Halfgeleidermachines Fotonica Human Capital Internationaal Nieuws PPS financiering

De Nederlandse chipmachinefabrikant ASML is inmiddels kostbaarder dan McDonald’s, Unilever, Shell, Walt Disney of Nike. Aan de basis ervan staat Martin van den Brink, als chief technology officer verantwoordelijk voor innovaties. Zijn ambitie? ASML laten slagen.

Bron: De Ondernemer

Dat Van den Brink die ambitie dertig jaar later ruimschoots kan afvinken op zijn te-doenlijstje, is niet in de laatste plaats te danken aan ASML’s verbijsterend complexe EUV-machines. Dankzij de ‘redders van de Wet van Moore’, zoals MIT Technology Review ze onlangs noemde, kunnen klanten als TSMC, Samsung en Intel nu lijntjes op hun chips priegelen op slechts 4 nanometer van elkaar, oftewel 4 miljoenste millimeter, een afstand waar nog niet eens twee dna-moleculen tussen passen.

De Ondernemer en de Volkskrant publiceerden een interview met Martin van den Brink over zijn loopbaan, ideeën, ontwikkelingen, mislukkingen en successen. Enkele citaten:

"In het huidige schoolsysteem had ik het niet gehaald.”

“Als je me vraagt wat me inspireert, dan is het toch wel dat ik destijds dacht: als ik nou ook zo’n bijdrage kan leveren als al die nobelprijswinnaars, dat zou mooi zijn. Want als 35-jarige in zo’n laboratorium (AT&T Bell Labs) had ik toch wel het idee van: ik zit hier bij een grote man, en daar kan ik eigenlijk niet aan tippen.''

''Ik denk dat de innovatie in computerchips nog wel zo’n twintig jaar zal doorgaan. Chips zullen de komende twintig jaar steeds krachtiger blijven worden’’

"De Wet van Moore is een economische wet, geen natuurkundige wet.''

"Wat dat betreft is het hier bij ASML echt een speeltuin voor technici: niets is te gek, als het maar werkt.''

Lees hier het volledige interview

Halfgeleidermachines Fotonica Human Capital Internationaal Nieuws PPS financiering