Op 17 september 2024 kwamen vier Nationaal Groeifondsprojecten samen in het Innovatiecentrum voor Geavanceerde Therapieën (ICAT) in Zeist. Dit is een zeer geavanceerd laboratorium opgezet vanuit het UMC Utrecht, waar ze werken aan nieuwe manieren om ziektes te behandelen met behulp van cel- en gentherapieën. Deze vier projecten krijgen geld vanuit het Nationaal Groeifonds om onderzoek te doen naar nieuwe behandelingen voor ziektes zoals kanker, en chronische ziekten zoals diabetes, nierfalen en hartproblemen. Ze bespraken wat ze tot nu toe hebben bereikt en wat ze in de toekomst willen doen. Ze benadrukten dat samenwerken belangrijk is, omdat ze dan sneller resultaten kunnen boeken die patiënten helpen.
Wat zijn cel- en gentherapieën?
Dit zijn baanbrekende manieren om ziektes te behandelen. Met deze behandeling kun je de ziekte zelf genezen, in plaats van alleen de symptomen te bestrijden. Ze gebruiken hiervoor menselijke cellen of genetisch materiaal. Deze behandelingen kunnen mensen helpen die nu nog geen goede oplossing hebben, bijvoorbeeld bij kanker of diabetes type-1. De eerste resultaten zijn veelbelovend, maar er zijn nog uitdagingen voordat deze behandelingen voor iedereen beschikbaar zijn.
De vier projecten die hieraan werken, zijn:
- RegMedXB: Dit project wil ervoor zorgen dat wetenschappelijk onderzoek sneller wordt omgezet in echte behandelingen voor patiënten, zoals cel- en gentherapieën.
- Oncode Accelerator: Dit project richt zich specifiek op kankeronderzoek. Ze gebruiken nieuwe technieken, zoals kunstmatige intelligentie, om sneller te ontdekken welke medicijnen goed werken.
- NXTGEN Hightech: Zij werken aan innovatieve apparatuur om celtherapieën sneller en van hogere kwaliteit te maken, zodat ze beter beschikbaar worden voor patiënten.
- Biotech Booster: Dit project helpt bedrijven om nieuwe behandelingen sneller op de markt te brengen door ze te ondersteunen met geld en kennis.
Samen zorgen deze projecten ervoor dat nieuwe behandelingen sneller beschikbaar zijn voor patiënten in Nederland. Zo kunnen mensen met ernstige ziektes sneller geholpen worden. Zo wordt de zorg in de toekomst minder zwaar belast en wordt levenslange zorg voor chronische ziekten vervangen door genezing.