nl

KIEM HighTech 2024 FAQs

Met de subsidieregeling KIEM HighTech 2024 stimuleren Holland High Tech en Regieorgaan SIA technische innovatie door samenwerking tussen onderzoekers, mkb en overige praktijkpartners.

Wat is KIEM HighTech? 

KIEM HighTech is een subsidieregeling van Regieorgaan SIA (onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) in samenwerking met Holland High Tech. Het doel is het (verkennend) onderzoeken van nieuwe praktijkvragen door middel van praktijkgerichte onderzoeksactiviteiten. De subisidieregeling financiert éénjarige verkennende praktijkgerichte onderzoeksprojecten waarin praktijkpartners (zoals bedrijven) en onderzoekers samenwerken.

Wat is het doel van KIEM HighTech?

Het doel van KIEM HighTech is het (verkennend) onderzoeken van nieuwe praktijkvragen door middel van onderzoeksactiviteiten. Regieorgaan SIA en Holland HIgh Tech stimuleren met deze regeling zowel netwerkvorming als het verkennen van praktijkvragen. Projecten die gefinancierd zijn via KIEM HighTech kunnen de kiem zijn voor een vervolgproject of een technologische innovatie.

Wanneer past mijn project binnen KIEM HighTech?

Een project past bij KIEM HighTech als deze valt onder één van de vijftien technologische roadmaps van Holland High Tech of aansluit bij minimaal één van de sleuteltechnologieën die centraal staan in deze KIEM-regeling. Details over de vijftien technologische roadmaps en sleuteltechnologieën zijn in de call-tekst te vinden. Neem bij twijfel over de passendheid van het project contact op met Regieorgaan SIA.

Ik ben ondernemer...

en heb een innovatievraag voor mijn bedrijf die goed zou passen bij KIEM HighTech. Hoe kom ik in contact met een onderzoeksgroep/hogeschool zodat we samen een projectaanvraag kunnen uitwerken en insturen? Neem contact op met de Regieorgaan SIA of met één van de innovatiemakelaars van Holland High Tech.

Wat kan ik aanvragen in KIEM HighTech?

In KIEM HighTech kan een subsidie van maximaal 40.000 euro aangevraagd worden door onderzoekers verbonden aan bepaalde type onderzoeksorganisaties. De subsidie is bedoeld voor onderzoek door deze onderzoekers. Praktijkpartners kunnen via de subsidieregeling KIEM HighTech geen subsidie krijgen.

Wie kan een projectaanvraag indienen bij de subsidieregeling KIEM HighTech?

Projectaanvragen kunnen uitsluitend door  hogescholen, universiteiten en enkele andere (type) onderzoeksorganisaties worden ingediend. Details over de organisaties die kunnen indienen zijn te vinden in de call-tekst paragraaf 3.1


Welke eisen heeft KIEM HighTech over de samenstelling van het consortium?

Een consortium bestaat ten minste uit de aanvragende partij (onderzoeksorganisatie) en ten minste één mkb-partner. Vanzelfsprekend mogen meerdere partners deelnemen aan het consortium. Meer details over consortiumeisen zijn te lezen in de call-tekst.

Wat is een mkb-onderneming volgens de KIEM-regeling? 


In het kader van de KIEM-regeling wordt de volgende definitie van een mkb-onderneming gehanteerd: een mkb-onderneming staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, ontplooit een economische activiteit ongeacht haar rechtsvorm en heeft minder dan 250 werknemers, een jaaromzet van minder dan € 50 miljoen en een balanstotaal van maximaal € 43 miljoen. Voor de vaststelling of aan deze maxima wordt voldaan moet een onderneming die onderdeel is van een groep bedrijven of een concern zowel het personeel, de omzet en het balanstotaal van dit concern meetellen. Neem bij vragen contact op met Regieorgaan SIA.

Welke bijdrage wordt van de mkb-onderneming verwacht?

Van de mkb-onderneming en overige partners wordt een in kind (in natura) bijdrage verwacht die gelijk moet zijn aan 25% van de verstrekte subsidie. Deze bijdrage kan bestaan uit (bijvoorbeeld) ingezette uren en het ter beschikking stellen van materialen. Bijdragen van grootbedrijven en kennisinstellingen zijn uitgesloten van deze 25%. Meer details over de verwachte bijdragen zijn te lezen in de call-tekst.

Hoeveel tijd kost het een betrokken mkb-onderneming om onderdeel te worden van de projectaanvraag?

Voor de mkb-onderneming is de tijdsinspanning beperkt omdat de onderzoeksorganisatie de aanvraag schrijft en indient. De betrokkenheid van de mkb-onderneming bij het maken van de aanvraag bestaat uit het scherp krijgen van de onderzoeksvraag en het ondertekenen van het aanvraagformulier.

Wat betekent first come, first served?

Als het beschikbare budget van de subsidieregeling ontoereikend is om alle aanvragen met een positief oordeel te honoreren, is de volgorde van binnenkomst van de projectaanvragen bepalend. Hierbij wordt het principe van first come, first served gehanteerd. Dit wil zeggen dat aanvragen die eerder in behandeling zijn genomen ook eerder in aanmerking komen voor subsidie. Let op: het gaat hier niet om het moment van indienen van de aanvraag, maar het moment dat de aanvraag volledig correct is en in behandeling genomen kan worden.

Hoelang duurt het voordat ik te horen krijg of het ingediende project subsidie krijgt?

De beoordelingstermijn van indienmomenten (deadline voor indienen) tot besluit is 12 weken. Op de website van Regieorgaan SIA is het tijdpad van KIEM HighTech te vinden. 

Direct naar de call

Alle informatie over deze call, de call for proposals en de aanvraagformulieren vind je op de website van Regieorgaan SIA.

Naar KIEM HighTech

Logo_SIA_blauw_RGB.png