In de FSO-context moet de basisinfrastructuur die nodig is om aan de prestatie-eisen te voldoen, elementen bevatten zoals actieve inter-node pointing, real-time kloksynchronisatie en actieve polarisatiecontrole. Binnen deze basisarchitectuur moeten elementen op hoog niveau van een kwantumcommunicatielink naadloos worden geïntegreerd. De Quantum in Space Roadmap van TNO heeft tot doel een mondiaal quantum-internet mogelijk te maken met een ruimteverbinding.
De ontwikkeling van FSO-systemen die dienen als basis voor het tot stand brengen van kwantumcommunicatieverbindingen in een grootstedelijk scenario is een belangrijke mijlpaal in de routekaart, omdat het de validatie van de functionele basisvereisten van een dergelijk systeem mogelijk maakt en kennisontwikkeling mogelijk maakt in een omgeving met een laag risico. Bovendien is het koesteren van een sterk ecosysteem rond dit uitdagende doel van het allergrootste belang.
Het voorgestelde project maakt dit mogelijk door systemen uit de industrie te integreren en de centrale rol van TNO te demonstreren bij het stimuleren van de Nederlandse economie naar een potentieel controlepunt. Dit is een cruciale stap in het opbouwen van een kennispositie van TNO en daarmee van Nederland. De demonstratie van een geïntegreerd systeem voor kwantumsleuteldistributie en -synchronisatie op basis van grootstedelijke vrije-ruimteverstrengeling dient om de kloof te overbruggen tussen technologieën die in een laboratoriumomgeving zijn ontwikkeld en een commercieel systeem dat consumenten in Europa tijdig zou kunnen bereiken.