In de podcastserie die we maken in samenwerking met IO+: 'De mensen van Holland High Tech', leer je de mensen van Holland High Tech (de topsector High Tech Systemen en Materialen) kennen. Kwantum, duurzame mobiliteit. Hightech speelt een steeds grotere rol in ons dagelijks leven. Vandaag interviewen we Peter Stolk: de nieuwe voorzitter van Holland High Tech. Met zijn wortels in topbedrijven als ASML en Philips begrijpt hij als geen ander voor welke uitdagingen Nederland staat, en hoe de hightechsector daar een positieve bijdrage aan kan leveren. Volgens Stolk is het tijd dat we uit onze bubbel stappen, zowel op innovatief als maatschappelijk vlak.
Podcast Peter Stolk
Luister de podcast via Spotify
Hoe zou jij jezelf omschrijven in één woord?
“Enthousiast. Ik vind veel dingen interessant. Dat kan sport zijn, muziek, of gezellig samenzijn met familie en vrienden. En - dat heb ik van huis uit meegekregen - ik houd niet van half werk. Als ik ergens voor ga, dan doe ik het met hart en ziel.”
Is die enthousiaste houding ook terug te zien in jouw werkleven?
“Absoluut. In mijn 35 jaar werkervaring heb ik gemerkt dat ik heel enthousiast word van drie dingen. Allereerst: techniek. Ik heb natuurkunde gestudeerd en ben gepromoveerd. Ten tweede houd ik van samenwerken, ik zou niet in mijn eentje op een zolderkamer kunnen werken. En tot slot merk ik dat ik het steeds belangrijker vind dat de markt en maatschappij nauw betrokken zijn bij projecten die ik uitvoer. Wanneer deze drie elementen samenkomen, word ik enthousiast.”
Je hebt onder meer bij Philips en ASML gewerkt. Welke lessen heb je daar geleerd?
“Wat ik vooral heb geleerd is: innovatie is geen one-man show. Dat kan ik het beste uitleggen aan de hand van een sporthorloge van zo’n 15 jaar geleden. Dit is het eerste horloge waarmee je de hartslag kunt meten met een optische sensor. Ik werkte in die tijd bij Philips Corporate Technologies en gaf leiding aan een afdeling waarin allerlei technologieën samenkwamen die relevant waren voor het ontwikkelen van dit product. Philips had de kennis en ervaring op het gebied van medische technologie, maar het is een ander verhaal om zo'n optische meetmethode te integreren in een horloge en als het ook nog moet werken tijdens het hardlopen. We stelden een team samen waarin alle kennis samenkwam; mensen met verstand van sensoren, optica en signaalbewerking. En, heel belangrijk: de eindklant, het bedrijf dat dit horloge op de markt wilde brengen. Kortom: ik leerde dat het heel belangrijk is om de schakels in de keten zo dicht mogelijk bij elkaar te houden.”
In al die jaren heb je vast heel veel meegekregen over de uitdagingen waar Nederland voor staat.
“We staan inderdaad voor grote uitdagingen. Neem het realiseren van onze klimaatdoelen bijvoorbeeld. Of congestie op het elektriciteitsnet en informatieveiligheid. Technologie en innovatie spelen een cruciale rol in veel van deze domeinen. Bijvoorbeeld: op het gebied van databeveiliging kan kwantumversleuteling een belangrijke bijdrage leveren. Wat betreft energiezuinigheid: datacenters verbruiken veel energie, vooral omdat AI-toepassingen veel rekenkracht en dataverwerking vereisen. Daarom wordt er gekeken naar alternatieven zoals neuromorphic computing, een benadering die efficiënter is en meer lijkt op de werking van onze hersenen, die energiezuiniger is.”
Jij volgt Marc Hendrikse op bij Holland High Tech. Wat zie je als jouw belangrijkste missie?
“Ik hoop iets bij te kunnen dragen aan de bv Nederland. De missie is om ervoor te zorgen dat middelen optimaal worden ingezet en besteed in de sector. Voor de hightechsector stelt Den Haag jaarlijks zo'n € 50 miljoen beschikbaar. Holland High Tech zorgt ervoor dat dit geld terechtkomt bij de juiste consortia van kennisinstellingen en publieke en private partijen, van mkb's tot grote bedrijven. Dat is één hele belangrijke rol.
Daarnaast zie ik het ook als mijn missie om Holland High Tech herkenbaar te maken in Nederland. We hebben namelijk een verbindende functie en willen zo veel mogelijk partijen bij elkaar brengen.”
Je bent in de eerste 100 dagen van deze nieuwe rol voortvarend aan de slag. Wat staat er op de agenda de komende tijd?
“Tijdens de vele interessante kennismakingsgesprekken leer ik natuurlijk meer over wat er allemaal speelt in Nederland. Eind maart vindt Hannover Messe plaats waar ik gastheer ben van het Nederlands paviljoen. Dat is belangrijk voor de zichtbaarheid van ons land in het buitenland. Ook ga ik in mei mee met een aantal handelsmissies die plaatsvinden in het kader van de Wereldtentoonstelling in Osaka. En ik ben aangesloten bij Semicon Board NL die in januari in het leven is geroepen. Heel mooi om daarmee de internationale kennis- en innovatiebelangen van Nederland te kunnen behartigen.”
Wil je nog een boodschap kwijt aan de lezer?
“Bij innovatie is het heel belangrijk om over je eigen discipline heen te kijken en de samenwerking op te zoeken. Dat is precies wat we met Holland High Tech bereiken. Waar ik me zorgen over maak is dat mensen meer en meer in hun eigen bubbel leven. Terwijl het ook belangrijk is om over de grenzen heen te kijken en het bredere perspectief te zien. Dat geldt voor innovatie, maar ook voor de maatschappij in het algemeen. Ik hoop dat we samen stappen kunnen blijven zetten. Het klinkt misschien als een wat stichtelijke boodschap, maar het ligt me nauw aan het hart.”