In deze call geven wij de hightech MKB-er de lead bij het bepalen van de richting van een onderzoek. Als ondernemer bepaal je welk industrieel onderzoek de wensen en behoeften van jouw onderneming voor onderzoek en innovatie ondersteunt. Dit gebeurt in de vorm van industriële onderzoeksactiviteiten, die gezamenlijk worden uitgevoerd door een MKB (of een consortium van MKB-ondernemingen) in samenwerking met een onderzoeksorganisatie. De MKB-onderneming ontvangt zelf subsidie.
Wij bieden ondersteuning bij het vinden van passende samenwerkingspartners, zodat consortia tussen een MKB-bedrijf en een onderzoeksorganisatie gevormd kunnen worden. Tijdens het webinar MKB hightech call 2024 in november hebben we veel vragen ontvangen. Op deze pagina vind je een overzicht van de meestgestelde vragen en bijbehorende antwoorden.
Contact
Heb je vragen over de MKB hightech call 2024 ? Stel ze aan onze expert:
Ming Eikelenboom-Zeng (mail)
Programmamanager
Doelgroepen en consortium
1. Q: Mag ik als een BV in oprichting al een aanvraag indienen?
A: Dit is helaas niet mogelijk. Voor het indienen van een aanvraag is een Kamer van Koophandel-nummer verplicht.
2. Q: Mijn onderneming is net ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Maak ik kans om deel te nemen?
A: Een MKB-onderneming dat de Kamer van Koophandel inschrijving net heeft afgerond, komt ook in aanmerking voor deze call, zolang de onderneming aan alle voorwaarden voldoet. Wij adviseren echter goed op te letten dat er geen voorzienbare financiële moeilijkheden zijn die de uitvoering van het beoogde onderzoek mogelijk verhinderen.
3. Q: Komen hogescholen in aanmerking als onderzoeksorganisatie voor deze call?
A: Jazeker!
4. Q: Wat wordt bedoeld met onderzoeksorganisaties? TNO bijvoorbeeld?
A: Universiteiten, TO2 instellingen (dus ook TNO) en hogescholen vallen allemaal onder de term onderzoeksorganisatie van deze call. Voor de exacte definitie zie: Onderzoeksorganisatie.
5. Q: Is er een voorkeur voor samenwerking?
A: Vanuit Holland High Tech is er geen voorkeur voor samenwerking onderzoeksorganisaties. De MKB-ondernemingen mogen zelf beslissen met welk type onderzoeksorganisatie ze willen samenwerken.
6. Q: Moet de onderzoeksorganisatie in Nederland gevestigd zijn?
A: Ja.
7. Q: Mag het consortium uit meer dan één MKB-onderneming en één onderzoeksorganisatie bestaan?
A: Dat klopt. Let hierbij wel op dat de beschikbare subsidie op projectbasis voor MKB-ondernemingen verdeeld moet worden onder alle MKB-deelnemers. Hetzelfde geldt ook voor onderzoeksorganisaties binnen het consortium.
8. Q: Mag een MKB-er deelnemen aan meerdere projecten in deze call?
A: Een MKB-onderneming mag slechts bij één project van deze call betrokken zijn.
Indieningsproces en planning
9. Q: Als er op maandag 16 december al meer dan 25 aanvragen ingediend worden, wordt er dan gekeken naar het tijdstip van indiening?
A: Ja. Dit is onze eerste MKB hightech call. We moeten nog leren van deze ervaring en ons proces verbeteren voor de toekomst. Voorlopig blijf het tijdstip zoals aangegeven in de calltekst.
10. Q: Mag het voorstel in het Engels worden ingediend?
A: Ja, dat mag. In fase 2 moet echter een publieke samenvatting in zowel Engels als Nederlands worden ingediend.
11. Q: Waarom worden de MKB-toets en verklaring ‘geen onderneming in
Moeilijkheden’ in de 1e indieningsfase al gevraagd?
A: We streven ernaar om 11 projecten te financieren met het totale budget van 5 miljoen euro. Hiervoor willen we in de eerste fase 25 voorstellen ontvangen, waarvan er 11 geselecteerd worden om door te gaan naar fase 2. Dit betekent dat de kans op toekenning in fase 2 aanzienlijk is. Daarom willen we graag aan het begin van het traject al duidelijkheid hebben of een deelnemende onderneming daadwerkelijk een MKB is en of de onderneming zich in een gezonde financiële situatie bevindt.
