiten de EU.
Download het volledige rapport
Drive Forward als katalysatoren voor innovatie
Om als Europese sector toekomstbestendig te blijven, is het cruciaal om lokale waardeketens te versterken en innovatie te stimuleren. Dit is precies waar Battery Competence Cluster-NL (BCC-NL) zich voor inzet. Als publiek-privaat samenwerkingsverband brengt BCC-NL bedrijven, kennisinstellingen en overheden samen om de ontwikkeling van nieuwe batterijtechnologieën te versnellen en investeringen in circulaire batterijoplossingen te stimuleren. Ook bewerkstelligen we dat bedrijven complementair aan elkaar blijven ontwikkelen en niet allen steeds opnieuw hetzelfde wiel uitvinden.
"Door kennisdeling en gezamenlijke R&D-projecten binnen BCC-NL kunnen Nederlandse bedrijven hun concurrentiepositie verstevigen en inspelen op de veranderende markt," aldus Engels. "Initiatieven zoals de LLO Hub batterijtechnologie, waar onderwijs en industrie samenwerken aan doorlopende bijscholing, zijn essentieel om Nederland als batterijland op de kaart te zetten."
Deze samenwerking kwam ook nadrukkelijk tot uiting tijdens het Drive Forward congres op 8 en 9 april 2025 op de Automotive Campus in Helmond. Tijdens dit tweedaagse evenement, georganiseerd door RAI Automotive Industry NL, Brainport Development, TNO, Provincie Noord-Brabant en partners, stond batterijtechnologie centraal in meerdere sessies. BCC-NL was actief vertegenwoordigd met sprekers, expertsessies en een eigen inhoudelijke bijdrage, waarmee het netwerk liet zien welke concrete stappen Nederland zet binnen de Europese batterijwaardeketen. Actuele inzichten uit onder andere de Battery Monitor werden gedeeld en vertaald naar vervolgstappen binnen het ecosysteem.
"Drive Forward bood de uitgelezen kans om met collega’s uit de hele keten te reflecteren op waar we staan én te bepalen welke samenwerkingen nu nodig zijn om Europa batterijweerbaar en concurrerend te maken," aldus Engels.
Naar een veerkrachtige batterij-industrie in Europa
Met de juiste investeringen en samenwerkingen kan Europa een sterke positie behouden in de wereldwijde batterijmarkt. Maar dat vergt daadkracht en een gezamenlijke strategie. RAI AINL en BCC-NL zetten zich hier actief voor in door kennis te bundelen, innovatieve projecten te ondersteunen en beleidsmakers te adviseren.
De komende jaren zullen bepalend zijn voor de Europese batterijsector. Door slim samen te werken en te blijven innoveren, kan Nederland niet alleen een belangrijke speler in de transitie blijven, maar ook een brug slaan tussen industrie en overheid om de batterijtoekomst van Europa vorm te geven. Drive Forward 2025 zal hierin een rol spelen door deze samenwerking concreet te maken en de discussies over de toekomst van batterijtechnologie te verdiepen.