Het continu en accuraat in kaart brengen van broeikasgasemissies is doorslaggevend in de aanpak tegen klimaatverandering. In het bijzonder, voor de twee belangrijkste antropogene broeikasgassen (CO2 en CH4), is snelle en accurate monitoring uiterst belangrijk voor gericht mitigaties en het meetbaar maken van hun effecten. Huidige missies kunnen (bijna) dagelijks een wereldbeeld geven, echter er bestaan spannende en groeiende kansen voor een nieuwe hoge resolutie 'targeting' satellieten.

Nieuwe constellaties (swarms) van kleinere, minder dure en flexibele commerciële en wetenschappelijke satellieten, zullen in korte tijd onmeetbaar bijdrage aan de beschikbare data van emissies over de aarde. Deze observatorium in de ruimte zal het mogelijk maken om met meer inzicht en intelligentie in te spelen op acute situaties en effectieve mitigaties tegen klimaatverandering te definiëren.

Nederland is een wereldleider in het ontwikkelen van deze toekomstige diensten (als 'Tip en Cue' inzoomen op locaties en het creeëren van alertsystemen for plotselinge schadelijke emissies) op basis van haar kennis in dit domein. Een flexibele, instrument en broeikasgas agnostische, gebruikersvriendelijke, en interoperabel software suite is onmisbaar in deze ambities en zal de groei van zo'n internationaal observatorium doen accelereren.

Dit TKI project is gericht op twee belangrijke aspecten om missiedata processing open en transparent te maken, voorwaarde bij alle broeikasgas monitorings missies. Ten eerste, level 0 naar level 4 processing tools zullen worden ontwikkeld nodig voor het ontwerp en opereren van het meten van de emissies van puntbronnen. Ten tweede zal een software suite worden ontwikkeld die de calibratie van satelliet instrumenten mogelijk maakt. Beide activiteiten hebben betrekking op de kern algoritmes relevant voor alle missies en zijn breed van toepassing.