12. Q: Hoeveel van de 11 projectvoorstellen uit fase 2 worden toegekend?
A: Het voornemen is om alle 11 projectvoorstellen toe te kennen, tenzij er projectteams zijn die niet tijdig een projectvoorstel indienen voor fase 2 of niet aan de eisen van fase 2 voldoen. In dat geval zullen we op basis van het ‘first come, first served’-principe het eerstvolgende voorstel uit fase 1 uitnodigen om aan fase 2 deel te nemen.
13. Q: Is er een intermediair modus in het aanvraagsysteem?
A: Nee, er is geen specifieke intermediair modus in het aanvraagsysteem. Het digitale aanvraagformulier is toegankelijk via een link zonder inlogvereisten. Dit betekent dat iedereen, inclusief een intermediair, het formulier kan invullen.
14. Q: In hoeverre mag je ‘pro forma’ indienen?
A: Het is niet mogelijk om een aanvraag met lege velden in te dienen. We vragen indieners om hun aanvraag zorgvuldig in te dienen, zodat correcties achteraf niet nodig zijn. Alle verplichte velden moeten zo correct mogelijk worden ingevuld. Daarnaast moeten de twee benodigde bijlagen voldoen aan de eisen zoals beschreven in de calltekst en handleiding. Een blanco of maar gedeeltelijk ingevulde aanvraag wordt niet in behandeling genomen. Mochten er in de aanvraag fouten staan, dan zijn we bereid om de desbetreffende indiener één kans te geven om deze binnen drie werkdagen te corrigeren.
15. Q: Wanneer is de template voor het digitale aanvraagformulier (fase 1) beschikbaar?
A: De handleiding voor het invullen van het formulier is beschikbaar via onze website. Vanaf maandag 16 december 2024 om12:00 uur is het mogelijk om projecten in te dienen via het digitale aanvraagformulier.
Innovatiedomeinen, onderzoek en selectie
16. Q: Wat zijn de selectiecriteria voor het accepteren van de voorstellen?
A: In de calltekst paragraaf 6.4 zijn de evaluatiecriteria van indiening fase 1 te vinden. De evaluatiecriteria voor indiening fase 2 staan onder paragraaf 6.7.
17. Q: Worden projecten die één sleuteltechnologie en één breder thema (smart
industry en/of systems engineering) adresseren hoger gewaardeerd?
A: Hoewel het wenselijk is, draait het uiteindelijk om de kwaliteit van het projectvoorstel. Voor het beoordelen van projectaanvragen houden we ons aan de evaluatiecriteria zoals aangegeven in de paragrafen 6.4 en 6.7 van de calltekst.
18. Q: Zijn er van jullie uit eisen rondom Intellectual Property?
A: In de calltekst paragraaf 7.6 is het beleid rondom Intellectual Property te vinden.
19. Q: Moet een aanvraag gericht zijn op een van de technologieën, of kan het ook alleen een systems engineering perspectief innemen?
A: Ieder onderzoek van deze call moet passen binnen één van de acht innovatiedomeinen (zie paragraaf 2 van de calltekst). Het project mag dus puur gefocust zijn op het innovatiedomein system engineering.
20a.Q: Als het gaat om onderzoek met betrekking tot prototype ontwikkeling (TRL level 2 en 3), is deze call dan ook geschikt?
20b.Q: Geldt voor deze call ook de definitie van industrieel onderzoek (TRLlevel 4 tot 6?
A: Voor vragen 20a & 20b
Met deze call ondersteunen wij industrieel onderzoek, volgens de definitie van RVO.
Looptijd en startdatum
21 Q: Mogen de projecten van deze MKB hightech call maximaal 2 jaar duren?
A: De looptijd van projecten van deze call moet exact 2 jaar zijn.
22 Q: Klopt het dat dat er al met het project kan worden begonnen, voordat de toekenning heeft plaatsgevonden?
A: Dat klopt. De startdatum van de projecten van deze call mag niet eerder zijn dan de deadline van indieningsfase 2, namelijk 27 februari 2025. Kortom, de startdatum van een project moet tussen 28 februari en 1 september 2025 liggen.
Subsidie, kosten, cofinanciering en begroting
23a.Q: Welke kostensystematieken gelden voor deze call?
23b.Q: Kan er gebruik gemaakt worden van een forfaitair uurtarief, zo ja is dat een vastgesteld uurtarief?
23c.Q: Welke eisen worden gesteld aan uurtarieven?
A: Voor vragen 23a t/m 23c
Deze MKB hightech call valt onder de PPS-toeslagregeling (t/m 2023). Subsidiabele kosten kunnen worden berekend volgens één van de drie standaard kostensystematieken zoals beschreven in de artikelen11 tot en met 14 van het Kaderbesluit EZ-subsidies. Hierin worden ook de bijbehorende uurtarieven uitgelegd.
