Digitale toeleveringsketens zorgen ervoor dat de productie in Europa internationaal concurrerend blijft. Steeds meer bedrijven verplaatsen hun productie en inkoop van onderdelen terug naar Europa om strategisch onafhankelijker te worden. Nederlandse ondernemers tonen van 17 tot 21 april op de Hannover Messe hoe zij samenwerken in digitale toeleveringsketens.
Tot een paar jaar geleden keek de industrie alleen naar toeleveringsketens vanuit een kostenperspectief. Veel bedrijven verplaatsten uit kostenoverwegingen hun productie naar China of andere Aziatische landen of haalden daar onderdelen vandaan. “Tegenwoordig kijken bedrijven verder dan de kosten”, zegt Marc Hendrikse, voorzitter van Holland High Tech. Vooral beschikbaarheid van capaciteit is belangrijk, want gebleken is hoe kwetsbaar mondiale toeleveringsketens zijn. Ook duurzaamheid wordt steeds belangrijker.”
Strategische onafhankelijkheid
Om strategisch onafhankelijker te worden van Aziatische of Amerikaanse leveranciers, verplaatsen bedrijven hun productie en inkoop terug naar Europa. Digitalisering van toeleveringsketens in Europa maakt ze zuiniger en concurrerender. “Als mijn leverancier in een digitale supply chain zijn data met mij deelt, kan ik mijn productie veel beter plannen”, zegt Peter van Harten, ambassadeur van het Dutch Smart Industry programma.
In digitale toeleveringsketens wordt de stroom van goederen, informatie en geld tussen leveranciers, fabrikanten, distributeurs en klanten gecontroleerd en bewaakt met behulp van digitale technologieën en platforms. Bedrijven gebruiken technologieën zoals Internet of Things (IoT), blockchain, kunstmatige intelligentie en digital twins om de supply chain-processen te optimaliseren.
Nederlandse bedrijven op Hannover Messe 2023
Bezoek van 17 t/m 21 april 2023 Nederlandse bedrijven op het Holland High Tech Paviljoen in Hal 8 om van gedachten te wisselen over de kansen van digitalisering van toeleveringsketens. Nederland is al een betrouwbare handelspartner voor Duitsland en wordt nu een goede en betrouwbare innovatiepartner.