Hartritmestoornissen komen zeer vaak voor en alleen al in Nederland worden dagelijks 20 patiënten behandeld. Deze procedure wordt uitgevoerd met een ablatiekatheter onder begeleiding van röntgenbeelden. Echter, zacht weefsel zoals het hart kan veel beter worden waargenomen in een MRI-scanner, daarom wil het klinisch personeel de procedure graag daarin uitvoeren. Bovendien zou dat de schadelijke röntgenstraling voor zowel patiënt als behandelaar elimineren. Helaas is de katheter zelf onzichtbaar in de MRI, wat de procedure moeilijker maakt, vooral voor onervaren behandelaars. Daarom is er behoefte aan een methode voor visualisatie van de katheter tijdens de procedure in de MRI.

Optische vezeltechnologie

Wij stellen voor om optische vezeltechnologie in de katheter te integreren, waarmee we de vorm van de katheter kunnen meten en zichtbaar kunnen maken tijdens de procedure in de MRI. Optische vezeltechnologie is ideaal voor gebruik in een MRI, omdat het ongevoelig is voor het magnetisch veld, terwijl andere technologieën voor vormdetectie niet gebruikt kunnen worden in een MRI scanner. We zullen een werkend prototype leveren waarmee we het meetprincipe van de kathetervorm en de nauwkeurigheid kunnen demonstreren. Waar bestaande oplossingen complex en kostbaar zijn, zal ons systeem eenvoudig zijn, gebruikmakend van standaardcomponenten die commercieel verkrijgbaar zijn, en alleen de benodigde functionaliteit bieden tegen minimale kosten. De nieuwe unieke MRI-faciliteit van het ablatiecentrum van het Haga Ziekenhuis in Den Haag zal ons in staat stellen ons systeem te valideren in een realistische omgeving.

Nauwkeurige medische interventies mogelijk maken

De consortium partners, het Lectoraat Fotonica van De Haagse Hogeschool en VanderHoekPhotonics, streven met dit project naar een positieve impact op de samenleving. Onze voorgestelde kathetervisualisatietechnologie zal zowel patiënten als behandelaars ten goede komen door nauwkeurige medische interventies mogelijk te maken met MRI-geleide ablatie. Behandelaars zullen profiteren van eenvoudigere katheterbesturing, snellere procedures en minder blootstelling aan schadelijke röntgenstraling. Patiënten zullen profiteren omdat MRI-geleide ablatie veel preciezer is, waardoor behandelaars alleen het disfunctionele weefsel kunnen ableren waardoor veel meer gezond weefsel in het hart behouden blijft, wat resulteert in een sneller herstel en een hogere levenskwaliteit.