24 Q: Moeten de MKB-onderneming en de universiteit als partner binnen één consortium dezelfde bekostigingssystematiek volgen?
A: Dat hoeft niet. Iedere deelnemer mag een eigen kostensystematiek kiezen. Dit dient gedurende de hele looptijd van het project per deelnemer hetzelfde te blijven en alle activiteiten in dit project dienen dan ook zodanig geadministreerd te worden. Let hierbij wel op dat wanneer de integrale kostensystematiek (IKS) gekozen wordt, de desbetreffende organisatie een geldige IKS-registratie bij RVO dient te hebben.
25 Q: Mag de subsidie van deze regeling worden ingezet voor het (deels) betalen van een onderzoeker die al in vaste dienst is?
A: Zowel een MKB-onderneming als een onderzoeksorganisatie mag deze subsidie
inzetten voor een nieuwe of een bestaande onderzoeker.
26 Q: Is een private cash nog noodzakelijk bij deze call?
A: Nee, een cash bijdrage van het MKB is niet vereist in deze call.
27 Q: Wat is de toegestane verhouding tussen de totale kosten van het MKB en de totale kosten van de onderzoeksorganisatie?
A: Gezien het feit dat MKB-ondernemingen als leidend worden beschouwd in de projecten van deze call, verwachten we dat het MKB (of het consortium van MKB-ondernemingen) tenminste tweemaal zoveel kosten maakt als de betrokken onderzoeksorganisatie. Met andere woorden, de kosten van het MKB moeten minimaal 2/3 van de totale projectkosten zijn.
28 Q: Wat houdt ‘in-kind cofinanciering’ precies in?
A: ‘In kind cofinanciering’ verwijst naar een vorm van bijdrage aan het project die niet direct in geld wordt geleverd, maar in de vorm van, bijvoorbeeld: materialen, apparatuur en faciliteiten, inzet van personeel, etc.
29 Q: Zijn de bedragen inclusief BTW?
A: Hoe de kosten berekend moeten worden is uitgelegd in paragraaf 7.4 van de call tekst. Hierin is informatie te vinden over subsidiabele kosten en de btw-kwestie.
30 Q: Klopt het dat de maximale subsidie voor een project 450.000 euro is? Waarvan 300.000 euro voor één of meerdere MKB-ondernemingen en 150.000 euro voor een onderzoeksorganisatie?
A: Naast deze genoemde bedragen gelden er eisen aan het subsidiepercentage. Hieronder een complete beschrijving van wat er aangevraagd kan worden:
- MKB-onderneming(en): maximaal 50% van de eigen kosten per MKB en niet meer dan 300.000 euro voor de MKB-ondernemingen samen
- Onderzoeksorganisatie(s): maximaal 80% van eigen kosten per onderzoeks-organisatie en niet meer dan 150.000 euro voor de onderzoeksorganisaties samen
- Het MKB (of het consortium van MKB-ondernemingen) moet tenminste tweemaal zoveel kosten maken als de betrokken onderzoeksorganisatie(s)
31 Q: Als een MKB de resterende 20% van de kosten van de onderzoeksorganisatie betaalt, vallen die kosten voor de MKB-er dan onder de subsidiabele kosten?
A: Nee, deze kosten vallen niet onder de subsidiabele kosten van een MKB-onderneming. Iedere deelnemer berekent zijn eigen kosten voor de activiteiten die door zijn organisatie worden uitgevoerd in het kader van het beoogde onderzoek. Als een MKB-onderneming de resterende 20% van de kosten van de onderzoeksorganisatie betaalt, wordt dit beschouwd als in-cash cofinanciering voor het project.
32 Q: Mag deze subsidie in combinatie gebruikt worden met andere subsidies? Bijvoorbeeld. WBSO, Eurostars, etc.
A: Onder beperkte voorwaarden is cumulatie van subsidies toegestaan. Het hangt af van de voorwaarden van iedere regeling. Het is belangrijk om de desbetreffende subsidiestrekkers te raadplegen. Voor deze MKB hightech call is de regeling betreffende cumulatie van verschillende subsidies gebaseerd op het Kaderbesluit nationale EZK- en LNV-subsidies van toepassing.
WBSO is echter geen subsidie, maar een fiscaal voordeel. Het combineren hiervan is mogelijk. Let er goed op dat de projectadministratie aan de voorwaarden van beide regelingen moet voldoen.
33 Q: Mogen eventuele opleidingskosten voor medewerkers mee worden gefinancierd?
A: Opleidingskosten vallen helaas niet onder subsidiabele kosten van deze regeling. Hier lees je meer over de subsidiabele kosten.